Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1990 › június 13.
1989  1990
1990. április
HKSzeCsPSzoV
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
1990. május
HKSzeCsPSzoV
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
1990. június
HKSzeCsPSzoV
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
OS:

A Református Egyház közleményei

"A Magyarországi Református Egyház Zsinata nem vitatja, hogy Németh Géza református lelkésznek, mint magyar állampolgárnak joga van saját véleményét olyan módon és formában közreadni, amelyet helyesnek tart, illetve amiért felelősséget tud vállani. A Zsinat kijelenti, hogy Németh Géza, mivel erre nézve semmiféle felhatalmazással nem rendelkezik, a Magyarországi Református Egyház egyetlen testületét sem képviseli és nincs joga arra, hogy a Magyarországi Református Egyház nevében bármilyen formában nyilatkozzék."
Izraeli Rádió, Esti kiadás:

Antiszemitizmus Magyarországon

"Lassan-lassan évfordulójához érkezik egy vita, amely egyelőre csak a sajtó hasábjain folyik Magyarországon, de ebbe a sajtóba nemcsak az írásos sajtót kell beleérteni, hanem a tömegkommunikáció valamennyi médiáját, tehát a rádiót és a televíziót is. Egy szőnyeg alá söpört - és 40 évig ott tartott - témáról van szó, az antiszemitizmusról, amelyet addig legfeljebb szűk baráti, családi körben lehetett megbeszéln, és amely addig csak a futballpályák lelátóin, vagy az egyre csökkenő fővárosi kocsmák pultjainál kapott nyilvánosságot. "
Obersovszky Gyula (j) a 34 év után ismét megjelenő Igazság című lap első számát olvassa Vészi János, a lap felelős szerkesztője társaságában.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből

Iráni figyelmeztetés Iraknak

09:07

Nicosia, 1990. június 13. szerda (Reuter) - Az iráni haditengerészet parancsnoka kedden bejelentette, hogy országa hamarosan ,,korszerű rakétakilövő állásokkal ellátott tengeralattjárókat,, fog telepíteni a Hormuzi-szoros térségébe. Egyidejűleg figyelmeztette az iraki csatahajókat arra, hogy ne próbáljanak keresztülhajózni a Perzsa(Arab)-öböl bejáratán.

Tovább »


Mozgósítással egybekötött gyakorlat

12:26

1990. június 13., szerda - Kedden, az esti órákban harckészültségi és mozgósítási gyakorlatot kezdett meg a Lentiben állomásozó Bottyán János gépesített lövészdandár - tájékoztatta az MTI-t Keleti György ezredes, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. A gyakorlatra a Magyar Honvédség vezérkara éves ellenőrzési tervének megfelelően kerül sor, amelyre a dandár tartalékos állományát is behívták. A gyakorlat a hét végéig - a tartalékosok leszerelésével - befejeződik. Minderről a vezérkar illetékesei a Budapesten akkreditált osztrák, illetve jugoszláv katonai attasét tájékoztatták. (MTI)

Tovább »


Románia - Egyetem téri helyzet (1.rész)

14:54

Bukarest, 1990. június 13. szerda (MTI-tud.) - Bukarestben az Egyetem téren a ,,kommunistamentes övezetet,, rendőri és katonai erők bevetésével szerdán a hajnali órákban felszámolták. Lebontották a barikádokat, eltávolították a népszónokok emelvényét, letépték a transzparenseket és lerombolták az éhségsztrájkolók sátrait. Jelenleg a tér tisztítását, fertőtlenítését végzik. Emiatt nagy rendőrségi erők segítségével lezárták a körzetet. Az Intercontinental szálló előtti főútvonalat kamionokkal, autóbuszokkal és tehergépkocsikkal zárták el, ezen a részen még a gyalogos forgalmat sem engedélyezik.

Tovább »


Szerződés a szovjet olajszállításokról

14:57

1990. június 13., szerda - A Mineralimpex és az OKGT képviselői szerdán Moszkvába utaztak, hogy aláírják a szovjet kőolaj importjáról szóló második félévi megállapodást. Mint ismeretes, a szovjet fél kezdeményezésére az első félévi szerződés aláírásakor, márciusban, áttértek a fél évre szóló szerződések gyakorlatára. Az éves olajmennyiség a múlt évihez hasonló, változatlanul 6,5 millió tonna lesz. Májusig ebből 2 millió 300 ezer tonna érkezett Magyarországra a Barátság kőolajvezetéken, ami a tavaly májusig érkezett első féléves olajmennyiséghez képest bizonyos elmaradást jelent. Ettől függetlenül - a Mineralimpex szakértői szerint - az idén is megvalósulhat a 6,5 millió tonnás szovjet kőolajbehozatal. (MTI)

Tovább »


Kényszerszabadságon a székesfehérvári Ikarus dolgozói

15:40

1990. június 13., szerda - Egyhetes fizetett szabadságra küldte szerdától dolgozóinak 75-80 százalékát az Ikarus Székesfehérvári Gyára. Továbbá úgy döntöttek, hogy júniusban minden péntek szabad lesz, a plusz pihenőnapokat az év második felében szombatonként dolgozzák le a munkások. Az intézkedésekre azért került sor, mert a székesfehérvári gyárban kedden az utolsó raktáron levő autóbuszalvázat is felhasználták. A szállítások pedig - az Ikarus és szállítópartnereinek problémái miatt - akadoztak.

Tovább »


Szakszervezeti tanácskozás a létszámleépítésekről

17:16

1990. június 13., szerda - A létszámleépítésekkel kapcsolatos szakszervezeti tennivalókról tanácskoztak szerdán a MSZOSZ Központi Iskoláján munkahelyi szakszervezeti tisztségviselők. A szakszervezetek nem képesek útját állni a gazdaság átalakulása miatt várhatóan egyre növekvő mértékű munkanélküliségnek, de azt befolyásolhatják, hogy a struktúraváltás minél kevesebb foglalkoztatási, szociális feszültséggel járjon - mutatott rá Csuhaj V. Imre, a Munkaügyi Kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese. Ezért alapvető fontosságúnak ítélte a jövőre nézve, hogy a szakszervezetek ne akkor keressék a tárgyalási, megoldási lehetőségeket, amikor már kialakult a válsághelyzet, hanem azokat előre rögzítsék a kollektív szerződésekben. A tanácskozáson ma még korántsem szokványos megoldások is felvetődtek, mint például: vegyék fel a kollektív szerződésekbe, hogy a munkáltatók még munkaviszonyuk idején gondoskodjanak elbocsátásra ítélt dolgozóik átképzéséről.

Tovább »


Teljes lett a közigazgatási államtitkárok köre (1. rész)

17:36

1990. június 13., szerda - Az Országgyűlés illetékes bizottságai szerdai ülésnapjukon újabb közigazgatási államtitkár-jelölteket hallgattak meg, s ezzel teljes lett a tárcák felső vezetésének köre. A Költségvetési, Adó- és Pénzügyi Bizottság, amely ezúttal Békesi László (MSZP) elnökletével tartotta ülését Király Pétert, a Pénzügyminisztérium államtitkár-jelöltjét ismerhette meg. A 37 éves közgazdász az egyetem elvégzése óta folyamatosan a Pénzügyminisztériumban dolgozik, szinte valamennyi szakmai lépcsőfokot végigjárt, most főosztályvezetői székét cseréli fel az államtitkárira. A bemutatkozásból kitűnt, hogy a fiatal szakember jól ismeri a vállalati jövedelemszabályozás, illetve a vállalkozások komplex pénzügyi kérdéseit. Tevékenyen részt vett a felszámolási eljárási rendszer kidolgozásában. Tagja volt a Fordulat és reform című tanulmányt kidolgozó szakmai kollektívának, s feladatot vállalt a Híd csoport munkájában is.

Tovább »


A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgató-helyettesének sajtótájékoztatója (1. rész)

19:22

1990. június 13., szerda - Miután a Nemzetközi Valutaalap delegációja az elmúlt napokban áttekintette, miként teljesítette Magyarország gazdasága az első negyedévre előírt teljesítmény-kritériumokat, az IMF szakértői összességében nagyon elégedettek voltak a magyar gazdaságban bekövetkezett változásokkal. Különösen kedvezően értékelték a külgazdasági mutatókban bekövetkezett változásokat, nevezetesen azt, hogy a konvertibilis elszámolású export a vártnál is gyorsabban növekedett - mondotta Richard D. Erb, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgató-helyettese, aki rövid, egynapos látogatásra érkezett szerdán hazánkba. A látogatás arra is alkalmat adott, hogy találkozzon Rabár Ferenc pénzügyminiszterrel, és Bartha Ferenccel, a Magyar Nemzeti Bank elnökével.

Tovább »


A helyhatósági választások előkészítéséről tanácskoztak Debrecenben a tanács és a pártok vezetői

20:02

1990. június 13., szerda - Minimális bizalmat és konstruktív kritikát kér Debrecen tanácsi vezetése a helyi politikai pártoktól és szervezetektől annak érdekében, hogy az önkormányzati választásokig tartó átmeneti időszakban működőképes legyen a városi intézményrendszer - erről Debreczeni Ferenc megbízott tanácselnök beszélt azon a szerda esti eszmecserén, amelyen a helyhatósági választásokkal kapcsolatos teendőket egyeztették. A tanácselnök hangsúlyozta, hogy a jelenlegi testületek ügyvezető jelleggel, de teljes felelősséggel dolgoznak a választásokig, s Debrecen vezetése lojális a nép által választott parlament, a kormány és intézkedései iránt. A helyhatósági választásokat megelőző küzdelmekben úgynevezett ,,pozitív,, kampányra kérte a pártokat, mert - mint mondta - ellenkező esetben ellehetlenülhet a majdani vezetés munkája.

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD