Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1990 › november 10.
1989  1990
1990. szeptember
HKSzeCsPSzoV
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567
1990. október
HKSzeCsPSzoV
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
1990. november
HKSzeCsPSzoV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
BBC, kora reggeli híradás:

Reggeli sajtó

"A Times jelenti: a Franciaországba érkező Baker amerikai külügyminiszter úgy látszik bizonyos kétségeket ébresztett az Irak elleni nyugati és arab szövetségesek körében annak kapcsán, bevessenek-e katonai erőket, hogy megszüntessék Kuvait Irak általi megszállását. Az Independent szerint Thatcher miniszterelnök vonakodva bár, de végül is beleegyezett, támogatja az amerikai lépést, hogy szorgalmazzák az ENSZ-határozat létrejöttét, ami lehetővé teszi a katonai beavatkozást a Perzsa-öböl térségében. Már több mint három hónapja - pontosabban 100 napja -, hogy Szaddám Huszein katonai erői elfoglalták Kuvaitot, írja az Independent vezércikke, s a világra egyreinkább a háború fenyegető árnyéka vetődik. A lap szemügyre veszi hogyan alakult ki a válság, majd megállapítja: az iraki vezető egyik fázisban sem mutatott hajlandóságot a visszavonulásra, illetve csak olyan feltételek mellett melyeknek teljesítését összekapcsolták Izrael visszavonulásával az elfoglalt területekről. A Financial Times ugyanakkor féloldalas cikkében szemügyre veszi az Öböl válság kapcsán teendő esetleges katonai beavatkozás minden aspektusát. "
Budapest, 1990. november 10. Pisont István (b, Honvéd) és Nagy Tamás harcol a labdáért a Budapest Honvéd-PMSC labdarúgó mérkőzésen a Bozsik stadionban.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből

CBS: ,,A Nyugat új falat épít Európában,,

10:13

Washington, 1990. november 10. szombat (MTI-tud) - A Nyugat, amely a hidegháború alatt a határok eltüntetésére bíztatta Kelet-Európát, most maga emel új falat - mutatott rá a CBS-hálózat péntek esti riportja. A nagy amerikai televíziós társaság tudósítója magyarországi és ausztriai felvételekkel mutatta be, hogy miként próbálnak kelet-európaiak (főként romániaiak) kijutni Nyugatra, de már az osztrák hadsereg megállítja és visszaküldi őket. - Jövőre, amikor a kormány ígérete szerint a szovjet állampolgárok is akadálytalanul utazhatnak majd, várhatóan a Szovjetunióból is tömegek próbálnak Nyugat-Európába jutni, a Nyugat azonban kezükre csapja majd az ajtót. Egy évvel a berlini fal lerombolása után új emelkedik Európában, de ezt a Nyugat építi - hangoztatta Tom Fenton, a CBS európai főtudósítója.

Tovább »


Hivatásos Vadászok Országos Szövetsége

11:37

1990. november 10., szombat - Érdekvédelmi, érdekképviseleti és szakmai feladatokat ellátó országos szövetségbe tömörül az ország mitegy 2000 hivatásos vadásza. Ezt szombaton Tatabányán mondták el, a Hivatásos Vadászok Országos Szövetsége Komárom-Eszergom megyei szervezetének alakuló ülésén. Az új szervezet létrehozását az indokolja, hogy a hivatásos vadászok már nincsenek megelégedve az érdekük ellátására hivatott szakszervezetek eddigi tevékenységével. Ezért határozták el egy, az eddiginél következetesebb, társadalmi, gazdasági, szociális és kulturális feladatokat végző szövetség megalakítását. E cél érdekében a közelmúltban országos koordinációs bizottság alakult. A testület azóta kidolgozta a HIVOSZ alapszabály- és programtervezetét. Ebben úgy fogalmaztak: a hivatásos vadászok erkölcsi és anyagi megbecsülése már régóta nem áll arányban a természet és a vadállomány gondozásában, megóvásában, a természeti értékeket őrző vadgazdálkodásban betöltött szerepének fontosságával. A szövetség szorgalmazza, hogy a hivatásos vadászok a jelenlegivel szemben ne a vadásztársaságok alkalmazottai legyenek, hanem a megyei önkormányzatoké. A HIVOSZ beleszólási illetve véleményezési jogot kér a tagjait érintő mindennemű szabályozás előkészítő folyamatába. Fontosnak tartja például, hogy a vadászok testi épségét, biztonságát veszélyeztető fegyvervásárlási és fegyvertartási engedélyeket csak a vadászok érdekeinek messzemenő figyelembe vételével adják ki a hatóságok.

Tovább »Az MSZP kongresszusának második napja (1. rész)

14:14

1990. november 10., szombat - Az önmarcangolást elvető állásfoglalások fóruma volt szombaton az MSZP kongresszusának második napja. Horn Gyula elnök politikai helyzetelemzésében kijelentette, hogy jelenleg egyetlen stabil működö hatalmi tényező van, ez pedig a Magyar Parlament. Ugyanakkor működését joggal bírálják, hiszen a képviselők tevékenységét elsősorban a pártérdekek motiválják. Horn Gyula véleménye szerint a kormány tagjainak szakmai felkészültsége, koncepciós készsége is hiányos. A társadalmi feszültségeket növeli a politikai stílus, a Horthy-rendszer utáni nosztalgia, és a tekintélyelvűség megjelenése. Horn Gyula szerint a múlt állandó emlegetése is tévútra vezet. azt pedig egyenesen jogi képtelenségnek tartotta, hogy a múlt politikai döntéseiért felelősségre vonásra kerüljön sor. Ugyanakkor ígéretesnek vélte a kormány stílusváltását, amelyre egyébként a miniszterelnök is ígéretet tett.

Tovább »


Viláháborús emlékmű avatása Németkéren - Balsai István

19:29

1990. november 10., szombat - Az első és a második világháború hőseinek, áldozatainak emlékművét avatták fel szombaton a Tolna megyei Németkéren. A helyi lakosság, valamint a faluból Németországba kitelepített családok által közösen állított emlékművet Balsai István igazságügyminiszter leplezte le. Beszédében emlékeztetett a magyar népet a második világháborúban és az azt követő években ért veszteségekre. Hangoztatta:: négy évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy nyíltan és nyilvánosan megemlékezhessünk mély gyászunkról, maradandó emlékművet állíthassunk a távoli harcmezőkön elesetteknek vagy a hazából elhurcolt és oly sokáig várt, de soha haza nem térő apáinknak, testvérünknek, barátunknak.

Tovább »


A koronát jövőre is jegyzi az MNB

18:07

1990. november 11., vasárnap - Tervei szerint a nem konvertibilis valuták közül jövőre már csak a csehszlovák koronát jegyzi az MNB - közölte az MTI érdeklődésére Menich György, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője. Elmondta: a magyar kiutazók "KGST-valuta" vásárlásainak már most is 85 százalékát a csehszlovák korona teszi ki. Júliustól már az MNB is csak a csehszlovák koronát váltja be, a többi nem konvertibilis valutát nem fogadja el a külföldi turistáktól. A többi nem konvertibilis valuta, így például a rubel, a lej, a leva és a zloty iránt minimális az érdeklődés.

Tovább »


Jövedelemkockázati Alap létrehozását javasolja a MOSZ

18:09

1990. november 11., vasárnap - Jövedelemkockázati Alap létrehozására tett javaslatot a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. Az elképzelések szerint az alapból üzemviteli kölcsönt vehetnének fel a tagok átmeneti pénzügyi gondjaik megoldására, elemi károk esetén pedig - a jövedelemkiesés ellensúlyozására - végleges juttatást igényelhetnének. A kezdeményezés hátterében az áll, hogy az új csődjogi szabályozás megszünteti az állami szanálás intézményét, s ezzel megszűnik az elemi károk, vagy kedvezőtlen időjárás, például aszály miatt bekövetkező terméskiesés állami pénzügyi rendezésének lehetősége is.

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD