![](../img/spacer.gif) |
![](../img/spacer.gif) |
|
![](../img/spacer.gif) |
![](../img/spacer.gif) |
|
![](../img/spacer.gif) |
![](../img/spacer.gif) |
OS:
A Békés megyei nagycsaládosok közös közleménye
"- önálló jelöltek állításával részt kívánunk venni az
önkormányzati választásokon;
- a választási kampány idején az egész megyére kiterjedő
figyelemfölkeltő demonstrációkkal kívánunk megjelenni céljaink
elérése érdekében;
- olyan önkormányzati képviselőket akarunk, akik a
döntéshozásnál messzemenően a családok érdekeit veszik figyelembe.
"
SZER, Mérlegen:
Vezetőcserék a gazdaságban
"A parancsuralmi
gazdaság felszámolása és a piacgazdaság kialakulása megköveteli,
hogy az állami tulajdonban lévő erőforrások zöme magántulajdonba
kerüljön, új, szuverén tulajdonsok sokasága rendelkezzék vele.
Többek között rendelkezzék azzal is, hogy az erőforrásokkal való
tényleges gazdálkodást, a magántulajdonba kerülő vállalatok, bankok,
biztosítóintézetek vezetését kikre bízza. Kis- és középvállalatok
esetében többnyire maguk az új tulajdonosok töltik majd be ezt a
funkciót, de a nagyobb egységeknél - ahol maga a tulajdon is
megoszlik sok tulajdonos között - fizetetett vezetők, menedzserek
kiválasztására lesz szükség.
"
|
|
![](../img/spacer.gif) |
|
![](../img/spacer.gif) |
![](../img/spacer.gif) |
![](../img/1990_icon.gif) |
![](../img/spacer.gif)
Zsendül a szőlő a Mecsek vidékén
|
![](../img/spacer.gif)
1990. július 20., péntek - A sokéves átlagnál tíz nappal
korábban megkezdődött hazánk legdélibb termővidékén a szőlő érése.
Ilyen korai ,,zsendülésre,, emberemlékezet óta nem volt példa a
Mecsek és a Villányi-hegység déli lejtőin. Az érés kezdetét a fürtök
színeződése és a szőlőszemek lágyulása jelzi. A Dél-Dunántúli
Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet ültetvényeinek több mint ezer
fajtájából már harmincnál észlelték a szakemberek a szőlő
zsendülését. Elsőként a Csabagyöngye, a Zenit és a Pinot Noir fajták
kezdtek érni. A fehér szőlők eddig zöld bogyói sárgásra, a
kékszőlőké pedig kékesre színeződtek, s megindult a gyümölcs
jellegzetes ízét adó zamatanyagok képződése.
Diófási Lajos, a kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy a rendkívül korai érés a szőlők korai fakadásával magyarázható; a márciusban még egy hónapos ,,időelőny,, azóta ugyan tíz napra csökkent, de ez is kitűnő termést ígér. Ha ugyanis nem lesz aszály, a szüretig elegendő idő jut az egyes fajták értékét adó jellegzetes illat- és ízanyagok összetevőinek képződésére. A hiányzó száz milliméternyi csapadékra még van remény, mert ez a mennyiség nem több az átlagosnál. (MTI)
1990. július 19., csütörtök 21:40
|
![](../img/spacer.gif)
Vissza »
A hírhez kapcsolódik »
|
|
|
![](../img/spacer.gif) |
|
|
|
![](../img/spacer.gif) |
![](../img/spacer.gif) |
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)
Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
|
|
![](../img/spacer.gif) |
|
|