|
|
|
|
Húsügy (1. rész)
|
1989. augusztus 17., csütörtök - Tovább gyűrűznek a húsforgalmazási zavarokkal kapcsolatos hullámok. A különböző véleményekről összeállítást készített az MTI gazdaságpolitikai rovata.
Spilák Ferenc nyilatkozata Spilák Ferenc kereskedelmi miniszterhelyettes elmondotta: a tárca szempontjából alapvetően fontos, hogy rendelkezésre álljon a belföldi ellátáshoz szükséges mintegy 350 ezer tonnányi hús. Biztosítani kell a feltételt ahhoz, hogy a szabályozás kellő érdekeltséget teremtsen az áru belföldi forgalmazására is. Amennyiben arra szükség van, úgy növelni kell a felvásárlási árakat és összhangot kell teremteni a belföldi forgalmazás és az export érdekeltsége között. Nem lehet eltekinteni attól sem, hogy az idegenforgalom fokozódó igényeit is kielégítsék, éspedig kellő fölkészüléssel, szervezettséggel; könnyen meglehet, hogy hibák egész sora is hozzájárult a helyzet kialakulásához az ipari, a kereskedelmi és a vendéglátó vállalatoknál. A húskeret-gazdálkodást - mint ismeretes - az idén szabadították föl, és a forgalmazást lényegében vállalati megállapodások szabályozzák. Ehhez tökéletesíteni kell az érdekeltségi rendszert. A húskészítmények árainak emelkedése esetén az egy főre jutó mintegy 80 kilogrammos belföldi húsfogyasztás átmenetileg csökkenhet, és minden bizonnyal a jelenleginél nagyobb lenne az igény az olcsóbb húskészítmények iránt. x x x (folyt.köv.)
1989. augusztus 17., csütörtök 16:46
|
Vissza »
|
|
Húsügy (2. rész)
|
ÉDOSZ-vélemény -------------- Szilágyi László, az Élelmezésipari Dolgozók Szakszervezetének titkára elmondotta: a húskészítmények tervezett áremelésével összefüggő sztrájkfelhívással - a szolidaritás alapján - az ÉDOSZ-ban egyetértenek, ám mivel feladatuk éppen azon húsipari vállalatok dolgozóinak az érdekképviselete is, akiknek a termékárai ellen a sztrájk bekövetkezhet, a felhívás fogadtatása az élelmezésipari dolgozók körében nem egyértelműen kedvező. Az ÉDOSZ csütörtökön csaknem 30 alapszervezet - az iparág 200 ezres kollektívájának negyedét kitevő - képviselőit kérdezte meg arról, hogy egyetért-e a felhívással. Az alapszervezetek felétől kaptak elutasító választ. A megkérdezettek vélhetően amiatt is tanácstalanok, mivel az iparág dolgozói egyúttal maguk is fogyasztók. Az ÉDOSZ-ban olyan vélemény alakult ki, hogy a húsáremelés elleni esetleges sztrájk a bajok jelzésére, csak a jéghegy csúcsának időleges eltüntetésére volna elégséges, az élelmiszerágazat egészének gondjait nem oldja meg. Ugyanis nem sokáig lehet elodázni az ágazat jövedelmezőségének javítását, egy jól működő érdekeltségi rendszer megteremtését. Továbbá mihamarabb rendezni kell a mezőgazdasági termelők és a feldolgozók kapcsolatát. Amíg ugyanis közös érdekeltségüket nem teremtik meg, a sztrájk legfeljebb ellenérzéseket szül az egyes ágazatokban, szektorokban dolgozók között, és erre semmi szükség. Lehetetlen ugyanis, hogy olyan iparág legyen a sztrájk célpontja, amelynek üzemeibe a nyersanyagok - a mezőgazdasági termékek - a begyűrűző költségek miatt egyre drágábban érkeznek. Megengedhetetlen - és erről is igen kevesen beszélnek - hogy a húsipart fél év alatt több mint 200 millió forintos veszteség érje a belföldi ellátás teljesítése közben, és mindezt más bevételeiből kelljen kigazdálkodnia. Végül is lehetséges, hogy az élelmiszeripari vállalatok is csatlakoznak a felhíváshoz. Ám tény, hogy az élelmiszergazdaság, benne az élelmiszeripar helyzetét értékelő legutóbbi eszmecserék is arról győzték meg az ÉDOSZ-t, hogy a jelenleginél átgondoltabb közgazdasági viszonyok megteremtésére nagyobb figyelmet kell fordítani. A szakszervezet javasolja, hogy a kormány a készülő középtávú gazdasági programjának élelmiszergazdasági részét soron kívül tárgyalja meg. x x x (folyt.köv.)
1989. augusztus 17., csütörtök 16:51
|
Vissza »
|
|
Húsügy (3. rész)
|
A SZOT sztrájkbizottságának felhívása A SZOT sztrájkbizottsága csütörtökön ülésén megvitatta a húskészítmények áremelésének körülményeit; ennek ismeretében az felhívást adott ki, amelyben fölkért minden dolgozót, hogy csatlakozzon a vasasok augusztus 18-ára, péntekre meghirdetett figyelmeztető sztrájkjához. A felhívás rögzíti: a sztrájk célja, hogy a kormány augusztus 21-én és szeptember 4-én ne emelje egyes húskészítmények árát. A sztrájk követelésük alátámasztására szolgál, és egyúttal tiltakozás az olyan kormányzati politika ellen, amely a hasonló gondok érdemi megoldása helyett rögtönzött intézkedésekkel folyamatosan csökkenti az életszínvonalat. A sztrájk időtartama legfeljebb egy óra legyen, a lakosság nyugalmát minél kevésbé zavarja, alapvető szolgáltatásokat ne érintsen, a legkevesebb anyagi veszteséggel járjon, fegyelmezetten történjen. Javasolják, hogy az üzemekben hozzanak létre sztrájbizottságokat és szervezzék meg a rendezőgárdát. A bizottság kéri a szakszervezeti tisztségviselőket, hogy a sztrájk előtt és alatt folyamatosan tájékoztassák a dolgozókat a megmozdulás céljáról, biztosítsák véleményük kifejtésének lehetőségét. Felhívnak minden dolgozói és munkás érdekképviseletet, politikai mozgalmat és pártot, hogy a sztrájk céljait támogassa, annak végrehajtásában működjön közre. x x x Húsipari üzemi véleményt fogalmazott meg Jagasics Róbert, az országszerte ismert Zalahús Vállalat kereskedelmi igazgatóhelyettese. Elmondotta, hogy a húskészítmények áremelését a húsipari vállalatok közösen kezdeményezték, mivel számukra jórészt veszteségesek ezek a termékek. A Húsipari Központ árjegyzékeket készített el a kezdeményezés nyomán, ezt a főhatóság lényegében jóváhagyta. Így tudomásuk szerint két részben hajtanák végre a húskészítmények meghatározott körében az összesen 6,5 százalékos áremelést. A húsipari vállalatok ezt mindenképpen méltányosnak tartják, hiszen költségeik - tőlük függetlenül - az elmúlt időszakban olyan mértékben nőttek, amit a vállalati gazdálkodásban más módon ellensúlyozni már nem tudnak. A felvásárolt alapanyagokhoz lényegesen drágábban jutnak hozzá, mint korábban, s egyéb kiadásaik is tetemesen nőttek. Amennyiben az áremelés nem jönne létre, úgy a húsipar kész tények előtt állna: tovább kellene fékeznie a fejlesztéseket, leállni a termékkorszerűsítéssel, és hovatovább megeshet az is, hogy egyszerűen nem tudnák megvásárolni - legalábbis egyes vállalatok körében - az alapanyagokat. x x x (folyt.köv.)
1989. augusztus 17., csütörtök 16:58
|
Vissza »
A hírhez kapcsolódik »
|
|
Húsügy (5. rész)
|
Az Országos Árhivatal véleménye Az Országos Árhivatal mezőgazdasági osztályvezetője, Hodina Péter szerint közismert, hogy a tervezett húskészítmény-áremelés nem hatósági árakat érintő lépés. E szabadáras cikkek fogyasztói árának emelése már hosszabb ideje napirenden van, korábban a húsipar a tőkehús árát is emelni kívánta, de az Árhivatal ettől határozottan elzárkózott. Ugyanakkor az Árhivatalnak semmiféle eszköz nem áll rendelkezésére, ráadásul gazdasági mechanizmusunk törekvéseivel is ellentétes, hogy megakadályozza a szabadáras termékek ily módon való áremelését. Ezt ugyan három hónapra felfüggeszthetnék, s ez idő alatt megvizsgálhatnák, hogy tisztességtelen nyereséget hoz-e az emelés a húsipari vállalatoknak. Azonban már most tudni, hogy a tervezett áremelés esetében semmi ilyenről nincs szó, tehát a felfüggesztés lejárta után úgyis életbe lépnének a magasabb árak. (MTI)
1989. augusztus 17., csütörtök 17:05
|
Vissza »
|
|
Húsügy (4. rész)
|
Az elmúlt hetekben az ország egyes vidékein tapasztalt húshiány egyik kiváltó okát sokan abban látják, hogy a mind nagyobb számban érkező turisták 10 kiló számra vásárolják és viszik ki a tőkehúst és a húskészítményeket. Az MTI munkatársa a vámszervek véleményét kérte ki az ügyben és az iránt is érdeklődött, terveznek-e valamilyen kiviteli szigorítást. Szente Gyula ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokának helyettese szerint a turista utasforgalomban csak utiholmiként vihető ki kisebb mennyiségű húsáru, azon felül csak akkor, ha az illető igazolja, hogy az árut az általa Magyarországon beváltott konvertibilis valutából vette. A vámszervek is hallottak olyan esetekről, amikor nagyobb tételeket vittek át a határon, hiszen nálunk a termékek jóval olcsóbbak, mint Ausztriában, vagy Jugoszláviában. Ugyanakkor az efajta magánexport tetemes bevételeket hoz a magyar gazdaságnak. Az ezredes szerint nem terveznek, s nincs is szükség semmiféle megszorításra, szigorító kiviteli intézkedésre. Egyébként is ilyen lépést csak a Magyar Nemzeti Bank hozhat. A helyettes vámparancsnok arról is beszámolt, hogy a nyugati és a déli határállomásoktól kapott friss, csütörtök déli jelentésekből kitűnik: az elmúlt napokban a tömegkommunikációban megjelent hírek, riportok túlzó adatokkal szolgáltak. Ugyanis sehol nem tapasztalni a szokásosnál nagyobb húskivitelt, kiváltképp száraz áruból - igaz, azokból nem is lehet folyamatosan és nagyobb mennyiségben beszerezni a határvidékeken. Tőkei Vince, az MNB főosztályvezetője mindehhez hozzáfűzte: kiviteli korlátozást csak akkor kezdeményeznének, ha az ellátásért felelős szervek, mint például a Kereskedelmi Minisztérium azt kérné, mivel veszélyeztetve látná a hazai ellátást. Ilyen kérelem, megkeresés nem érkezett az MNB-hez. Egyébként hasonló kiviteli rendelkezések érvényesek más élelmiszerekre is, azokból is sokat vásárolnak nálunk a külföldiek, és a kereskedelem még egyszer sem fordult a bankhoz, hogy szigorítsa a kiviteli rendelkezéseket. Visszatérve a húsügyre, a főosztályvezető személyes véleménye szerint a hazai árakon eladott, de konvertibilis valutát beváltva megvásárolt hústermékek végül is jobb export áron kelnek így el, mintha azt más csatornán keresztül értékesítenék tetemes tárolási, szállítási költségek mellett. (folyt.köv.)
1989. augusztus 17., csütörtök 17:27
|
Vissza »
|
|
|
|
|
|