|
|
|
|
A hibák jellege évek óta nem változik - KERMI-vizsgálatok tapasztalatai (1. rész)
|
1989. február 13., hétfő - Nem javult a kereskedelemben kapható áruk minősége, a legtöbb termék közepes szinten felel meg a szabványok előírásainak - így sommázhatók a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet 1988 második félévben végzett vizsgálatainak tapasztalatai, amelyekről most tettek közzé jelentést.
A forgalomban lévő áruk minőségét 929 budapesti és 396 vidéki boltban, raktárban, kiskereskedőnél, vendéglátóhelyen, illetve Tüzép-telepen vizsgálták a KERMI ellenőrei. Az élelmiszerek közül 128 ezer kiló sertés- és marhahúst ellenőriztek, s a tapasztalatok szerint a marhahús minősége jobb volt, mint a sertéshúsé. Az ellenőrzött boltok több mint egynegyedében megkárosították a vásárlókat; többet számoltak, illetve kevesebbet mértek a kelleténél. A húskészítmények 99 százaléka megfelelt a szabvány követelményeinek; a szakértők közepesnek minősítették a forgalomba hozott szárazkolbász és felvágott nagy részét. Az úgynevezett vörös áruk, illetve az olcsóbb kolbászfélék minősége többnyire a közepes értékelést sem érdemelte ki. Az árusítás megtiltására a tőkehúsok 17, a húskészítmények 1 százalékánál állapítottak meg okot az ellenőrök. A félév során megvizsgált 19 ezer liter különféle zsírtartalmú és féltartós tej döntően jó és közepes minőségű volt, viszont összesen 370 liter tejet ki kellett vonatni a forgalomból a lejárt fogyaszthatósági idő, illetve minőségi hiba miatt. A sajtoknál az volt szembeötlő, hogy a választék a legtöbb üzletben - különösen vidéken - a tejipar kínálatánál jóval szűkösebb. A sajtok többségének íze - érlelési hiányosságok miatt - nem jellegzetes, s a minőség ingadozó. Közepesnek minősítették a kenyerek többségét is az ellenőrök. A korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan ezúttal is a nem megfelelő térfogat, a jellegtelen íz, repedezett héj adott okot a legtöbb kifogásra. Az ellenőrzött mennyiség 12 százalékát súlyhiány miatt csak kimérve engedték értékesíteni. A korábbiaknál kevesebb volt viszont a súlyhiányos péksütemény ebben az időszakban, ezúttal a vizsgált termékek hat százalékát kellett ilyen okok miatt a forgalomból kivonatni. (Ugyanez az arány egy évvel korábban 18 százalék volt.) (folyt.köv.)
1989. február 12., vasárnap 21:22
|
Vissza »
Folytatásokkal »
A hírhez kapcsolódik »
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SZER-hallgató telefonja:
"(VALLTÖMŐ RICHÁRD) Jó napot! Csütörtök délelőtt, 10 óra 20 van, hallgatom a Kommentár Nélkül-t és nagyon ismerősnek tűnik. Ezt maximum egy vagy két héttel ezelőtt szóról-szóra ugyanígy leadták anélkül, hogy a műsor előtt akár csak egy szóval is utaltak volna arra, hogy ez ismétlés. Ez a hallgató becsapása, jó magyarul megmondva. Nagyon jellemző sajnos önökre a teljesen tekintet nélkül levés a hallgató kívánságaira, érdekeire. Hogyan lehet egy műsort változatlanul leközölni, azzal a látszattal, mintha új műsor lenne? Ez majdnem hogy csalásnak nevezhető. Amiről pedig most szólok, az nagyon dühített, amikor hallgattam, de nem akartam róla beszélni. Most bosszúból, mert így viselkedtek a Kommentár Nélkül-lel kapcsolatban, elmondom: Két héttel ezelőtt Dorogi Judit a trieszti, valamilyen politológiai vagy filozófiai kongresszuson interjút csinált Kende Péterrel, Molnár Miklóssal, stb. stb. Ilyen rossz minőségű felvételt még életemben nem hallottam. Még maguknál is ritkaság, pedig ez már akar valamit mondani. Mintha egy pályaudvar, vagy pedig egy nyilvános uszoda halljában vették volna fel, mellékzajok, szinte az érthetetlenségig. Minden második mondatot legalább nem lehetett megérteni, és mindehhez egy szó magyarázat, egy szó bocsánatkérés, semmi és ...(MEGSZAKAD)"
|
|
|
|
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA
Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
|
|
|
|