|
|
|
|
Szénhidrátfogyasztás - tudományos tanácskozás az akadémián
|
1989. március 29., szerda - Ajánlatos, hogy a szervezetünkbe juttatott energiának 55-58 százaléka szénhidrát, s ennek zöme úgynevezett összetettszénhidrát legyen. Ezt a keményítőtartalmú élelmiszerek: burgonya, magas kiörlésű gabonamagvak, hüvelyesek, zöldségfélék, gyümölcsök fogyasztásával vihetjük szervezetünkbe. Az egyszerű szénhidrát: a cukor, az összes energiának legfeljebb 10 százaléka lehet - hangsúlyozták a Magyar Tudományos Akadémia székházában, szerdán tartott tudományos tanácskozáson megfogalmazott ajánlásban. Táplálkozástudományi és élelmiszeripari szakemberek, szakorvosok - a hazai szénhidrát-fogyasztás alakulását, s az ezzel összefüggő egészségügyi problémákat elemezve - úgy ítélték meg, szükséges módosítani táplálkozási szokásainkat. Hazánkban ugyanis az utóbbi négy évtizedben a burgonyafogyasztás 50 százalékkal csökkent, a cukorfogyasztás viszont meghétszereződött. Ezért nem kis mértékben ,,felelős,, az élelmiszeripar: a pékáruk zömét fehérlisztből készítik, az üdítőitalok - a gyümölcs és zöldséglevek is - 100 milliliterenként 11-16 gramm cukrot tartalmaznak. Az utóbbi években végzett néptáplálkozási vizsgálat bizonyítja: általában nem megfelelő a lakosság szénhidrátfogyasztása. Ez is előidézte azt, hogy országunk minden negyedik lakosa túlsúlyos, a halálozások többségét szív- és érrendszeri betegségek okozzák, sok ember szenved cukor- és fogbetegség miatt.
Fontos lenne, hogy az élelmiszeripar kevesebb cukorral készítse az üdítőitalokat, a gyümölcskonzerveket, az édesipari termékeket. Lehetőleg fogkímélő édesítő szereket használjanak. Jelentős mértékben megelőzhetnénk a fogszuvasodást, ha például xilittel, olyan cukorpótlóval édesítenénk az élelmiszereket, amely a szájban nem bomlik le. Ennek előállítása országunkban is lehetséges. A kemény rostdús ételek rágása tisztítja a fogakat, fokozza a nyálelválasztást, s így a savak higulnak. Fluoridok alkalmazásával fokozzuk a zománc ellenálló képességét, cukor helyett édesítőszereket fogyasszunk, és rendszeresen távolítsuk el a fogakra rakódott lepedéket - hangsúlyozták a szakemberek. Ajánlották továbbá azt is, hogy a gyógyszerkészítmények ízét ne fermentálódó szénhidrátokkal, hanem mesterséges édesítőszerekkel javítsák. Sokkal nagyobb mértékben támogassák a táplálkozás-élettani, -technológiai kutatásokat, mivel az egészségmegőrzés és az élelmiszertermelés piaci versenyképességének egyik kulcskérdése: tudunk-e korszerű, az egészség megőrzését elősegítő élelmiszereket előállítani. (MTI)
1989. március 29., szerda 16:19
|
Vissza »
|
|
|
|
|
|