|
|
|
|
Nyári csúcsüzem a konzervgyárakban (1. rész)
|
1989. július 28., péntek - Csúcsidőszakhoz érkeztek a konzervipar üzemei, naponta több 10 ezer tonnányi termést fogadnak, s ezért a legtöbb helyen három műszakban, éjjel-nappal, hétvégeken is megállás nélkül dolgoznak a gépek. Folyamatosan érkeznek a földekről, gyümölcsösökből az újabb nyersanyag-szállítmányok. Alapanyagból az utánpótlás képe az idén meglehetősen felemás, amíg gyümölcsökből általában jó a termés, addig egyes zöldségekről ez nem mondható el, a kedvezőtlen időjárás miatt jelentősek a kiesések. Éppen ezért a vállalatok az eredetileg szerződött mennyiségeken felül igyekeznek mindenütt nagyobb tételeket felvásárolni, hogy a kieső mennyiséget pótolják. A többlet-felvásárláshoz a MÉM kezdeményezésére a Kereskedelmi Minisztérium az úgynevezett intervenciós alapból hiteleket nyújt a tartósítóipar üzemeinek.
Az átlagon felüli kajszitermés minél nagyobb hányadának megmentésére a Szegedi Konzervgyár másfélszer annyi mennyiséget vesz át, mint ahogy eredetileg tervezte, ezzel saját kockázatát növeli, hiszen egyelőre nem talált vevőre. A tárgyalások eddigi állása szerint elsősorban a szovjet és az NDK piacon számíthat a kajszibefőtt, -dzsem, -velő és üdítőital értékesítésére. A gyárban beindult az uborka feldolgozása is, e zöldségből a pusztító peronoszpóra miatt a vártnál kevesebb nyersanyagra számíthatnak, pedig éppen a nyugat-európai piacokon most jó árat fizetnek érte. Hasonló gondokkal küszködik a Nagykőrösi Konzervgyár. Kevés az uborka, ezért az eredetileg leszerződött 13 helyett 18 forintot is hajlandók fizetni a termelőknek kilójáért, amivel már csak gazdaságtalanul képesek előállítani a tartósításra szánt savanyúságot. A gyár mégis rákényszerül az előnytelen üzletre, a magánkereskedők ugyanis már a földek széléig elmennek az uborkáért, s a termelők egy része a szerződésre fittyet hányva a termést annak adja el, aki többet kínál érte. Az uborkából származó veszteséget a gyár a többlet kajszi- és őszibarackkal próbálja ellensúlyozni, napi 24 vagonnal dolgoz fel ezekből a gyümölcsökből. Nagykőrösön és Kecskeméten - elsőként az országban - már a paradicsomszezon is megkezdődött, megérkeztek a földekről az első szállítmányok. (folyt.köv.)
1989. július 27., csütörtök 21:15
|
Vissza »
|
|
Nyári csúcsüzem a konzervgyárakban (2. rész)
|
A Debreceni Tartósítóipari Kombinát a tavalyi mennyiség kétszeresét, összesen 3000 tonna kajszibarackot dolgoz fel ebben a szezonban. Itt már befejezéshez közeledik a kajszibefőtt és a -dzsem készítése. Javában tart viszont az őszibarack szezonja. A hűvös idő miatt azonban lelassult e gyümölcs érése, így a csúcsidőszak is néhány nappal eltolódik. Hozzáláttak a csemegekukorica feldolgozásához, a terv szerint összesen 20 ezer tonna szem kerül a konzervdobozokba, illetve mirelite áruként a fogyasztókhoz. A Békéscsabai Konzervgyárban is az uborka okozza a legnagyobb fejtörést, a gyenge termés miatt veszélyben az exportkötelezettség teljesítése. Hollandiából, Ausztráliából, Japánból és Svédországból összesen 2000 tonna uborkakonzervet rendeltek, ezeken a helyeken már jó hírt vívott ki magának a gyár különféle savanyúságaival. (MTI)
1989. július 27., csütörtök 21:16
|
Vissza »
A hírhez kapcsolódik »
|
|
|
|
|
|