Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1990 › március 21.
1989  1990
1990. január
HKSzeCsPSzoV
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
1990. február
HKSzeCsPSzoV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
567891011
1990. március
HKSzeCsPSzoV
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
OS:

A Református Egyház tiltakozó távirata

"A Református Egyház tiltakozó táviratot küldött Iliescu elnöknek azzal kapcsolatban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség több vezetőjét, köztük Sütő Andrást brutális bántalmazás érte, és az eseményeknek halálos áldozatai és sebesültjei vannak. A távirat hangsúlyozza: rendkívül aggodalomkeltő, hogy a pogrom fennálló veszélyére történő többszöri nyomatékos figyelmeztetés ellenére idáig fajultak a dolgok. A Református Egyház reményének ad hangot, hogy az elnök mindent megtesz a kisebbségek jogainak elismeréséért, a tettesek felkutatásáért és, hogy ilyen események a jövőben nem fordulnak elő."
SZER, A mai nap:

Románia:

szükségállapot Maros megyében

"Marosvásárhelyen változatlanul nagyon feszült a helyzet. A budapesti rádió bukaresti tudósítója szerint egész Maros megyében szükségállapotot rendeltek el. Marosvásárhelyre, ahol a sztrájkok miatt kenyérhiány van, ejtőernyősöket és a rendőrséget megerősítő alakulatokat vezényeltek ki más városokból. Csíkszeredán tüntetés folyik a marosvásárhelyi magyarellenes túlkapásokért felelős személyek megbüntetését követelve."
Takáts Gyula, a Sárospataki Városi Tanács elnöke, Kürti László, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke és dr. Szikora Zsolt jegyző aláírják az 1531-ben alapított, 1952-ben államosított Rákóczi Gimnázium, hajdani sárospataki református kollégium visszaadásáról szóló okmányt a híres nagykönyvtár patinás falai között.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből

Az MDF sajtótájékoztatója

14:23

1990. március 21., szerda - A Magyar Demokrata Fórumot középpártként ismerhették meg az angol politikusok - mondotta Antall József a napokban tett angliai útjáról beszámolva az MDF szerdai sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: világossá tették tárgyalópartnereik előtt, hogy az MDF a modern parlamentarizmus, a piacgazdaság és az ellenőrzött privatizáció híve; hogy Magyarország nem akarja felfüggeszteni adósságainak, illetve azok kamatainak törlesztését, s remélhetően az új kormány is elsőszámú feladatának tekinti majd az ország fizetőképességének megőrzését.

Tovább »


Ügyészségi nyomozó hivatalok öt városban (1. rész)

09:10

1990. március 20., kedd - Március 1-jén öt városban - Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Győrött és Kaposvárott - ügyészségi nyomozó hivatal kezdte meg működését. Mint ismeretes, a múlt év szeptemberében az Országgyűlés döntött a Büntető Törvénykönyv és a Büntetőeljárási Törvény módosításáról. Ennek értelmében harmadára szűkült a katonai ügyészségek hatásköre, s az ügyészségi nyomozó hivatalok járnak el a fegyveres erők, a rendőrség és a büntetés-végrehajtás hivatásos állományába tartozó személyeknek a szolgálattal össze nem függő bűncselekményeiben. Ezenkívül nyomoznak az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények miatt, továbbá a hivatalos személy elleni erőszakot elkövetőkkel szemben. A jogállamiság felé tett fontos lépésnek minősíthető, hogy ezentúl a fegyveres erők és testületek tagjai is a polgári igazságszolgáltatás előtt felelnek a nem katonai és a szolgálattal össze nem függő bűncselekményekért. Az ilyen ügyek nyomozása összeférhetetlenségi okok miatt nem kerülhetett a rendőrség hatáskörébe. Az új, független intézmény - amelyet az ügyészség vádképviseleti funkciójától is határozottan elkülönítettek - garanciát nyújt a törvény előtti egyenlőségre.

Tovább »


Namíbia függetlensége

07:13

Windhoek, 1990. március 21. szerda (dpa/AFP) - Namíbia - az egykori Délnyugat-Afrika - szerdától független és szuverén állam. Az új köztársaság alkotmánya helyi idő szerint kedden éjfélkor lépett életbe. A főváros, Windhoek stadionjában a világ minden részéből Namíbiába érkezett politikusok és diplomaták egész serege volt jelen a központi ünnepélyen, amelynek fénypontja - a tervekhez képest 18 perces késéssel - a dél-afrikai zászló levonása és a namíbiai lobogó magasba kúszása volt, a tömeg üdvrivalgása közepette.

Tovább »


Németh Miklós fogadta Sztyepan Szitarjant

11:29

1990. március 21., szerda - Németh Miklós, a Minisztertanács elnöke szerdán délelőtt a Parlamentben fogadta Sztyepan Szitarjan szovjet miniszterelnök-helyettest, aki gazdasági küldöttség élén tartózkodik hazánkban. A tárgyaláson résztvett Medgyessy Péter, miniszterelnök-helyettes. Jelen volt Györke Sándor, hazánk moszkvai, valamint Borisz Sztukalin a Szovjetunió budapesti nagykövete. (MTI)

Tovább »


Befejeződött a pécsi toronyház kiürítése

13:01

1990. március 21., szerda - Szerdán, a megadott határidőre befejeződött a múlt év végén életveszélyesnek minősített 25 szintes pécsi toronyház kiürítése. Az épület 1977-ben készült el; jól bevált jugoszláv építési technológiát alkalmaztak az összeszerelésénel, ám a legutóbbi vizsgálat megállapította, hogy az acélhuzalok nagyobb része korrodálódott, s emiatt az épület statikailag meggyengült.

Tovább »


Koszorúzás a tanácsköztársaság évfordulóján

13:29

1990. március 21., szerda - Szerdán délelőtt - a magyar tanácsköztársaság évfordulóján - több politikai szervezet képviselői megkoszorúzták a budapesti Dózsa György úton lévő tanácsköztársasági emlékművet. Koszorút helyeztek el az emlékmű talapzatán a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Kommunista Ifjúsági Szövetség, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége és a Münnich Ferenc Társaság képviselői. (MTI)

Tovább »


Európai gazdasági és pénzügyi unió - az EK-Bizottság terve (1. rész)

09:10

Brüsszel, 1990. március 21. szerda (MTI-TUD) - Az Európai Közösségek Bizottsága kedden konkrét lépést tett a tizenkettek Gazdasági és Pénzügyi Uniójának (EGPU) előmozdítására: elküldte a Miniszteri Tanács soros ír elnökségének azt a munkaokmányt, amely a közösség javaslattevő szervének elképzeléseit tartalmazza az 1993 után megvalósítandó újabb gazdasági integrációs stációról. E feljegyzés alapján tárgyalnak majd a tizenkettek gazdasági és pénzügyminiszterei az EGPU második és harmadik szakaszának kidolgozására szolgáló kormányközi értekezlet előkészítéséről. Az értekezletet a tizenkettek decemberi strasbourgi csúcsértekezletének határozata értelmében az olasz elnökség félévének végére, vagyis idén decemberre hívnák össze, de az NDK-beli fejlemények nyomán több közösségi tagállam sürgeti előrehozását.

Tovább »


A MALÉV leállította a szovjet zsidók Izraelbe utaztatását

15:10

1990. március 21., szerda - A MALÉV tájékoztatta az MTI-t, hogy az Iszlám Szent Háború Palesztína Felszabadításáért Szervezet általi fenyegetettség miatt, azonnali hatállyal leállította a szovjet emigránsok Izraelbe szállítását, mert nem kívánja kockáztatni az utasok és a repülőgépek épségét.

Tovább »


Románia - fejlemények (1.rész)

14:38

Bukarest, 1990. március 21. szerda (MTI-tud) - A katonai beavatkozás jelei látszanak kibontakozni Maros megyében, ahol rendkívül feszült a helyzet. Az éjszaka viszonylagos nyugalomban telt el, csak egy-két kisebb csoport járta a várost. Néhány ház ablakát beverték, de nagyobb károkról nem érkeztek jelentések. A halottak száma hatra emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a háromszázat - ez a szerda déli összesítés a keddi összecsapásokról.

Tovább »


Orbán Viktor ,,rendszerzáró házibulija,,

21:10

1990. március 21., szerda - Mintegy négyezren vettek részt szerdán este a Nemzeti Sportcsarnokban a Fidesz ,,kampány- és rendszerzáró házibuliján,,, amelynek házigazdái Orbán Viktor, a Fidesz országos listájának vezetője, valamint Deutsch Tamás és Fodor Gábor választmányi tagok voltak. A csarnokot zsúfolásig megtöltő közönséget Deutsch Tamás üdvözölte, majd Németh Zsolt választmányi tag szólt néhány szót arról, hogy a szabad választásokat megelőző napokat beárnyékolják a Marosvásárhelyen történtek. Elmondta, hogy a Fidesz táviratot intézett az erdélyi magyar és román demokratákhoz. Ebben felhívják a Romániában élő magyar és román demokratákat, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. Magyar testvéreinknek üzenjük - hangsúlyozta Németh Zsolt -, hogy velük vagyunk, követeléseiket jogosnak tartjuk. Román testvéreinknek pedig azt üzenjük - füzte hozzá -, nem hisszük, hogy a Vatra Romaneasca lenne a román nemzet.

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
Lovas Zoltán:

Jöttem láttam győztek - A diadalkudarc (1990.03.01-04.08)

"Március 21-én estére a Fidesz kampányzáró s egyben rendszerzáró házibulit szervezett a Nemzeti Sportcsarnokban. Hatalmas tömeg gyűlt össze, legalább tízezer fő. Kevesen tudták, hogy a marosvásárhelyi pogrom miatt hajszál híján elmaradt az egész, végül is igen jól sikerült az este. Csak amikor késő délutánra kiderült, hogy az erdélyi nagyvárosban a hadsereg konszolidálta a helyzetet, akkor kapták meg az elsőként játszó zenekar tagjai a stratjelet. Üvöltött a zene, a fiatalok jól érezték magukat. Nekem úgy fájt a fejem, mintha acélabronccsal szorították volna össze. Hamarosan el is mentem onnan. Akkor, s még napokon ketresztül azután is szinte minden gondolatom Marosvásárhely felé szállt. Rettentően aggódtam Pesty Laciért is. Szemrehányást tettem magamnak, hogy milért nem tartottam vele."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD