Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1990 › augusztus 30.
1989  1990
1990. június
HKSzeCsPSzoV
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
1990. július
HKSzeCsPSzoV
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
1990. augusztus
HKSzeCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
OS:

A dr. Beretzk Péter Természetvédelmi Klub felhívása

"Mint tudjátok, a környezet állapotának fokozott romlása veszélyezteti vizeinket, földünket, ezen keresztül egészségünket. Földünkön terjed az ember ember elleni agresszív viselkedése. Mindezek javítása érdekében hívunk benneteket cselekvésre. Mit tudtok tenni lakóhelyeteken a környezetért és segítségre szoruló társaitokért? "
SZER, Magyar híradó:

A kormány 100 napja

"Mi hát egy emberöltőhöz képest 100 nap? Ilyen léptékkel mérve az elmúlt három hónap magyarországi történelméről legfeljebb impresszionisztikus véleményt lehet mondani. Megállapítható például - a reveláció legcsekélyebb igénye nélkül -, hogy ebben az időszakban mind a kormány, mind az ellenzék azt produkálta, amit az optimisták várhattak gyakorlati parlamenti tapasztalatokkal nem rendelkező politikusoktól. Produkálta azt az előző rendszer tovább élő és ható intézményrendszerének a kalodájában, és ugyancsak az előző rendszer által hátrahagyott csődtömeggel bírkózva."
Érdeklődők nézelődnek a pesti Duna-korzón rendezett kirakodóvásáron. Több száz méteres szakaszon hímzett abroszok ezreivel lepték el a korzót az Erdélyből érkezett árusok abban bízva, hogy vevőket találnak kézimunkáikra.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből

Magyarország is bekapcsolódik a TeleBox elektronikus levelezés nemzetközi hálózatába

10:58

1990. augusztus 29., szerda - A TeleBox elektronikus postafiók rendszer magyarországi forgalmazásáról írtak alá szerződést Bécsben a KSH Számítástechnikai és Ügyvitelszervző Vállalalat (SZÜV) és a Rádió Ausztria Távközlési Rt. képviselői. Ezzel a magas technikai színvonalú szolgáltatással lehetőség nyílik arra, hogy a telefonnal és a megfelelő személyi számítógéppel, programokkal rendelkező magyar előfizetők - vállalatok, intézmények, társaságok stb. - elektronikus postafiókot nyíssanak Bécsben.

Tovább »


Az OPEC-termelésnövelés hatásai

11:11

New York,London,Mexikóváros, 1990. augusztus 30. csütörtök (AFP,Reuter) - A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) szerdai határozata - amely szerint felfüggesztik jelenleg érvényben lévő kvótáikat, és növelik a nyersolaj kitermelését az Öböl-válság következtében fellépő olajhiány kompenzálására - gyors reakciókat váltott ki a tőzsdéken.

Tovább »


Újra mélyponton a Duna

12:31

1990. augusztus 30., csütörtök - Az augusztus hónapokban mért vízállások legalacsonyabb szintjére, 119, illetve 125 centiméterre apadt szerdán, csütörtök a Duna vízszintje Budapestnél. A vízügyi előrejelzések a következő napra is legfeljebb 5 centiméteres vízszintemelkedést valószínűsítenek. Ez már olyan alacsony vízállás, amely veszélyezteti Budapest ivóvízellátását. Amint Cséry Pál, a Fővárosi Vízművek igazgatója elmondta: a Szentendre szigeti kutak - amelyek a budapesti szükségletnek mintegy 60 százalékát fedezik - már nagyon ,,gyötrődnek,,. Ez abban mutatkozik meg, hogy a vízadó talajrétegből - bár elenyésző mértékben - már finom homok sodródik a csővezetékbe. Békásmegyeren és Újpesten az autómata mosógépek szűrőiben tapasztalni ilyen jelenséget, bár ez nem okoz egészségkárosodást, és a KÖJÁL továbbra is kifogástalannak találta a víz minőségét. Egyelőre a víznyomással sincs baj, tehát a magasabb emeleteken sincs ellátási zavar, de nyomatékosan azt kérik a budapestiektől, hogy takarékoskodjanak a vízzel. A Fővárosi Vízművek teljesítőképességének határán mozog a Duna alacsony vízállása miatt. Ha jövő hét végéig tovább apad a Duna, valószínűleg vízkorlátozás elrendelését kérik a Fővárosi Tanácstól. Ekkor azonban már nem szűkítik le a korlátozást locsolási tilalomra, hanem kiterjesztik több nagyüzem ivóvízfogyasztásának csökkentésére is. (MTI)

Tovább »


EDU - Antall (1. rész)

13:27

Helsinki, 1990. augusztus 30. csütörtök (MTI-tud) - A Nyugat-európai Unióhoz hasonló katonai szövetségként egy közép-kelet-európai unió létrehozását javasolta Antall József magyar kormányfő az Európai Demokrata Szövetség csütörtökön Helsinkiben kezdődött 13. pártvezetői konferenciáján. Ez a VSZ katonai szervezetének megszűnése, illetve egyes tagjainak kiválása után válhatna szükségessé.

Tovább »


A FIDESZ a kormány első 100 napjáról (1. rész)

13:38

1990. augusztus 30., csütörtök - Nem világos, hogy a kormánykoalíció merre is vezeti valójában az országot, de félő, hogy ez az út egyelőre homályból homályba visz - így összegezte az MDF vezette kormány száz napját mérlegelő értékelését Orbán Viktor, a FIDESZ frakcióvezetője a fiatal demokraták csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tovább »


Katasztrófális aszálykárok (1. rész)

14:30

1990. augusztus 30., csütörtök - Több mint tanúlságos volt az újságírók számára is az a két sajtótájékoztató, amelyet a mezőgazdaságot sujtó aszállyal kapcsolatban csütörtökön szinte egy időben rendezett meg két érdekvédelmi-képviseleti szervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), valamint a Magyar Agrárkamara. Mindenekelőtt az volt feltűnő, hogy amíg az egyik szervezet, a MOSZ részletes adatsorokat bocsátott a sajtó rendelkezésére az ország különböző vidékein mutatkozó terméskiesésről és ezek összegét is hozzávetőlegesen meghatározta - országos szinte mintegy 50 milliárd forintra teszi -, addig a Kamara ilyen adategyüttest nem készített, ám dokumentálta, milyen erőfeszítéseket tett a termelők érdekében a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel folytatott tárgyalásokon a kiesések mérséklésére, a mostani vészhelyzetet áthidalására. A MOSZ ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a kormány tehetetlen az aszálykárok kezelésével kapcsolatban és valamiféle ágazati csöndről beszélt, amely az egész kérdést körülveszi. Holott az Agrárkamara szakemberei a sajtónak átadták azt az iratot, amely a Földművelésügyi Minisztérium tételes és pontos javaslatait tartalmazza a károk kezeléséről, azzal az utalással, hogy az elkészített dokumentumot rövidesen kormányzati szinten vitatják meg.

Tovább »


A Magyar Nemzet privatizálása - Sajtótájékoztató (1. rész)

15:48

1990. augusztus 30., csütörtök - Elképzelhető, hogy a Magyar Nemzet szerkesztősége elkövetett vétségeket és ügyetlenségeket, de mindezt jóhiszeműen tette. Bízik abban, hogy figyelembe veszik a szerkesztőség többségi álláspontját, miszerint nem kíván egy bizonyos külföldi partnerrel, nevezetesen a francia Hersant csoporttal szövetségre lépni. Tudatában van annak, hogy ez jogilag nehezen oldható meg, reméli azonban, hogy senki - az általa kezdeményezett, a lap megmentését célzó kft. sem - nem kényszeríti olyan lépések megtételére, amely akarata ellen való - mindezt Bodor Pál, a Magyar Nemzet Újságíró Alapítvány kuratóriumának elnöke mondta a szerkesztőség csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartottak, hogy segítségül hívják a nyilvánosságot.

Tovább »


A takarékosság az energiapolitikai koncepciónk alapja

17:55

1990. augusztus 30., csütörtök - Ebben az évben nem kell attól tartani, hogy a Szovjetunió csökkenti a hazánkba irányuló villamosenergia-szállításait. Ugyanakkor kétségkívül nagy kockázati tényező, hogy jelenleg a hazai fogyasztásnak mintegy 27 százaléka szovjet importból származik. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy a Szovjetunióban zajló társadalmi-politikai változások milyen hatással lesznek a szállításokra - erről Hatvani György, a Magyar Villamos Művek Tröszt vezérigazgatója az MTI tudósítójának érdeklődésére beszélt Hajdúszoboszlón, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület csütörtdökön véget ért vándorgyűlésén.

Tovább »


Döntés a bányászat jövőjéről, az energia-koncepcióról - Ülésezett a kormány (1. rész)

18:09

1990. augusztus 30., csütörtök - A kormány csütörtöki ülése még nem fejeződött be, amikor Horváth Balázs belügyminiszter és Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi miniszter informálta a nemzeti médiumokat a testület aznapi munkájáról.

Tovább »


Verseny- és árszabályozás, privatizáció (1. rész)

19:34

1990. augusztus 30., csütörtök - Maratoni ülést tartott csütörtökön az Országgyűlés Költségvetési, Adó- és Pénzügyi Bizottsága a Parlamentben. Ezen a képviselők két fontos kérdésről tanácskoztak. Meghallgatták Vissi Ferencnek, az Országos Árhivatal elnökének - akit a kormány a felállítandó versenyhivatal szervezésével bízott meg - a tájékoztatóját két, egymással szorosan összefüggő törvényjavaslatról. Ezek az árak megállapításával, illetve a tisztességtelen piaci magatartás tilalmával foglalkoznak. A bizottság tagjai tárgyaltak még az állami kiskereskedelem, a vendéglátóipar és a fogyasztási szolgáltatások vagyonának privatizálásáról is.

Tovább »


Közlemény a kormányülésről

19:41

1990. augusztus 30., csütörtök - A Kormányszóvivői Iroda csütörtök este az alábbi közleményt juttatta el az MTI-hez:

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB11BUD