Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1990 › május 21.
1989  1990
1990. március
HKSzeCsPSzoV
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
1990. április
HKSzeCsPSzoV
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
1990. május
HKSzeCsPSzoV
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
OS:

A Soros Alapítvány felhívása

"A Soros Alapítvány figyelembe véve az igényeket úgy döntött, hogy pályázatot hirdet a nyárra, őszre már megszervezett külföldi utak támogatására. Az Alapítvány valutát ad a nyertes pályázóknak, előnyben részesítve azokat, akik a valuta forintfedezetével rendelkeznek. A programok megszervezését azonban az alapítvány nem vállalja."
Deutschlandfunk:

A magyar pártok külkapcsolatai

"Nos a választási kampány során a Magyar Demokrata Fórum bizonyította sikeresebben, hogy kellő külpolitikai támogatást élvez. A Fórum, amelynek ideológiáját korábban egy se Nyugat, se Kelet típusú harmadik utasság jellemezte, a választások előtti hónapokban Antall József vezetése alatt új arcot mutatott konzervatív kereszténydemokrata típusú jobbközép pártként mutatkozott be a kiszemelt nyugati partnereknek. A plasztikai műtét sikeres volt. A Fórum a választási hadjárat során elnyerte a hasonló beállítottságú nyugati pártok támogatását. A magyar választókat bizonyára impresszionálta, hogy Antall József hol Helmut Kohl, hol Margaret Thatcher asszony, hol pedig Valery Giscard d,Estaing társaságában jelent meg a Magyar Televízió képernyőjén, miközben a Fórum nagy vetélytársának, a Szabad Demokraták Szövetségének nem sikerült tekintélyes nyugati partnerekre találnia."
Horváth Balázs ügyvéd, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) (alapító) tagja, az Antall-kormány belügyminisztere, 1942. augusztus 13-án született Budapesten. A képen: Horváth Balázs belügyminiszter jelöltet a Parlamentben tartott ülésén meghallgatta az Országgyűlés Önkormányzati, Közigazgatási, Belbiztonsági és Rendőrségi Bizottsága.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből

Román választások - Washington

07:11

Washington, 1990. május 21. hétfő (MTI-tud.) - Az amerikai lapok, a tv- és rádióállomások a hét végén nem csekély fenntartásokkal tudósítottak a romániai választásokról. Egybehangzóan, már előzetesen kiemelték, hogy a front győzelme biztosnak látszik, többek között azért, mert az ellenzéki pártokat megfélemlítéssel, sőt, erőszakkal is gátolták a választási kampányban. Az amerikai tudósítások egyúttal rámutattak, hogy a demokráciát soha nem ismert országban milyen szerepe volt a berögződött személyi kultusznak: a CBS tv képsorában Iliescu plakát-képét csókolgató asszonyokat mutatott be. Az a tény, hogy a front a gazdaságnak csak fokozatos átalakítását, a nagy állami üzemek fenntartását igérte, fontos szerepet játszott a választáson, mutattak rá a kommentárok. Tanulságos módon egyetlen tudósítás nem emlékezett meg az elmúlt időszak erdélyi nemzetiségi feszültségeiről, arról, hogy a kisebbségi magyarság szervezete is indult a választáson.

Tovább »


Nyíregyházáról indult az első járat - Három évtizedes szünet után ismét van belföldi légiközlekedés

12:04

1990. május 21., hétfő - Hétfőn 9 óra 15 perckor a nyíregyházi repülőtéren, 14 utassal a fedélzetén a levegőbe emelkedett a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Repülőgépes Szolgálatának keretében szervezett repülőtéri és légiforgalmi egység menetrendszerű utasszállítója. A gép egy óra múlva landolt Budapesten, a budaörsi repülőtéren. A visszautat délután teszi meg a főváros és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye között. Ezzel, három évtizedes szünet után, ismét megindult a belföldi légiforgalom Magyarországon.

Tovább »


COCOM

12:56

Párizs, 1990. május 21. hétfő (Reuter) - A COCOM-tagállamok nem hivatalosan megállapodtak arról, hogy a jövőben rendkívüli pontossággal dolgozó szerszámgépeket is exportálhatnak Kelet- és Közép-Európa országaiba, az optikai szálak kivitelének könnyítéséről azonban még nincs egyetértés - közölték Párizsban diplomaták a COCOM egyik munkacsportojának hétvégi tanácskozása után.

Tovább »


MSZP: egyelőre nincs álláspont a népszavazás kérdésében

13:18

1990. május 21., hétfő- A Magyar Szocialista Párt hétvégi kongresszusán várhatóan arról is állásfogalás születik: támogatja-e a párt vezetése támogatja-e népszavazás kiírását a köztársasági elnök megválasztásának módjáról. Ezt Polgár Viktor, az MSZP szóvivője közölte az MTI érdeklődésére annak kapcsán, hogy Pécsett és Kaposvárott a párt helyi szervezetei aláírásgyűjtést kezdeményeztek annak érdekében, hogy a nép döntsön az elnök személyéről. A szóvivő hangsúlyozta, hogy mivel ez nem felső sugallatra történt, a Szocialista Párt helyi szervezeteinek joguk van helyi akciók inditására.

Tovább »Az Országgyűlés Költségvetési, Adó- és Pénzügyi Bizottságának ülése (1. rész)

16:35

1990. május 21., hétfő - Több mint két órán át záporoztak a kérdések Rabár Ferenc pénzügyminiszter-jelöltre, aki kinevezése előtti meghallgatáson jelent meg hétfőn az Országgyűlés Költségvetési, Adó- és Pénzügyi Bizottsága előtt. A leendő miniszter röviden ismertette eddigi szakmai pályafutását, majd elképzeléseit ecsetelte. Szerencsésnek tartotta, hogy a Pénzügyminisztérium új struktúrája magában foglalja a korábbi Tervhivatal és Árhivatal egyes funkciót is, már csak azért is, mert ezzel - véleménye szerint - remélhetőleg megszűnik az a széttagoltság, amely eddig zavarokat okozott a gazdaságpolitika irányításában. Egyik legfontosabb feladataként a valódi piacgazdálkodás kialakítását jelölte meg, mégpedig oly módon, hogy számottevően növekedjen a piaci szereplők, azaz a vevők és az eladók száma. Rabár Ferenc a rövid távú intézkedések között sorolta fel a vállalkozások élénkítését, az infláció megfékezését, s a hosszabb távon megvalósítható célok között említette a fizetési mérleg javítását.

Tovább »


Az MSZOSZ-üdülők államigazgatási felügyelet alá vonását kéri az üdülési főigazgatóság - A szakszervezeti szövetség elnöke vizsgálatot indított az ügyben (1. rész)

16:59

1990. május 21., hétfő - A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének üdülési és szanatóriumi főigazgatósága nyílt levélben fordul az új kormányhoz és a szakszervezeti tagsághoz, amelyben a szakszervezeti üdültetésben dolgozók kijelentik, hogy nem ismerik el a szakszervezeti szövetség fennhatóságát az üdülés fölött, s kérik a főigazgatóság mintegy 20-25 milliárd forint piaci értékű, s 91 százalékában állami tulajdonként bejegyzett vagyonának azonnali államigazgatási felügyelet alá vonását - tájékoztatta az újságírókat hétfőn a MSZOSZ székházában Penz András, a főigazgatóság felfüggesztett vezetője. Az ügy hátteréről elmondta: az üdülésben dolgozók azért választották ezt a megoldást, mert hosszú ideje nincs döntés a szakszervezeti üdültetés gondjaiban, a kérdést mind a régi SZOT, mind pedig az új szövetségi tanács újra és újra levette napirendjéről. Amennyiben nem születik valamiféle döntés záros határidőn belül, akkor a jövő évre nem látják biztosítottnak a szakszervezeti üdültetés működésének feltételeit. A szövetségi üdülőknek legalább 60 százaléka olyan állapotban van, hogy további működtetésükhöz jelentős tőke bevonására lenne szükség.

Tovább »


Egy hónap múlva alakul meg a budapesti értéktőzsde

17:50

1990. május 21., hétfő - Hivatalosan június 21-én, azaz egy hónap múlva alakul meg a budapesti értéktőzsde. Az alakulás elsősorban jogi jelentőségű lépés lesz a magyar értéktőzsde kifejlődésének több éves folyamatában, hiszen már napjainkban is tőzsdei forgalmat bonyolítanak le az Értékpapír Kereskedelmi Megállapodás (ÉKM) tagjai a Váci utcai Nemzetközi Kereskedelmi Központban. A hivatalos megalakuláskor kerül sor a tőzsdei alapszabály, valamint a tőzsdére vonatkozó különböző belső rendszerek szabályzatainak elfogadására - nyilatkozta Hardy Ilona, az Értékpapír Kereskedelmi Titkárság vezetője az MTI-nek.

Tovább »


Keddtől: két, folyamatosan egymást követő országgyűlési ülésszak lesz (1. rész)

20:14

1990. május 21., hétfő - Az újonnan megválasztott Országgyűlés fontos állomásához érkezett: a választások után két hónappal megválasztja a miniszterelnököt, megvitatja a kormányprogramot. A kormányalakítási ülésszak kedden délután 3 órakor kezdődik, s szerdán folytatódik, ám az sem lehetetlen, hogy további napokra is áthúzódik. Ezt követi szinte azonnal, ha időben nem is, programjában azonban jól elkülöníthetően egy másik ülésszak. Magyarán: plenáris hét vár a Parlament tagjaira.

Tovább »


Az OKGT nem akar ráfizetni

22:13

1990. május 22., kedd - Az ügyvezető kormány egyik legutolsó állásfoglalása szerint az OKGT-nek kell kigazdálkodnia azt a mintegy 900 millió forintos veszteséget, amit az olajipari tröszt az első negyedévben a 210 ezer tonna iraki kőolaj importálásával elszenvedett. A szovjet kőolajszállítások első negyedéves leállítása miatt, az ország szénhidrogén-ellátásának zavartalansága érdekében felvállalt iraki üzlet azért okozott ilyen nagy mértékű ráfizetést, mivel a rögzített belföldi termelői kőolajár nem követi a világpiacit. Míg az OKGT tonnánként 11 ezer 250 forint értékben jutott a hajóval, majd az Adria-vezetéken szállított olajhoz, addig a magyar vásárlók tonnánként csak 7170 forintot fizettek érte.

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB11BUD