Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1989 › december 20.
1989  1990
1989. október
HKSzeCsPSzoV
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
1989. november
HKSzeCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910
1989. december
HKSzeCsPSzoV
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
OS:

A Dunai Vasmű Munkástanácsa I. közgyűlésének állásfoglalása

"A kormány tehetetlen az új munkahelyek megteremtése tekintetében. Új munkahelyeket csak tőkeerős egyének tudtak volna teremteni, de ezt eddigi társadalmi és gazdasági berendezkedésünk nem tette lehetővé. Ezen keresztül azt sem, hogy külföldi hiteleket ne csak az állam, hanem magánszemély is felvehessen. Ez odáig vezetett, hogy a hiteleket elherdálták, félbehagyott, gazdaságtalan vagy nem működő nagy beruházásokra pazarolták, illetve internacionalista segítségnyújtásra dobták ki."
BBC, Panoráma:

Meddig mehet el Románia?

"A romániai életszínvonal rohamos csökkenése azzal függött össze, hogy Ceausescu a 11 milliárd dolláros külföldi adósság visszafizetését tökélte el azzal a céllal, hogy országa ne kerülhessen külső nyomás alá. Bukarest tehát jelentős mértékben lecsökkentette a nyugati behozatalt és az elmúlt másfél évben beletörődött abba is, hogy a Közös Piac felfüggesztette a gazdasági együttműködési tárgyalásokat, az Egyesült Államok pedig megvonta a legnagyobb kedvezményt jelentő státuszt Romániától. Mindennek levét Románia lakossága itta meg."
Pongor Ildikó és Szakály György táncművészek Mendelssohn: Szentivánéji álom című balettjének próbáján a Magyar Állami Operaházban. A darabot december 22-én mutatják be Seregi László koreográfiájával.

A naphoz még több kép, klikkeljen

A nap MTI-híreiből


Csehszlovák helyzetkép - elnökválasztás (1.rész)

07:37

Prága, 1989. december 20. szerda (MTI-tud) - Még az óév vége előtt megválasztják Csehszlovákiában a köztársasági elnököt és a jelek szerint az új államfő minden bizonnyal Václav Havel drámaíró, a Polgári Fórum vezető személyisége lesz.

Tovább »
Progressz-Mir

07:56

Moszkva, 1989. december 20. szerda. (MTI-tud) - Progressz M-2 jelzéssel teherűrhajót állítottak Föld körüli pályára szerda reggel a Szovjetunióban. A teherűrhajó utánpótlást - tudományos berendezéseket, üzemenyagot, vizet, és oxigént -, továbbá karácsonyi-újévi ajándékokat szállít a negyedik hónapja a Mir űrállomáson dolgozó Alekszandr Viktorenkonak és Alekszandr Szerebrovnak, akik a tervek szerint még két hónapig, 1990. február 19-ig lesznek az űrkomplexum lakói.

Tovább »


Japán időmérleg

08:14

Tokió, 1989. december 20. szerda (MTI-tud) - Japánban mindenki rohan, feszített tempóban dolgozik, de ebbe mégsem rokkannak bele. Az újságkihordó elsodorja az embert, mert a lifttől 10 méterre lévő lakás ajtajáig annyi idő alatt kell hogy elvigye az újságot, hogy még mielőtt a lift ajtaja becsukódna, visszaérjen. Ugyanígy szaladnak a banktisztviselők, amikor az ügyfél hozzájuk fordul. Az ablakpucolók 30 négyzetméter felülettel másfél perc alatt végeznek, úgy, hogy minden ablak ragyog. A vonatok az állomásokon maximum egy percig állhatnak. A Toyota szerelőcsarnokában az egyes munkafázisok között a szalag nem áll le. A szakmunkásoknak be kell ugraniuk a mozgó félkész járműbe, hogy a rájuk váró szerelési részfeladatot két perc alatt elvégezhessék. A házépítési időkalkuláció azzal számol, hogy egy emelet felhúzásához és teljes belső kiképzéséhez egy hónapra van szükség. Ez a számítás azonban csak 10 emeletig igaz, azon felül - természetesen - csökken.

Tovább »


Ismét könnygázzal oszlatták szét a pristinai tüntetést

10:34

Belgrád, 1989. december 20. szerda (MTI-tud) - A koszovói Pristinában kedden este újabb tüntetésekre került sor. Többszáz albán nemzetiségű fiatal gyűlt össze a város központjában ,,Koszovo - köztársaság,, , ,,Alkotmányt, szép szóval vagy erőszakkal,,, ,,Éljen Azem Vllasi,,, ,,Le a szerb vezetéssel,, jelszavakat kiabálva. A biztonsági alakulatok nyomban közbeavatkoztak és könnygáz gránátokkal szétkergették a tömeget. Tiltakozó megmozdulást szerveztek a pristinai diákotthon albán nemzetiségű egyetemi és főiskolai hallgatói is. Ezt a tüntetést szintén a rendőrség oszlatta szét.

Tovább »


A kamatadó nem szerződésszegés - sajtótájékoztató

17:22

1989. december 20., szerda - A gazdaságpolitika irányelveinek és a kormány lakáskoncepciójának elfogadása után - amennyiben a Parlament a költségvetési előterjesztést is elfogadja - megteremtődtek a feltételei, hogy jelentékenyen javuljanak az ország külső és belső egyensúlyi viszonyai. Ezt hangoztatta Surányi György, az Országos Tervhivatal államtitkára szerdán a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón, amelyen ott volt Nagyiványi András, az Országgyűlés építési és közlekedési bizottságának elnöke. Az elfogadott törvények alapján felgyorsulnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal, s várhatóan nagyon rövid időn belül megszületnek a megállapodások is - emelte ki Surányi György. Mindez a lakosság többsége számára rövid távon kétségtelenül növekvő terheket jelent.

Tovább »


Vasutassztrájk

09:26

1989. december 20., szerda - Szerda reggel 5 és 6 óra között sztrájkoltak a mozdonyvezetők. Mészáros András, a Magyar Államvasutak vezérigazgató-helyettese az MTI tájékoztatására elmondta: túlnyomórészt az előre egyeztetett rend szerint zajlott le a munkabeszüntetés. A mozdonyvezetők a vonatokat nem továbbították, de ígéretük szerint a minimális szolgáltatásokat - fűtést, világítást - ez alatt az idő alatt is biztosították. Az utasoktól panasz nem érkezett a MÁV-hoz, megértéssel vették tudomásul az egyórás késést. Nagyon szórványosan előfordult az is, hogy mozdonyvezetők úgy döntöttek, nem sztrájkolnak, így például a Miskolc-Budapest között közlekedő távolsági személyvonat a menetrend szerint megérkezett. Pápa térségében a helyi motorvonatok vezetői sem éltek sztrájkjogukkal. A hat órakor véget ért sztrájknak a vasút menetrendjét befolyásoló utolsó következményei várhatóan a déli, kora délutáni órákra számolhatók fel.

Tovább »


Total-benzinkutak nyílnak Magyarországon

16:50

Párizs, 1989. december 20. szerda (MTI-tud) - Total- benzinkutak nyílnak rövidesen Magyaroszágon, egy új vegyesvállalat létrejöttével. Az ÁFOR, a Mineralimpex és a francia állami kőolajipari vállalat, a Total képviselői szerdán Párizsban aláírták a szándéknyilatkozatot az új, kétszáz millió forintos alaptőkével létesülő vegyesvállalat megalapításáról.

Tovább »


Ügyészi eskütétel

17:55

1989. december 20., szerda - A Magyar Köztársaság alkotmányára tettek esküt a megyei főügyészek, a katonai vezetőügyészek, a Legfőbb Ügyészség és a Katonai Főügyészség ügyészei Fodor István, az Országgyűlés megbízott elnöke jelenlétében szerdán, a Legfőbb Ügyészségen. Fogadalmat tettek arra, hogy tevékenységük során az alkotmányt, az alkotmányos jogszabályokat megtartják, és hivatali kötelezettségeiknek legjobb tudásuk szerint tesznek eleget. Hivatásuk gyakorlása közben részrehajlás nélkül és elfogulatlanul lépnek fel a jogszabályok megsértői ellen. (MTI)

Tovább »


Románia - belpolitikai fejlemények

19:02

Bukarest, 1989. december 20. szerda (MTI) - Temesvárról újabb demonstrációról érkeznek hírek. A lakosság szerdán a déli órákban kezdett gyülekezni. Az esti órákban már csaknem százezres tömeg vonult az utcákon, s a tüntetők között átállt katonák is voltak. Egyesek szerint lövöldözések is hallatszottak, de egyelőre nem tudni, ki lőtt kire. Vannak hírek arról, hogy ezek csak a levegőbe leadott riasztó lövések voltak.

Tovább »


Ceausescu beeszéde 1 . rész

21:17

Bukarest, 1989. december 20. szerda (MTI-tud) - Reakciós körök és idegen kémügynökségek szervezésében huligán elemek tüntettek és incidenseket okoztak az elmúlt napokban Temesváron - mondta Nicolae Ceausescu a román televízióban szerdán este elhangzott beszédében. Az RKP főtitkára, az ország államfője Románia függetlensége és szuverenitása, valamint a szocialista építés elleni támadásról beszélt, és egységre szólította fel az ország népét a rendkivül súlyos helyzetben. Elismerte, hogy a katonaság is közbeavatkozott, de csak ,,figyelmeztető lövésekről,, szólt, nem tett említést áldozatokról.

Tovább »


EGK, Belgium - Románia, Magyarország

22:11

Brüsszel, 1989. december 20. szerda (MTI-tud) - Az Európai Közösség Bizottsága szerdán este bejelentette, hogy minden kapcsolatot felfüggeszt Romániával a véres megtorlások nyomán, másfelől kész humanitárius segítséget nyújtani a Magyarországon tartózkodó romániai menekülteknek.

Tovább »

Partnereink
Dokumentumok
Lovas Zoltán:

Jöttem, láttam, győztek (12.22-12.24) - A temesvári szikra

"Jószerével az egész ország a rádióra tapadva élt, leste a híreket, hogyan alalkul a gyűlölt fasiszta diktátor sorsa, porba hullik-e végre a hatalma? Temesvárott prolongálódott a harc, a hírek szerint egyre jobban eldurvultak a hatóságok, egyre elszántatbban harcolt a lakosság. 20-án Brassóban is megmozdultak. Ez nagy megkönnyebbülés volt, hiszen mutatta, hogy valódi népfelkelés indulhat meg, nem marad elszigetelt a temesvári konfluktus."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD