Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1989 › szeptember 09.
1989  1990
1989. július
HKSzeCsPSzoV
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
1989. augusztus
HKSzeCsPSzoV
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
1989. szeptember
HKSzeCsPSzoV
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
BBC Kaleidoszkóp:

Horn beszéde

"Horn Gyula magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy át kell értékelni Magyarország helyét a Varsói Szövetségben. Arról ugyan nincs szó - mondta -, hogy Magyarország kilép a szövetségből, de tagságát új alapokra kell fektetni. Erről tudósít Sally Ackroyd: - Horn Gyula külügyminiszter maga a reformok támogatójaként vált ismertté. Horn azonban realista, és a magyar függetlenséget célzó ismétlődő felhívások közepette rendszeresen elutasította a Varsói Szerződésből kiválást sürgető hangokat - mondván, hogy az veszélyes képtelenség lenne. A külügyminiszter tegnap Diósgyőrben tartott beszédében ismét kijelentette: a Varsói Szövetséghez tartozás megkérdőjelezése komoly politikai veszélyeket rejt magában, ami figyelmeztetés arra, hogy ezen a ponton lehet, hogy véget ér Moszkva türelme."
A józsefvárosi Ellenzéki Kerekasztal a hétvégén Budapesten a VIII. kerület Golgota u. 3. szám alatt szegénységellenes vásárt rendezett. A kerületi szervezeteket tömörítő egyesülés most először létrehozott árusítását havonta tervezi megismételni.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből

MSZMP városi pártértekezlet Zalaegerszegen - Pozsgay Imre (1. rész)

15:36

1989. szeptember 9., szombat - Városi pártértekezletet tartott az MSZMP szombaton Zalaegerszegen. Több mint 6 ezer kommunista képviseletében 219 választott és 32 delegált küldött vett részt a tanácskozáson. Elsőként Lendvai Miklós első titkár elemezte a tavalyi országos pártértekezlet óta a megyeszékhelyen és környékén kialakult politikai és gazdasági helyzetet. Az elhangzottakról, a programtervezetről, valamint szervezeti és személyi kérdésekről hosszú vitát folytattak. Ennek során felszólalt Pozsgay Imre, az MSZMP elnökségi tagja is, aki a többi között kijelentette: ,,Az itt is tapasztalt tisztulási szándék biztatás arra, hogy sorsdöntő kongresszust tudunk csinálni közösen október elején. Mert az nagy baj lenne, ha ez nem lenne sorsdöntő kongresszus. Akkor ugyanis mások döntenek rólunk, és valóban nem állnánk meg a nemzet előtt,,.

Tovább »


Medgyessy Péter Pozsonyban (1. rész)

10:33

Pozsony, 1989. szeptember 9. szombat (MTI-tud) - A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében álláspontunk változatlan, most azt szeretnénk hallani, mit mond a csehszlovák fél a javaslatainkra, mert azokra eddig tulajdonképpen érdemi választ nem kaptunk. Továbbá szeretnénk magyarázatot kapni a csehszlovák fél tervezett egyoldalú műszaki lépésére is - jelentette ki pozsonyi tárgyalásai előtt az MTI prágai tudósítójának Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes.

Tovább »


Az ellenzék fogjon össze a választási győzelemért - SZDSZ programismertető nagygyűlés Balassagyarmaton (1. rész)

20:56

1989. szeptember 9., szombat - Programismertető nagygyűlést rendezett szombaton a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk zeneiskola zsúfolásig megtelt hangversenytermében a Szabad Demokraták Szövetsége. A nagygyűlésen Haraszti Miklós író, valamint Kőszeg Ferenc, az SZDSZ szóvivője szólt a szervezet egy évtizedes múltjáról, hányattatásairól, mai programjáról, feladatairól. Utalva az 1956-os népforradalom leverésére, az azt követő megtorlásokra, majd a Kádár rezsim megtévesztő társadalmi konszenzusára, az előadó a rendszer legnagyobb kártételét abban jelölte meg, hogy az emberekben megdőlt az eszmékbe vetett hit, s a népet, amely a rákényszerített helyzetben a lehető legkisebb rossznak a Kádár-rendszert tekintette, minden eszközzel elvonta, valóssággal leszoktatta a politizálásról. A fordulat a 80-as években ment végbe, amikor a hatalomnak be kellett ismernie gazdasági verségét, amelyet jelentős részben a politikai szabadságjogok hiánya okozott. Az MSZMP bomlásának felgyorsulása, a nép bizalmatlansága arra ösztönzi a Szabad Demokraták Szövetségét, hogy törekedjék olyan kormány alakítására, amelyet az MSZMP nem kompromittált. Ez lényegében a fundamentumában fekszik a szövetség választási programjának, valamint az a meggyőződése, hogy Magyarországnak el kell jutnia a Nyugathoz, oda, ahová ezer esztendeje megindult, s ahová az azóta megvívott forradalmakkal szüntelenül törekedett. Az SZDSZ minden néphatalmi, népuralmi eszköz felhasználásával olyan ideológiai megkötöttségektől mentes társadalmat akart, amelyben a piacgazdaság, a társadalmi demokratizmus uralkodik, miközben demokratikus törvényes garanciákkal egyszer és mindenkorra elejét veszik minden erőszakos visszrendeződésnek.

Tovább »


Az EKA a választások nyilvánosságáról (1. rész)

13:12

1989. szeptember 10., vasárnap - A háromoldalú politikai tárgyalásokon szerdán középszinten konszenzus született a választójogi törvényről, azzal a fenntartással, hogy néhány nyitva maradt kérdésről - köztük a választás nyilvánosságáról és a kampányról - szakbizottságok tárgyalnak tovább. A választások nyilvánosságáról folyó tárgyalásokról, s az ezzel kapcsolatos EKA-elképzelésekről Haraszti Miklós tájékoztatta az MTI munkatársát.

Tovább »


Magyar-USA tárgyalások a Cocom-listáról (1. rész)

13:13

1989. szeptember 10., vasárnap - Hazánk érdekelt a kereskedelmi korlátozások, közöttük a COCOM-előírások minél teljesebb körű megszüntetésében. Ezért a magyar tárgyalóküldöttség szorgalmazni fogja a COCOM-korlátozások könnyítését azokon a tárgyalásokon, amelyeket a hónap közepén hazánkba érkező amerikai magas szintű kereskedelmi delegációval folytat - mondta az MTI munkatársának Juhász Endre, a Kereskedelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. A magyar tárgyaló fél javaslatának lényege: a két kormány szerződéses formában kíséreljen meg javítani - esetlegesen egy konzultatív testület létrehozásával - a jelenlegi helyzeten. Ha erre a feltételek még nem értek meg, akkor is szorgalmazni fogja az autonóm - vagyis az egyoldalú - könnyítések minél szélesebb körű kiterjesztését.

Tovább »


A törökök nem akarnak elnöknek katonát

06:43

Szófia, 1989. szeptember 9.szombat (MTI-tud.) - Egy közvéleménykutatás adatai szerint a törökök jobban szeretnének civil politikust látni a köztársasági elnöki székben, mint volt katonát. A kormányon levő Haza Pártja megbízásából elvégzett közvéleménykutatásban megkérdezett három ezer személy 80 százaléka nyilatkozott így. A katona-elnököt is elfogadó 20 százalék többsége maga is katona vagy tartalékos, illetve üzletember és államhivatalnok. A mérnökök, jogászok, könyvelők, pedagógusok, művészek és más értelmiségiek szerint előnyösebb lenne a civil politikus, akitől viszont ugyancsak a többség elvárja, hogy nagy külpolitikai befolyással rendelkezzék. Mindezt az Anatolia hírügynökség tette közzé.

Tovább »


Tanévnyitó a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (1.rész)

11:17

1989. szeptember 9., szombat - A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem 41. tanévét szombaton nyitották meg. A tanévnyitó egyetemi tanácsülésen - amelyen jelen volt Glatz Ferenc művelődési miniszter - Csáki Csaba rektor köszöntötte az egyetem oktatóit, hallgatóit, köztük a mintegy 700 elsőéves hallgatót.

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
Lovas Zoltán:

Jöttem, láttam, győztek - A paktum (1989.08.30-09.18)

" Az ezt követő hét végén, szeptember 9-én és 10-én újra kiszálltam a nagypolitika parlamenti "csodálásából", egyik kollégámmal Sopronba kirándultunk megnézni, mi a helyzet a határon. Elképesztő volt, amit találtunk... Mulatságos volt, ahogy Sopronból elindulva gyalogszerrel alig két óra leforgása alatt átsétáltunk az osztrák-magyar határon. Útközben találkoztunk ugyan határőrökkel, de ránk sem hederítettek. Az egykori vasfüggöny ropmjaiban is félelmetes kulisszái között bolyongtunk, térkép nélkül, csupán ösztöneinkre hallgatva. Egy vízmosáson átmászva azt vettük észre, hogy orrunk előtt kicsiny osztrák zászló fityeg. Illegális határátlépőkká váltunk. Leszedtük a zászlót, törtünk egyméternyi szögesdrótot emlékbe, és visszafordultunk."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB11BUD