|
|
|
|
Új kezdeményezések a vendéglátásban (1. rész)
|
1989. február 4., szombat - A Belvárosi Szálloda és Vendéglátó Vállalat tíz partnercég vezetőivel tárgyalt új vendéglátó vállalkozások megszervezéséről.
A Taverna Vendéglátó Vállalat már korábban több Kft. létrehozásánál bábáskodott, ezeket elsősorban azzal a céllal alapították, hogy a meglévő tőke hatékonyabban működjék. Ma már főként a külföldi tőke bevonására törekednek, s tárgyalásokat folytattak számos külföldi, köztük nemzetközi céggel. Amennyiben tárgyalásaik eredményesek lesznek, a City-Grillek mellett másfajta gyorsétkező-láncokat, köztük hal-, illetve baromfikészítményeket árusító standokat nyitnak majd országszerte. Tárgyalnak továbbá további két, külföldi partnerrel közösen megépítendő budapesti szálloda létesítéséről is. Tervezik azt is, hogy a Taverna eddig leányvállalatként működtetett szállítási részlegét Kft-vé alakítják, több budapesti vendéglátó vállalattal közösen. A Taverna vállalat szakemberei tanulmányt készítettek azokról a módszerekről és eszközökről, amelyekkel megvalósíthatók a korszerű vendéglátásról kialakított elképzeléseik, s adaptálhatók az országban bárhol másutt is. Ezt a tanulmányt vásárolták meg azok a vállalatok, amelyekkel a Taverna az új lehetőségekről tárgyalt. A megbeszélések során kitünt, hogy több vendéglátó vállalat biztató tárgyalásokat folytat külföldi cégekkel közös üzletek, üzlethálózatok kialakítására. A Kelet-Pesti Vendéglátó Vállalat például rövidesen megköti a szerződést svéd, amerikai, dél-koreai és olasz partnereivel, amelyek összesen mintegy 800 ezer dollár értékben járulnának hozzá amerikai típusú gyorsétterem-hálózat, olasz pizzéria, valamint svéd és koreai nemzeti étterem létesítéséhez. A Kelet-Pesti Vendéglátó Vállalat tőkerészesedése 50-52 százalék lenne, a berendezést és a technológiát a külföldi partnerek szállítanák. A tervek szerint még az idén kinyitnak - meglévő üzletek helyén - az új vendéglátóhelyek. A Veszprém Megyei Vendéglátó Vállalat is szívesen együttműködne külföldiekkel, ám mindössze néhány tárgyalásuk kecsegtet sikerrel. (folyt.köv.)
1989. február 3., péntek 21:31
|
Vissza »
|
|
Új kezdeményezések a vendéglátásban (2. rész)
|
Egy modenai olasz vállalkozó 100 millió lírát szándékozik befektetni a Balatonalmádiban létesítő pizzériába és fagylaltozóba. Gondot okoz, hogy az alapanyagot Olaszországból valutáért kívánják szállítani, továbbá egy olasz cukrász alkalmazását is kérik. Ez utóbbi olyan sok nehézségbe ütközik, hogy a tárgyalások ezen a ponton megrekedtek. A Veszprém megyeieknek különösen az okoz sok problémát, hogy a nyugati cégeknek, illetve magánvállalkozóknak nem éri meg Magyarországon az 5-6 hetes nyári szezonra beruházni, márpedig a Balaton-partján ősztől tavaszig nem kifizetődő a vendéglátás. A Veszprém Megyei Vendéglátó Vállalat cégen belül viszont él a lehetőségekkel: már az elmúlt évben kialakították az ügyvitelszervező irodát, amely a vállalat könyvvezetését vállalja, ám ügyfélköre kibővült, ma már szövetkezetek, magánvendéglátók is igénylik szolgáltatásait. (MTI)
1989. február 3., péntek 21:33
|
Vissza »
|
|
|
|
|
|