|
|
|
|
Csökken az érdeklődés a munkahelyi és a gyermekélelmezés iránt (1. rész)
|
1989. október 4., szerda - Az utóbbi egy-másfél évben ellentmondásos helyzet alakult ki a munkahelyi és a gyermekélelmezésben. A vendéglátásban egyfelől növekszik a szabad kapacitás - amit kihasználni mind nehezebb, mivel egyre szélesebb társadalmi rétegek számára válik elérhetetlenné még a napi egyszeri meleg étel befizetése is - miközben felmerült az ingyenkonyhák létrehozásának gondolata, például az általános iskolában. Mindez megkérdőjelezi, helyes volt-e az előfizetéses étkezéshez nyújtott állami támogatás megszüntetése - állapítja meg, országos vizsgálatok eredményeként,az Országos Kereskedelmi és Piaci Főfelügyelőség. Félő - állítja a hivatalos jelentés - hogy az ingyenkonyhák felállítása többe kerülne a társadalomnak, mint amennyi ártámogatást az előfizetéses étkeztetésekhez korábban nyújtott a pénzügyi kormányzat.
A kereskedelmi felügyelőségek vizsgálata szerint egy év alatt úgynevezett összehasonlító áron - mennyiségében - több mint 16 százalékkal csökkent az előfizetéses étkeztetésekből származó bevétel. A vendéglátó vállalatok ezért nem foglalkoznak a munkahelyi konyhák, éttermek fejlesztésével, még akkor sem, ha üzleteikben, éttermeikben egyre több berendezés áll kihasználatlanul. Nem törekednek az árubeszerzés struktúrájának gyökeres megváltoztatására sem; egyre nagyobb arányban használnak fel iparilag magas fokon előkészített félkész és készételeket, amelyek egyrészt drágák, másrészt egyhangúvá tehetik az ételkínálatot. (Miközben az előfizetések árának emelése joggal vált ki olyan igényt, hogy a kiszolgált ételek mennyisége és minősége javuljon, bővüljön.) Az ellenőrök azt is megállapították, hogy változatlanul számos helyen megcsonkítják az adagokat, gyakori az egyenlőtlen adagolás is, amikor legfeljebb az egyik vendég rovására jár jól a másik. Eredményként értékelhető viszont, hogy a vizsgált 300 vendéglátóhely közül mindössze 7 helyen tapasztalták az ellenőrök, hogy a megfőzött és megmaradt ételeket másnapra eltették. A kiszolgálást, az étkezési körülményeket is kultúráltnak minősítették az esetek 90 százalékában, az étkező helyiségek és a konyhák általában tiszták, rendezettek és a berendezés is megfelelő. (folyt.köv.)
1989. október 3., kedd 21:56
|
Vissza »
Folytatásokkal »
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)
Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
|
|
|
|
|