Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1989 › augusztus 30.
1989  1990
1989. június
HKSzeCsPSzoV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
1989. július
HKSzeCsPSzoV
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
1989. augusztus
HKSzeCsPSzoV
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
OS:

A Magyar Politikai Foglyok Szövetségének közleménye

"A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége augusztus 23-ára hívta össze azt a fórumot, melyen a magyar társadalmat képviselő szervezetek közösen határoztak október 23. nemzeti ünneppé nyilvánításával kapcsolatos teendőkről."
Deutschlandfunk:

Hét végén tetőzik az NDK-s menekülthullám

"Több jel utal arra, hogy a Magyarországon keresztül menekülő keletnémetek hulláma a hét végén eléri tetőpontját. A Szövetségi Köztársaság mindent elkövet, hogy felkészüljön a nagyobb tömegek felvételére."
Jövőjüket féltő, létbizonytalanságban élő mecseki uránbányászok nagygyűlést tartottak a sportcsarnokban.

A nap MTI-híreiből

Nem lesz demonstráció Szombathelyen - Megkapja a város a laktanya tantermeit

12:00

1989. augusztus 30., szerda - Mégsem tartanak demonstrációt szombaton Szombathelyen, mint ahogy azt az MSZMP városi végrehajtó bizottsága korábban kilátásba helyezte. A vasi megyeszékhelyen heves tiltakozást váltott ki a kormány döntése a megüresedett szovjet laktanya hasznosításáról. Nevezetesen azt kifogásolták, hogy a kormány a város lakosságát képviselő tanács érdemi bevonása nélkül hozta meg a döntést, miszerint pályázók vásárolhatják meg az ingatlanokat. Elfogadhatatlannak tartotta a testület, hogy a katonai objektum területén lévő négy iskolai tantermet és a 239 szolgálati lakást értékesítsék, ehelyett követelték, hogy azokat térítésmentesen kapja meg a város.

Tovább »Negyedével csökkent a bedolgozói létszám Szolnok megyében

12:50

1989. augusztus 30., szerda - Három év alatt egynegyedével csökkent a bedolgozói létszám a Szolnok megyei ipari szövetkezetekben, abban az időszakban, amikor egyébként is növekszik a munkanélküliség, erősödnek a foglalkoztatási gondok - állapította meg szerdai ülésén a Kiszöv megyei elnöksége. Az ötvenöt hagyományos, illetve kisszövetkezet közül ma már csak húsz foglalkoztat bedolgozókat, noha a korábbi évek tapasztalatai szerint a legolcsóbb és egyben a leggazdaságosabb is a ,,külsősök,, termeltetése. A visszaesés okát kutatva megállapítottak: a szövetkezetek többségében termékszerkezet váltás történt, eltolódott az arány a minőségi, nagyobb szakértelmet igénylő termékek javára, tehát a bedolgozáshoz nagyobb szakmai felkészültség szükséges. A másfélezer foglalkoztatott több mint kétharmada azonban csak betanított munkás, s alig háromszáz az igényesebb munkára alkalmas, esetleg jól felszerelt házi műhellyel rendelkező szakmunkások száma. A bedolgozói létszám csökkenését idézte elő a szabályok okozta hátrányos megkülönböztetés is.

Tovább »


Telefonátállítás

14:27

1989. augusztus 30., szerda - Mint tudvalévő, szeptember 2-ától Budapesten a telefonszámok nem hat-, hanem hétjegyűek lesznek. Ez a telefonközpontokban műszaki átállítást tesz szükségessé. Ennek előkészítő munkálatai befejeződtek. A telefonközpontok vezérlő áramköreit több mint 100 ezer munkaórával átalakították, és alkalmassá tették a hét számjegy fogadására. A Posta Kísérleti Intézetének és az igazgatóságoknak a szakemberei több hónapos munkával elvégezték a központok ellenőrző vizsgálatait is. Az ország 190 telefonközpontja az átállásra műszakilag készen áll. Szeptember 1-jéről 2-ára virradó éjjel a központokban ezer mérnök és technikus dolgozik egyidejűleg az átkapcsoláson.

Tovább »


Sajtótájékoztató az Országos Gazdaszövetség megalakulásáról (1. rész)

16:20

1989. augusztus 30., szerda - Földhasznosítási bizottságok felállítását szorgalmazza az Országos Gazdaszövetség - jelentette be a szervezet első sajtótájékoztatóján az MTESZ székházában szerdán az újságíróknak Hajagos Antal, a szövetség országos választmányának elnöke. Elmondotta: szervezetük követeli, hogy a jövőben határozzanak a tanácsok vagy az elöljáróságok a helybeli földek sorsáról, hasznosításáról, és hogy a gazdálkodás eredményét a jelenleginél sokkal nagyobb arányban élvezze a falusi lakosság. A helyi önkormányzati szervezet mellett működő földhasznosítási bizottságoknak csak helybeli tagjai lehetnek, ez is egy kikötésük. A bizottságok első dolga az lesz, hogy feltérképezik a nagyüzemek kezelésében lévő, jelenleg parlagon álló földeket, számba veszik a huzamosabb ideje üresen, illetve kihasználatlanul álló gazdasági épületeket.

Tovább »


Embercsempészt vettek őrizetbe Mezőkovácsházán

17:21

1989. augusztus 30., szerda - Kedden, Mezőkovácsházán, a menekülttáborban a pénz átvételekor a rendőrök őrizetbe vették Lévai Tibort, embercsempészés alapos gyanújával. A 22 éves férfi az idén júniusban szökött át Romániából, nem sokkal azután, hogy letöltötte másfél éves börtönbüntetését. A fiatalember a ,,zöld úton,, többször is visszament Romániába, s minden útja alkalmával - személyenként 1000 nyugatnémet márkáért, vagy aranyért - elősegítette mások szökését. A közelmúltban az egyik korábban átszöktetett személy a rendőrség segítségét kérte, mert lévai keveselte a szöktetésért kapott két pár arany fülbevalót és gyűrűt, s további 500 nyugatnémet márkát követelt. Ezt követően vette őrizetbe a rendőrség. A menekülő embereket erkölcstelen módon kihasználó fiatalember részleges beismerő vallomást tett. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tovább folytatja az ügyben a vizsgálatot. (MTI)

Tovább »


A NEXT 2000 Kft. törzstőkéjében nem szerepelnek ingatlanok

17:29

1989. augusztus 30., szerda - Mióta a Szabad Demokraták Szövetsége nyilvánosságra hozta, hogy az MSZMP Központi Bizottsága megalapította a NEXT 2000 Kft-t, több, olykor egymásnak ellentmondó, időnként félreérthető hír látott napvilágot arról: mit tartalmaz e kft. törzstőkéje. A kft. bejegyzésének körülményeiről Hartay Henrik, a Fővárosi Bíróság elnöke tájékoztatta az MTI szerkesztőségét.

Tovább »


NDK-menekültek - Vöröskereszt

18:14

Bécs, 1989. augusztus 30. szerda (MTI-AP) - A Nemzetközi Vöröskereszt olyan terven dolgozik, hogy a következő napokban legkevesebb ezerötszáz NDK-állampolgárt ,,segít át,, Magyarországról - Ausztrián keresztül - az NSZK-ba. A hírt osztrák kormányzati forrásra hivatkozva jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
Lovas Zoltán:

Jöttem, láttam, győztek (08.30-09.18) - A paktum


Dr Boross Imre (FKgP) visszaemlékezéseiből:

"A Nemzeti Kerekasztal politikai egyeztető bizottságának ülésén Kósáné Kovács Magda nyilatkozatot olvasott fel. Ennek lényege az volt, hogy a SZOT elnöksége a tárgyaló küldöttségek részvételét felfüggeszti. Ezt követően sor került a körülmények mérlegelése után a küldöttség meghatalmazásának végleges visszavonására. Ezzel a SZOT a tárgyalásokon való részvételét befejezte. Somogyvári István bejelenti: az MSZMP szükségesnek tartja, - hogy még ebben az évben, de mindenképpen az országgyűlési választások előtt - a köztársasági elnöki funkció létrehozását. Antall József szerint az államfői, illetve köztársasági elnöki intézmény bevezetését az 1946. évi első törvénycikkben foglaltaknak megfelelően kell eszközölni."
Lovas Zoltán:

Jöttem láttam győztek (08.15-08.30) - Prágai bikaborjak

"Magamban levontam az egész ügy tanulságát: még egyszer olyan eseménysort nem indítok el, aminek nem látom a végét... átléptem azt a küszöböt, amit egy pártsemleges újságíró nem léphetett volna át.... a változás hamarosan teljesen új pályára állított."
SZER-hallgató telefonja:

"(ZENEÉRTŐ) "Jó estét kívánok! A legutóbbi Zene - Szó adásában Hajnal László Gábor foglalkozott a halálbüntetés kérdésével eltörölni vagy megtartani Magyarországon? Azt állította, hogy ő nem foglal ebben állást, holott van határozott álláspontja Azt hiszem, aki végighallgatta eszmefuttatásait, az könnyen rájöhetett, hogy ő a halálbüntetés pártolója, de ez mellékes. Csak hát nem szeretem az ilyen átlátszó trükköket. Na most, egy kitétele volt, ami miatt,.ami ellen tiltakoznom kell. Éspedig az, hogy úgynevezett humanisták azzal érvelnek a halálbüntetés ellen...hát bocsánatot kérek, én nem tartom magamat úgynevezett humanistának, hanem valódi humanistának, s én határozottan a halálbüntetés ellen vagyok, mert az én nevemben az állam ne gyilkoljon, ne öljön meg senkit."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB11BUD