Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1989 › augusztus 18.
1989  1990
1989. június
HKSzeCsPSzoV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
1989. július
HKSzeCsPSzoV
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
1989. augusztus
HKSzeCsPSzoV
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
OS:

Az MDF Elnökségének közleménye

"A Független Kisgazdapárttal, a Kereszténydemokrata Néppárttal és a Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társasággal kibontakozott megbeszélések e szervezetek önállóságának megtartásával, de egy hatékony együttműködés megvalósításának közös szándékával folynak."
BBC, Panoráma:

A Pentagon nukleáris fejfájásai

"A legtöbb huzavona az új B-2-es, úgynevezett Lopakodó bombázó körül van. A számítások szerint az egész program legalább 70 milliárd dollárba fog kerülni. Bírálók szerint a gép túl drága, az Egyesült Államok légierejében tulajdonképpen nem találtak elfogadható feladatot számára, és az alkalmazott új technológia különben sem fog beválni."
Gyülekeznek az emberek a munkásgyűlés előtt a Péti Nitrogén Műveknél. A gyűlésen Rédei László, a felszámoló szervezet igazgatója és Körtvélyes István ipari miniszterhelyettes adott tájékoztatást a szanálás hátteréről és az elkövetkező lépésekről.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből

Figyelmeztető sztrájkok országszerte (1. rész)

09:45

1989. augusztus 18., péntek - A vasasszakszervezet és a hozzá csatlakozó több más ágazati szakszervezet kezdeményezésére pénteken országszerte figyelmeztető sztrájkokat tartottak a tervezett húsáremelések elleni tiltakozásul.

Tovább »


Ganz Vasúti Járműgyártó Rt - közgyűlés dönt a külföldi tőke bevonásáról

12:41

1989. augusztus 18., péntek - Pénteken délutánra összehívták a Ganz Vasúti Járműgyártó Rt közgyűlését, hogy azon eldöntsék: jelentős tőkebevonással magyar-brit vállalkozássá alakuljon-e át a gyár, vagy a jelenlegi, esetleg más formában dolgozzon tovább. Az előreláthatóan maratoni hosszúságúra nyúló részvénytársasági közgyűlés döntésének meglehetősen nagy a tétje: a brit partner egy több mint 200 éves, igen nagy múltú holding lenne, amely működő tőkebevonással többségi részvénytulajdonossá válna, s egyúttal piacot is biztosítana a Ganz Mávagból tavaly levált, önállósult vasúti járműgyár termékeinek. Mindehhez korszerű technológiákat is szállítanának. Amennyiben a közgyűlés kedvezően határozna e kérdésben, akkor a szerződés végső formába öntése után előreláthatóan már hétfőn létrejöhet az üzlet az angolokkal. (MTI)

Tovább »


NDK határsértők

15:06

1989. augusztus 18., péntek - Nemcsak az NSZK budapesti nagykövetségén és az alkalmi táborokban, hanem a magyar-osztrák határon is egyre inkább tarthatatatlan állapot alakul ki az NSZK-ba kivándorolni szándékozo NDK állampolgárok miatt. Ezen a héten egyetlen napon a hegyeshalmi határátkelőhelyen személygépkocsijával először két NDK állampolgár, majd egy a határátlépésre nem jogosult NDK állampolgárokat szállító osztrák férfi kísérelt meg áttörést. A Belügyminisztérium határőrség nyilvántartása szerint csupán az elmúlt két hónapban a magyar-osztrák határátkelőhelyeken, illetve a közös határszakaszon is 14 ilyen kísérlet történt, minden esetben nagymértékben veszélyeztetve a közlekedés biztonságát, a határőrők, a vámőrök, valamint az átkelőhelyeken tartózkodó utasok, de a bűncselekményt végrehajtó személyek életét, testi épségét is. Ezekkel az esetekkel kapcsolatban a BM Határőrség közleménye rámutat: az erőszakos kísérletek nagymértékű elszaporodása a kialakult bonyolult helyzetből fakad, de az ilyen módszereket semmi sem indokolhatja, hiszen félő, hogy a határőrség és az illetékes más belügyi szervek minden erőfeszítése ellenére e kísérletek előbb-utóbb tragédiát okozhatnak.

Tovább »


Történelmi utunk tanulságai; Az MSZMP programnyilatkozata (1. rész)

18:32

1989. augusztus 18., péntek - Az MSZMP KB kezdeményezésére létrehozott bizottság Történelmi utunk tanulságai, illetve Az MSZMP programnyilatkozata címmel két dokumentumot készítettt el, s ezeket szombaton a Népszabadságban a párttagság, a közvélemény elé bocsátják. Az egyik rövid összefoglalás az elmúlt négy és fél évtized történelmi és politikai tapasztalatairól, a legfontosabb következtetések levonásával. A másik az MSZMP új programnyilatkozatának tervezete, amelynek célja, hogy a jogállam, a többpártrendszer és az egyesülési szabadság politikai viszonyai között megalapozza a megújulni készülő Magyar Szocialista Munkáspárt tevékenységét, meghatározza egy új, modern, az európai szocialista értékeket vállaló, a demokratikus szocializmust célul kitűző politikai mozgalom feladatait.

Tovább »


Az Ellenzéki Kerekasztal sajtóértekezlete (1. rész)

18:32

1989. augusztus 18., péntek - A nyilvánosság és a háromoldalú tárgyalások menetével kapcsolatos kérdések voltak a főbb témák az Ellenzéki Kerekasztal pénteki sajtótájékoztatóján a Budai Vigadóban.

Tovább »


Mazowiecki

00:00

Varsó, 1989. augusztus 18. (MTI-tud) - Wojciech Jaruzelski lengyel köztársasági elnök fogadta Tadeusz Mazowieckit, a Szolidaritás hetilapjának főszerkesztőjét. Az esemény önmagában is megerősíteni látszik, hogy a Szolidaritás javaslatára Jaruzelski Mazowieckit készül kinevezni a Szolidaritás-parasztpárti-demokratapárti kormány miniszterelnökének és megbízni a kormány megalakításával. Mazowiecki a megbeszélésről távozóban nem tett elkötelező nyilatkozatot, de kijelentette9 "Most sétálok egyet és átgondolom a dolgot." Wlodzimierz Lozinski, az elnöki hivatal szóvivője úgy nyilatkozott, hogy szombat estig a hivatalos bejelentésre nem lehet számítani. +++

Tovább »


Prágai figyelmeztetés külföldieknek

00:00

Prága, 1989. augusztus 18. (Reuter) - A csehszlovák hatóságok arra figyelmeztettek, hogy veszélyben lehetnek a külföldi turisták és ujságírók olyan illegális demonstrációk esetén, amelyeket a Varsói Szerződés öt tagállamának 21 évvel ezelőtti katonai bevonulásával kapcsolatban rendeznek. "Azt ajánlottuk a nagykövetségeknek, hogy mondják meg állampolgáraiknak: ne keveredjenek bele esetleg kialakuló törvényellenes eseményekbe" - jelentette ki Ivan Kulhanek, a csehszlovák külügyminisztérium szóvivője. Több nyugati ország nagykövetségének diplomatáit hivatták be azen a héten a prágai külügyminisztériumba, ahol ismertették velük az ajánlást. Kulhanek hozzátette: többségében nyugat-európai és amerikai túrista tartózkodik Prágában. A városközpontban a Charta ,77 és más ellenzéki csoportok tagjai terveznek békés, csöndes sétát a 21 évvel ezelőtti események megemlékezésére. A hatóságok már előre közölték, hogy ha szükséges, akár erőszakkal is meg fogják ezeket akadályozni. Vaclav Havel ismert ellenzéki író a hatóságok keményebb fellépésétől tartva arra szólította fel honfitársait, hogy ne tiltakozzanak nyilvánosa. A csehszlovák vezetés gyakran vádol meg nyugati államokat azzal, hogy segítenek az ellenzéki tevékenység megszervezésében. De a Reuter prágai tudósítója megjegyzi, hogy a kelet-európai, reformista szomszédoknál végbenmenő folyamatokmiatti növekvő nyugtalanság nyilvánvaló jeleként a CSKP hetilapja, a Tribuna legutóbbi számában egyebek mellett azt is állította: lengyel és magyar személyek is "aktívan vettekrészt" a prágai évfordulós ellenzéki megmozdulások tervezésében. A lap szerint Adam Michniknek, a Szolidaritás egyik vezető tisztségviselőjének nemrégibenn lezajlott moszkvai és budapesti útja is része ennek a "koordinációs stratégiának".+++

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
Dr Boross Imre (FKgP) visszaemlékezéseiből:

1989. augusztus 18. Az EKA ülésén meghívásunkra részt vett Boris-Ivanovics Sztukalin szovjet nagykövet és öt munkatársa.
SZER-hallgató telefonja:

"A Nagy László Kör meghívására Halda Aliz, az SZDSZ tagja, előadást tart a Szövetség jelen politikai feladatairól, legsürgősebb tennivalóiról, bemutatja a Szabad Demokraták Női Csoportját, Miskolcon, 1989. augusztus 24-én, 18 órától "Hazánk hazánkban, s a világban" címmel, diósgyőri Vasas Művelődési Központ, Marx Károly utca 36. Tehát nem 17 órakor lesz, ahogy ezt leközöltettem az augusztus 15-i Magyar Hírlapban, hanem 18 órakor."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD