|
|
|
|
|
|
|
|
SZER, Munka világa:
A MEDIÁN Kft. felmérése
"A MEDIÁN Kft. március 10-ike és 14-ike között végezte el a
felmérést egy 1200 fős reprezentatív országos mintán. A vizsgálat
eredményeiről Beck László szociológussal beszélgetek:
A sajtó, különösen a televízió azt sugallta, hogy az emberek nem
tudnak kiigazodni e között a rengeteg párt között, elvesznek ebben a
pártdzsungelben. Tudjuk: az első forduló nem ezt igazolta. A ti
kutatásotok mit jelzett előre ebből?
- Egyrészt igazolták, illetve hát a választás igazolta a mi
eredményeinket: ugyanazokat a pártokat hoztuk ki mi is befutónak,
illetve parlamentbe kerülő pártnak ugyanazt a hat pártot, mint akik
végülis bekerültek, és hát a kihullott pártokra véleményünk szerint
nagyon kevesen szavaztak.
- Tudjuk, hogy a pártokon kívül az emberek fontosnak tartják azt
is, hogy nemzetiségek, egyházi, vallási, kisebbségek, valamint
érdekcsoportok is helyet kapjanak a parlamentben. Tekintettel arra,
hogy egykamarás parlamentünk van, ez nem teljesen magától értetődő.
Itt különösen meg kell említenem a szakszervezeteknek a szerepét.
"
|
|
|
|
|
|
|
Zsendül a szőlő a Mecsek vidékén
|
1990. július 20., péntek - A sokéves átlagnál tíz nappal
korábban megkezdődött hazánk legdélibb termővidékén a szőlő érése.
Ilyen korai ,,zsendülésre,, emberemlékezet óta nem volt példa a
Mecsek és a Villányi-hegység déli lejtőin. Az érés kezdetét a fürtök
színeződése és a szőlőszemek lágyulása jelzi. A Dél-Dunántúli
Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet ültetvényeinek több mint ezer
fajtájából már harmincnál észlelték a szakemberek a szőlő
zsendülését. Elsőként a Csabagyöngye, a Zenit és a Pinot Noir fajták
kezdtek érni. A fehér szőlők eddig zöld bogyói sárgásra, a
kékszőlőké pedig kékesre színeződtek, s megindult a gyümölcs
jellegzetes ízét adó zamatanyagok képződése.
Diófási Lajos, a kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy a rendkívül korai érés a szőlők korai fakadásával magyarázható; a márciusban még egy hónapos ,,időelőny,, azóta ugyan tíz napra csökkent, de ez is kitűnő termést ígér. Ha ugyanis nem lesz aszály, a szüretig elegendő idő jut az egyes fajták értékét adó jellegzetes illat- és ízanyagok összetevőinek képződésére. A hiányzó száz milliméternyi csapadékra még van remény, mert ez a mennyiség nem több az átlagosnál. (MTI)
1990. július 19., csütörtök 21:40
|
Vissza »
A hírhez kapcsolódik »
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)
Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
|
|
|
|
|