Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1989 › március 01.
1989  1990
1989. január
HKSzeCsPSzoV
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
1989. február
HKSzeCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
6789101112
1989. március
HKSzeCsPSzoV
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
SZER, Világhíradó:

Választási közvélemény-kutatás

"...egy Szegeden végzett rögtönzött felmérés. Nem tudományos módon készült, nem reprezentatív mintán, tehát országos következtetéseket nem vonhatunk le belőle, de mégis elárul valamit a közhangulatból. - Molnár Máté szegedi jelentését hallják: - Még hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de Szegeden egyre többen tudják: hamarosan országgyűlési képviselő-választás lesz a felsővárosi kerületben. Apró Antalnak nincs pótképviselője, így lemondása miatt 90 napon belül meg kell választani az új képviselőt. Míg a népfront- bizottság azzal foglalkozott, hogy magát az ügyben illetéktelennek nyilvánítva másra hárítsa az ebből következő feladatokat, addig a Fidesz rögtönzött közvélemény-kutatást tartott. Több mint 200 lakásba csöngettek be, megkérdezni, hogy az időközi választáson melyik szervezet jelöltjét támogatnák. A 208 értékelhető válasz közelítő százalékos megoszlása a következő: az MSZMP-t támogatná 8 százalék, a KISZ-t fél százalék, azaz egyetlen egy szavazat, a Hazafias Népfrontot 7 százalék. A hivatalosnak nevezhető szervezetek így összesen 15 és fél százalék támogatást kaptak. A Magyar Demokrata Fórumot támogatná a megkérdezettek 20 százaléka, a Fideszt 14 százaléka, a Szabad Demokraták Szövetségét 5 és fél százaléka, a Független Kisgazdapártot 4 százalék, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot 2 százalék. Ez összesen 45 és fél százalék, nagyjából háromszorosa a hivatalosnak nevezhető szervezetek támogatásának. Független politikai csoporthoz nem tartozó jelöltre szavazna 6 százalék...."
Életképek - Pillanatképek az egykori Lipótvárosból: Marx és Engels szobra a Jászai Mari téren. A régi Pest északi részét a Duna part, Deák Ferenc utca, Kiskörút, Váci út, Dráva utca által határolt területet a harmincas évek végéig Lipótvárosnak nevezték. A hivatalosan 1789 óta jegyzett városrészt II. Lipótról nevezték el.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből

Ösztönzőbb érdekeltségi rendszer a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinátban

00:43

1989. március 1., szerda - A Bábolnai Mezőgazdasági Kombinátban a múlt évi eredményes kísérletek alapján az idén valamennyi üzemegységre kiterjesztették az önálló bérgazdálkodást. Ez azt jelenti, hogy a több mint 230 önelszámoló gazdasági egységben a közvetlen termelésirányítók gazdálkodnak a rendelkezésükre bocsátott éves keresettömeggel. Ők döntenek arról, hogy az előírt feladatokat mekkora létszámmal oldják meg, s a létszámcsökkenésből származó többletpénzt a jó teljesítményt elérők megfizetésére fordíthatják. Ezzel egyidejűleg minden üzemrészben korszerűsítették, megváltoztatták a bérrendszert is. Eszerint a munkások órábérük 70 százalékát időarányosan kapják meg, míg a fennmaradó 30 százalékból mozgóbérként, az elért teljesítményük arányában részesülnek. Így nagyobb a lehetőség a jobb teljesítmények tényleges elismerésére. A teljesítménybér-hányadot naponta kiszámolják az önelszámoló egységekben. A személyi teljesítményeket pedig a művezetők hetenként nyilvánosan értékelik a munkahelyi kollektívák bevonásával.

Tovább »Az MSZMP és az Új Márciusi Front megbeszélése

18:34

1989. március 1., szerda - A Magyar Szocialista Munkáspárt és az Új Márciusi Front egyetért abban, hogy mihamarabb létre kell hozni egy olyan tanácskozó fórumot, amely a sokszínűvé váló magyar belpolitikai élet legkülönfélébb politikai-társadalmi szervezeteinek párbeszédét, megegyezését szolgálná. Erre a megállapításra jutottak szerdán az MSZMP és az ÚMF vezető képviselőinek részvételével a Központi Bizottság székházában megtartott tanácskozáson. A találkozón az Új Márciusi Frontnak azokat a javaslatait vitatták meg, amelyeket a közelmúltban tettek a képviseleti demokráciára való átmenet megkönnyítésére.

Tovább »


A JKSZ KB Elnökségének határozata (1. rész)

07:29

Belgrád, 1989. március 1. szerda (MTI-tud.) - A JKSZ KB elnöksége kedden Belgrádban egész napos rendkívüli ülésen tárgyalt a legutóbbi napokban Koszovo autonóm tartományban, s ennek nyomán az egész országban kialakult rendkívül feszült helyzetről. Ezúttal is elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a központi bizottság Koszovóról hozott régebbi határozatait következetesen és maradéktalanul végre kell hajtani. Ismét leszögezte, a szerb köztársasági alkotmányt úgy kell módosítani, hogy Szerbia érvényesíthesse köztársasági funkcióit. Erélyesen elutasította a párt káderpolitikájára gyakorolt tömegnyomást. Úgy döntött, hogy a Koszovói KSZ hétfőn lemondott három vezető politikusának ügyét az érvek és a tények alapjón újból meg kell vizsgálni, s ennek alapján ,,megfelelő,, intézkedéseket hozni. Támogatásáról biztosította a jugoszláv államelnökségnek a koszovói különleges intézkedések bevezetéséről kiadott legutóbbi rendeletét. Felszólította az illetékes állami szerveket, hogy azonnal foganatosítsanak intézkedéseket azok ellen, akik a kulisszák mögötti tevékenységükkel akadályozzák a JKSZ koszovói politikájának megvalósítását. Elutasította a keddi belgrádi tiltakozó gyűlésnek azt a követelését, hogy vonják felelősségre a JKSZ KB elnökségének elnökét (Stipe Suvart) és titkárát (Stefan Korosecet). Felhívta a figyelmet arra, hogy a két vezető politikus felelősségét az elnökség kollektív felelőssége keretében kizárólag a központi bizottság vetheti fel.

Tovább »


Közös ünneplésre invitál a Budapesti Pártbizottság (1. rész)

14:02

1989. március 1., szerda - Közös ünneplésre invitálja a fővárosiakat a Budapesti Pártbizottság: a Hazafias Népfront felhívásához csatlakozva fél napos, az ünnephez méltó programot szervezve március 15-re. A rendezvénysorozatra minden állampolgárt, a különböző szervezetek, tömörülések, egyházak, vallási felekezetek képviselőit várják.

Tovább »


Az SOS magyarországi egyesület - Kecskeméti gyermekfalu (1.rész)

14:05

1989. március 1., szerda - A tervek szerint jövő nyáron átadják Kecskeméten a második magyarországi SOS gyermekfalut, amelynek alapozása a napokban már meg is kezdődött. Egyebek között erről tájékoztatták az újságírókat szerdán a Magyar Sajtó Házában az SOS Gyermekfalu Magyarországi Egyesületének képviselői.

Tovább »


Elhagyták a börtönt a katonai szolgálatot megtagadó fiatalok (1. rész)

16:04

1989. március 1., szerda - Elhagyta a baracskai börtönt és fogházat szerdán az a 70 fiatalember, aki a katonai szolgálat lelkiismereti és vallási okokból való megtagadása miatt fogházbüntetését töltötte. A szabadulók előtt Vörös Ferenc, a börtön és fogház parancsnoka olvasta fel Kulcsár Kálmán igazságügyminiszter parancsát, szabadságvesztés büntetésük hat hónapra szóló félbeszakításáról. Az átöltözést, a szabadulással együtt járó formaságok intézését követően a fiatalokat két autóbusszal vitték ki a vasútállomásra.

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
III/III jelentés FKgP Borsodból egy oldal


SZER-hallgató telefonja:

"Jó napot kívánok! Csak így egyszerűen: Tamás vagyok. Azt szeretném megtudni, hogyan vélekednek önök azzal kapcsolatban, ami most már otthon is felröppent a rádióban, hogy nevezetesen szovjet részről nem kifogásolnák különösebben, ha Magyarország esetlegesen semleges országgá válhatna, annak ellenére, hogy továbbra is a Varsói Szerződés keretén belül maradna. Hát én úgy érzem, hogy ez egy nagy politikai fából vaskarika. Segítsenek ki, hogyha rosszul tudom, hiányos a politikai műveltségem esetleg, de én eddig úgy tudtam, hogy a semlegesség azt jelenti, hogy egy ország akkor semleges, hogyha nem tagja semmilyen katonai szervezetnek. Márpedig hogy lehet akkor Magyarország semleges, hogyha mégis tagja a Varsói Szerződésnek? Még akkor is, hogyha a Varsói Szerződés esetleg egy támadó farkasból, hogy így mondjam, átalakul egy védekező báránnyá, amiben azért hosszú távon én nem igen hiszek."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB11BUD