Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1990 › március 12.
1989  1990
1990. január
HKSzeCsPSzoV
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
1990. február
HKSzeCsPSzoV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
567891011
1990. március
HKSzeCsPSzoV
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
OS:

Mécs Imre és Vitautas Landsbergis táviratváltása

"Mécs Imre a következő táviratot kapta: A litván reformmozgalom, a Sajudis tanácsa meghívja önt, hogy vegyen részt az 1940 óta első ízben szabadon megválasztott Litván Legfelső Tanács első ülésén Vilniuszban. Előreláthatólag néhány rendkívül fontos dokumentum fog születni, ezért az Ön részvétele nem csupán igen megtisztelő lenne számunkra, hanem egyben az új litván politikai helyzet támogatásának bizonyítéka is. prof. Vitautas Landsbergis elnök x x x A Sajudis Központi Tanácsának, Vilniusz Kedves Vitautas Landsbergis Nagyon köszönöm személyes meghívását a nagy történelmi eseményre, amikor végre sok évtized múltán kimondják Litvánia függetlenségét. Boldogok vagyunk, hogy ezt a napot megérhettük. Kérem, fogadja forró üdvözlésemet, ölelésemet, nemcsak a magam, hanem valamennyi 1956-os forradalmár társam nevében, a Szabad Demokraták Szövetségének a nevében. Biztos vagyok, hogy minden magyar hazafi együttérez önökkel, és osztozik boldogságukban. Csak azért vagyok szomorú, hogy nem tudok ott lenni és együtt ünnepelni önökkel. Köszöntjük a független, szabad, demokratikus Litvániát. Éljen a litván és a magyar nép barátsága. Szeretettel üdvözli: Mécs Imre Szabad Demokraták Szövetsége, Történelmi Igazságtétel Bizottsága "
SZER, A mai nap:

Temesvári tüntetés

"Sokezer ember tiltakozott tegnap Temesvárott Iliescu elnök és az általa vezetett Nemzetmentő Front működése ellen. Ara-Kovács Attila jelenti Budapestről: - Nem számít gyakorinak a mai Romániában a tüntetésszerű hivatkozás Európára és a demokráciára. A demonstrációk alkalmával inkább a joghatár szigorú nemzeti szempontú megvonását szorgalmazzák, illetve a nacionalista érdekek érvényesítését - minden téren. Temesváron azonban úgy tűnik, más a helyzet. Nem először érkeznek olyan hírek a Bega-parti városból, hogy ott valami más történik, mint általában Romániában. Sőt: a nemzetközi sajtóban egyre többször fogalmazódott meg, hogy a decemberi, temesvári forradalmat januári, romániai ellenforradalom követte volna. E tanúságokat levonni látszik a város sokat szenvedett lakossága is, amely a mai ottani közállapotokban megcsúfolását véli felfedezni mindannak, amiért áldozatait meghozta."
Kapisztrána nővér és Margit obláta (jelölt) ápolja a betegeket a pécsbányatelepi kórházban. A Szociális és Egészségügyi Minisztérium pályázatán nyert támogatás lehetővé tette, hogy a ferences betegápoló nővérek munkába állhattak a kórház geriátriai osztályán. A nővérek a betegek gondozása mellett vigasztalást nyújtanak a haldoklóknak, elbeszélgetnek magányos emberekkel és utógondozást is vállalnak.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből


Litvánia - intézkedések, nyilatkozatok

08:05

Vilnius, 1990. március 12. hétfő (AP/UPI) - Függetlenségi nyilatkozata után vasárnap a vilniusi parlament litván hatáskörbe rendelte az összes kormányhivatalt, az egyéb hivatalokat, a gyárakat és az oktatási intézményeket. Az új litván miniszterelnök, Kazimiera Pruntskene kiemelte egy nyilatkozatában: a litván fennhatóság az Állambiztonsági Bizottság (KGB) litvániai szervezeteire is kiterjed.

Tovább »


Észtország Kongresszusa - szuverenitás

08:17

Tallinn, 1990. március 12. hétfő (AP) - ,,Észtország törvénytelen szovjet megszállását,, elítélő nyilatkozatot fogadott el vasárnap Észtország Kongresszusa, majd az ENSZ segítségét kérte a kis balti köztársaság ,,szuverenitásának helyreállításához,,.

Tovább »


Nike-áruház nyílt Budapesten

15:05

1990. március 12., hétfő - Budapesten, a belvárosban, az Adidas márkabolttól mintegy 500 méterre, hétfőn megnyílt Európa első Nike sport- és szabadidő áruháza.

Tovább »


Megalakult a Providencia Osztrák-Magyar Biztosító Rt.

15:10

1990. március 12., hétfő - A Wiener-Allianz Biztosító Rt., a Magyar Posta, valamint a Postabank és Takarékpénztár Rt. biztosító intézetet alapított Budapesten azzal a céllal, hogy nyugat-európai színvonalú, korszerű szolgáltatásokkal versenytársként megjelenjen a magyar biztosítási piacon. A vállalkozás - amely a Providencia Osztrák-Magyar Biztosító Rt. nevet kapta - hétfőn mutatkozott be Budapesten a szakma és a sajtó képviselőinek. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes és Wolfgang Schüssel osztrák gazdasági miniszter.

Tovább »


Elloptak egy tv műholdvevő rendszert Egerben

15:36

1990. március 12., hétfő - Szokatlan bűncselekményt követtek el a szombatról vasárnapra virradó éjjel Egerben: ellopták az egyik magasház tetejére felszerelt, a műholdas televízióadások vételét biztosító berendezéseket. A különböző egységeket, amelyek értéke mintegy egymillió 300 ezer forint, valószínűleg szakember, vagy szakemberek szerelték le; a ház lapos tetejére a felvezető ajtókat záró lakatok lefeszítésével jutottak.

Tovább »


A Minisztertanács közleménye a rubelexport-feltételek további szigorításáról (1. rész)

16:58

1990. március 12., hétfő - Az utóbbi hetekben nőttek a rubel elszámolású export kényszerű csökkenésével összefüggő termelési és foglalkoztatási gondok. Ahogy a kormány megállapította: a rubel elszámolású áruforgalom egyensúlyi és szerkezeti problémái nem újkeletűek, gyakorlatilag 1985 óta folyamatosan napirenden vannak. Az elmúlt években a kormányzat számos eszközzel próbálta a vállalatokat a konvertibilis export fokozására ösztönözni, de ezek az eszközök nem bizonyultak elég hatékonyaknak. Mivel az egyensúlyi problémák 1989-ben felerősödtek, a kormány - a Gazdasági Kamara bevonásával is - több esetben felhívta a vállalatok figyelmét: a rubelexport lehetőségek - a KGST-partnerek ellentételezési nehézségei miatt - első ízben 1989-ben, majd 1990-től kezdődően drámai mértékben leszűkülnek. A vállalati törekvések - párosulva a kormány engedékenységével - arra vezettek, hogy 1989 végére minden KGST-viszonylatban aktív, összességében igen magas, 1 milliárd rubeles követelésállomány alakult ki. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magyar állam mintegy kamatmentes hitelt nyújt az érintett országoknak, ami növeli az inflációt, s rontja konvertibilis egyensúlyi helyzetünket.

Tovább »


Japán legmagasabb épülete

18:10

Tokió, 1990. március 12. hétfő (MTI-TUD) - Három év alatt felépítik Japán legmagasabb épületét, egy 70 emeletes felhőkarcolót, Jokohamában. A Mitsubishi ingatlanforgalmi cég megrendelésére március 20-án kezdik meg a 296 méter magasra tervezett irodaház szálloda építési munkálatait. Az épületet 1993 áprilisában adják majd át. Az első 48 emelet irodáknak, bevásárlóközpontoknak és rendezvényeknek ad majd otthont, a felhőkarcoló felső részében pedig szállodák lesznek. A Mitsubishi, Japán legnagyobb ingatlanforgalmi cége, egyébként a közelmúltban azzal hívta fel magára a világsajtó figyelmét, hogy megvásárolta New York egyik jelképét, a Rockefeller Centert.+++

Tovább »


Ülést tartott a Minisztertanács (1. rész)

18:36

1990. március 12., hétfő - A hétfői kormányülést követően Bajnok Zsolt szóvivő tájékoztatta a magyar és a nemzetközi sajtó képviselőit a Minisztertanács napirendjén szereplő témákról. Elmondta, hogy Somogyi Ferenc külügyi államtitkár tájékoztatta a kabinetet a szovjet csapatok teljes kivonásáról március 10-én aláírt megállapodásról. Ennek kapcsán az ülésen számos olyan problémáról, tennivalóról is szó esett, amely szorosan kötődik a kivonáshoz. A tennivalók nagyságát érzékeltetve a szóvivő közölte, hogy több mint 80 településen, csaknem 20 ezer hektár földterületen 300 ingatlan átadásáról-átvételéről, őrzéséről, állagmegóvásáról kell gondoskodnia a magyar félnek. Az épületek, építmények értéke hozzávetőleges számítások szerint meghaladja a száz milliárd forintot. A kormány döntése értelmében az ingatlanokat, építményeket a honvédelmi tárca veszi át. A helyi önkormányzatoké lesz viszont a kezelői jog, ha a honvédség nem tart igényt az ingatlanokra. Ilyen esetekben díjmentesen kapják meg a kezelői jogot. A szovjetek távozása után nem kis számban megüresedő lakásokat a helyi tanácsoknál, illetve a fegyveres szerveknél nyilván tartott igényjogosultak között megfelelő arányban osztják el. Az ingatlanokat a tervek szerint nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalások alapján értékesítik. A magyar-szovjet megállapodásnak megfelelően magyar részről Annus Antal vezérőrnagyot, a vezérkari főnök általános helyettesét nevezték ki az egyezmény végrehajtását ellenőrző meghatalmazottá. Helyettese Karácsony Imre vezérőrnagy, az Országos Tervhivatal főcsoportfőnöke lett. Emellett külön tárcaközi bizottságot hívnak életre a kivonásokkal kapcsolatos rendkívül nagy mértékű tennivalók koordinálására.

Tovább »


Emléktábla a Corvin-közi hősök emlékére

19:04

1990. március 12., hétfő - Az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin közi hőseinek tiszteletére emléktáblát helyezett el a Keresztény Nemzeti Unió és a Politikai Foglyok Szövetsége a Corvin köz - mai Kisfaludy köz - 2. számú ház falán. Hétfőn, a tábla leleplezésekor Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Szövetségének elnöke kegyelettel emlékezett a magyar nemzet szabadságáért elesett hősökre. Pongrácz Gergely, a Corvin-köz 1956-os harcosainak főparancsnoka - aki csak most térhetett haza az Egyesült Államokból - emlékeztetett a 34 évvel ezelőtti eseményekre és az azt követő megtorlásokra. A magyar nép szívében örökké él majd azoknak az emléke, akik életüket áldozták a magyar nép szabadságáért - mondotta, majd leleplezte az emléktáblát. Nagy Erzsébet, Nagy Imre leánya szólt a gyűlés résztvevőihez, majd a jelenlévők tisztelettel hajtottak fejet a magyar nemzet szabadságáért elesett hősök emléke előtt. (MTI)

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
Lovas Zoltán:

Jöttem láttam győztek - A diadalkudarc (1990.03.01-04.08)

"Március 12-én Mátészalkán, Tiszavasváriban és Nyíregyházán jártam. Filmeket vetítettünk, s a nagyszámú megjelent érdeklődővel különféle bel- és külpolitikai kérdésről beszélgettünk. Felüdítő volt elszabadulni a budapesti politikai boszorkánykonyha közeléből. Vidéken nemcsak a házfalak, hanem az emberek is tisztábbak maradtak a kampány során - így tapasztaltam."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD