Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1989 › január 25.
1989  1990
1989. január
HKSzeCsPSzoV
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
1989. február
HKSzeCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
6789101112
1989. március
HKSzeCsPSzoV
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
Négy évtized a KGST-ben (SZER, Mérlegen)

Ha minden jól megy - és ez egy nagy ha - a Szovjetunió 5-6 év múlva tarthat, ahol Magyarország most. Ki tudja, legyünk optimisták, talán 10 éven belül a KGST közös piaca is realitássá válhat. Az viszont bizonyos - és itt optimizmusnak nincs helye -, hogy Magyarország nem várhat ennek a KGST piacnak a netáni megvalósulására. Most kell működésbe hoznia a maga nemzeti piacgazdaságát késedelem nélkül, hogy mielőbb bekapcsolódhasson a világpiacba, ahonnan 40 évvel ezelőtt kiszakították.
Bródy Péter az MSZMP budapesti PB osztályvezetője, Márkus Péter, a Baloldali Alternatív Egyesülés, és ifj. Fekete Gyula az MDF képviseletében, a Budapesti Pártbizottság és az alternatív szervezetek közötti szóvivői fórumon az MSZMP Művelődési Központjában.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből

Emlékezés Köteles Jenőre

13:18

1989. január 25., szerda - Köteles Jenő altábornagyra, a magyar munkásmozgalom kiemelkedő személyiségére emlékeztek születésének 75. évfordulóján szerdán Budapesten, a Mező Imre úti temetőben. Sírján koszorút helyezett el a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében Borbély Sándor, a Munkásőrség országos parancsnoka és Kótai Géza, az MSZMP KB osztályvezetője, a Központi Bizottság tagjai. Lerótták kegyeletüket a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége képviselői, s elhozták a megemlékezés virágait családjának tagjai, valamint barátai, tisztelői is.

Tovább »


Magyarország: szovjet csapatkivonási ütemterv (1. rész)

16:13

1989. január 25., szerda - Befejeződtek az előkészületek, konkréttá vált az ideiglenesen hazánkban állomásozó Szovjet Déli Hadsregcsoport egyes csapatainak, fegyverzete és haditechnikája egy részének kivonási ütemterve. A részletekről Kárpáti Ferenc vezérezredes, honvédelmi miniszter tájékoztatta szerdán a Magyar Távirati Iroda, valamint a TV Hiradó munkatársát.

Tovább »


A tehó-ról tárgyalt a Hajdú-Bihar Megyei Népi Ellenőrzési Bizottság

16:44

1989. január 25., szerda - Soha olyan élesen nem biráltak még jogszabályt hazánkban, mint a településfejlesztési hozzájárulás bevezetéséről szólót. S nem is véletlenül - hangoztatták a Hajdú-Bihar Megyei Népi Ellenőrzési Bizottság szerdán Debrecenben tartott ülésén. A teho bevezetésének, s az ebből származó összegek felhasználásának tapasztalatait megvitató tanácskozáson a testület azt is kimondta: a teho bevezetése rendkivül elhibázott lépés volt. Ennek alátámasztásaként utaltak arra, hogy például Debrecenben csak harmadik nekifutásra és a pártszervezetek tekintélyét latba vetve sikerült megszerezni a lakosság alig több, mint ötven százalékának támogatását. Igy érthető, hogy sokhelyütt a pártszervezetek, a megyeszékhélyen maga a városi pártértekezlet kezdeményezte a kínos döntés felülvizsgálatát, s végső soron a településfejlesztési hozzájárulás megszüntetését. Mint hangoztatták, ez akkor is tény, ha néhány helyen jelentős fejlesztések valósultak meg a teho segitségével, mint Hajduböszörményben és Püspökladányban, ahol szakorvosi rendelő, Biharnagybajomban, ahol iskola, Bihartordán, ahol tornaterem épült, Hajdunánáson, Hajdudorogon és Nagyrábén, ahol korszerü útburkolat, készült el a befizetések felhasználásával.

Tovább »


Szakszervezeti vélemények a sztrájktörvényről (1. rész)

16:49

1989. január 25., szerda - Az előkészületben lévő sztrájktörvény a sztrájkjog korlátozására törekszik, olyan időszakban akarja gyengíteni a szervezett munkavállalókat, amikor az egymást követő elhibázott gazdaságpolitikai döntések miatt a lakosság mind elviselhetetlenebb terheket kénytelen vállalni. Így foglalt állást a napokban a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezete, a ,,Humanitás,, Demokratikus Gyógypedagógiai Szakszervezet, a Mentős Dolgozók Önálló Demokratikus Szakszervezetének Alapító Munkabizottsága, a Mozgókép Demokratikus Szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya. A hat szakszervezet közös felhívása leszögezi: a sztrájk végső eszköz a munkavállalók érdekének érvényesítéséért, de mindenkinek az az érdeke, hogy e végső eszközzel ne kelljen élni. A felhívás javasolja Gazdasági Alkotmányozó Tanács felállítását a különböző szervezetek és irányzatok képviselőiből. Ez a szervezet dolgozná ki az egyenrangú gazdasági partnerek megegyezésén alapuló politizálás gazdasági, jogi, intézményi feltételeit, s annak részeként a sztrájkok tárgyalásos megelőzésének módjait.

Tovább »


Közös hadgyakorlat Csehszlovákiában

17:41

1989. január 25., szerda - A Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői éves kiképzési tervének megfelelően, a vezetés és az együttműködés tökéletesítés céljából - február első felében - Barátság ,89 elnevezéssel közös csapatgyakorlatot rendeznek Csehszlovákiában. A gyakorlaton a Csehszlovák Néphadsereg, a Magyar Néphadsereg és a Csehszlovákiában ideiglenesen állomásozó Szovjet Központi Hadseregcsoport törzsei és csapatai vesznek részt. Együttes létszámuk nem éri el a Stockholmban 1986-ban elfogadott bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekben megállapított bejelentési küszöbértéket. A Magyar Néphadsereg kijelölt törzsének és alegységeinek a gyakorlat helyszínére való utazása január 27-én vasúton kezdődik meg. A magyar résztvevők gyakorlatvezetője Gyuricza Béla vezérőrnagy, magasabbegység-parancsnok. (MTI)

Tovább »


Pozsgay Imre előadása Kecskeméten (1.rész)

19:34

1989. január 25., szerda - Nem a szocializmus eszméje és alapprogramja bukott meg hazánkban, hanem az a sztálinista modell, amely kiölte az emberekből a kezdeményezőkészséget, az a hatalomgyakorlási modell, amely összekeverte a népfelség elvét a pártfelség elvével. Egyebek között ezt hangsulyozta Pozsgay Imre, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, államminiszter szerdán Kecskeméten, ahol a város oktatási, közmüvelődési intézményeinek képviselőivel találkozott. A városban működő Pedagógusok Akadémiáján tartott találkozón Pozsgay Imre részletesen elemezte az ország jelenlegi válságos helyzetének okait, beszélt a párt előtt álló feladatokról, s kifejtette véleményét az alternativ mozgalmakról.

Tovább »


Alkotmánybíróság - az alkotmányos rend védelme (1. rész)

22:00

1989. január 26., csütörtök - Az alkotmányos jogállam kialakításának társadalmi igénye szükségessé teszi az Alkotmánybíróság létrehozását - vélekednek az új alkotmányt előkészítő szakemberek. A nemrég elkészült alkotmány szabályozási koncepció-tervezetben rögzítették az Alkotmánybíróság szervezetére, hatáskörére vonatkozó javaslataikat. Megítélésük szerint ez a biróság a hagyományos igazságügyi szervezettől elkülönülten, önálló testületként működne,bíráit az Országgyűlés választaná. Szervezete elnökből, elnökhelyettesből, bírákból és hivatali apparátusból állna. Az alkotmánybírákat az Országgyűlés választja majd a nagy tekintélyű elméleti jogászok és a széles körű tapasztalatokkal rendelkező jogalkalmazók közül, 70. életévük betöltéséig terjedő időre. A tervezet szerint az Alkotmánybíróság elnöke és tagjai a képviselőkkel azonos mentelmi jogot élveznek, más tisztséget nem tölthetnek be, képviselőnek nem választhatók meg. Tudományos és oktatói tevékenységen kívül más tevékenységet nem végezhetnek.

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
SZER-hallgató telefonja:

"Jóestét kivánok RÓZSAFA jelige vagyok.A rádió valamennyi kedves dolgozójának és munkatársának nagyon boldog újévet kivánok, jó erőt és egészséget.Szeretném egy kérdéssel kezdeni a beszélgetésemet, és pedig,hogy tessenek szívesek választ adni arra,hogy a székely himnusz kinek a szerzeménye, és mikor keletkezett a verse, illetve a szövege. És a Himnusz körülményeiről is nagyon szeretnék valamit hallani a Hallgatók Fóruma című műsorban."
III/III-as jelentés az FKgP ideiglenes vezetőségéről

890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD