Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1990 › január 09.
1989  1990
1989. november
HKSzeCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910
1989. december
HKSzeCsPSzoV
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
1990. január
HKSzeCsPSzoV
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
OS:

Közéletünk tisztaságáért - Az SZDSZ V. kerületi csoportjának nyilatkozata

"A lehallgatási botrány mellett hazánk politikai életében más aggasztó jelek is tapasztalhatók. Az V. kerületben január 13-án, szombaton sorrakerülő időközi választáson az SZDSZ, az MSZDP, az FKGP és a Fidesz színeiben induló Tamás Gáspár Miklós ellen példa nélkülien alantas akciókat indítottak magukat meg nem nevező erők. Légből kapott rágalmakat tartalmazó cikk másolatát szórják szét némelyek, míg mások sztálinista, fasiszta uszítás fogalmát kimerítő röplapot köröznek."
SZER, Magyar híradó:

A belügy körül gyűrűző botrány

"Nos, egyszerre tehát kisült, hogy milyen sok szervezet létezik, amelyek egytől egyik a törvényességet és az állampolgárok jogait védelmezik. Szinte érthetetlen, hogy ezek a nagyhatalmú testületek miért vártak a Fidesz és a szabaddemokraták bejelentésére, miért nem maguktól kezdeményezték a kivizsgálást. Az ugyanis mindig is nyílt titok volt, hogy a BM előszeretettel hallgatja le egyesek - és nem is olyan kevesek - telefonbeszélgetéseit. Szinte érthetetlen - mondtam -, holott jól tudom, hogy a régi elvtársak, mai bajtársak még sokfelé ott vannak, a belügyben és máshol is."
Kordokumentumok
1989.04.08
Dr Boross Imre (FKgP) visszaemlékezéseiből:
1989. április 8.

Az MSZMP által szervezett értekezlet április 8-án megvalósult. Az MSZMP-n kívül azon részt vettek: a Hazafias Népfront, a Magyar Ellenállók - és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Nők Országos Tanácsa, a Münnich Ferenc Társaság, valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa. Valamennyi újság megírta, hogy ott volt a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt is. Ez nem igaz. Az MSZMP két meghívót küldött. Egyiket nekem, aki a legitim és Vörös Vince elnöksége alatt működő párt Operatív Bizottságának elnöke voltam, a másikat Pártay Tivadarnak, aki pártelnöknek tartotta magát, de a jurtabeli nagyválasztmányon csupán tiszteletbeli elnöknek választották, mégis az Ellenzéki Kerekasztal álláspontjának ismeretében négy delegáltat küldött az értekezletre. Kik voltak ezek?
Bejczy Sándor, Kováts László, Bereczky Vilmos és Torgyán József. A Kisgazdapárt legitim vezetése a nyilatkozatban határolta el magát e személyeknek az értekezleten való részvételétől.
Ez a négy „kisgazdapárti” magánember a legitim pártvezetés tudta és felhatalmazása nélküli jelenlétével akkor vett részt az MSZMP által összehívott értekezleten, amikor arról az Új Márciusi Front (!) és az akkor még létező ifjúsági egységszervezet, a MISZOT is távol maradt. Ezzel a párt ’47 utáni társutas szereplésére emlékeztetve az ellenzék megbontására törekedett - sikertelenül. Némely egykori kisgazda körökben Torgyán politikai útját, sokan nem minden alap nélkül innen eredeztetik.

Az április 8.-i esemény után az Ellenzéki Kerekasztal a délelőtt folyamán sajtótájékoztatót tartott a Gerbeaud cukrászdában. A Kisgazdapártot én képviseltem. Kónya Imre és valamennyi felszólaló hangsúlyozta, hogy azért maradt távol az EKA, mert az Akadémián tartott értekezlet nem volt előkészítve. Az idő bennünket igazolt, mert ott valóban érdemi előrelépés nem történt.
Itt kell szólni, arról hogyan került Torgyán József az Akadémiabeli értekezletre.
Ahogyan ezt Pártay később nekem elmesélte, sőt le is írta: egy szerény újpesti prókátor kereste meg április elején Széher úti lakásán. Az illető, Torgyán József újpesti ügyvéd volt. Elmondta, hogy neki már mindene meg van: lakása, pénze, gépkocsija, csak egy dolog hiányzik az életéből, a politika.
Torgyán József szerencsés ember volt. 1989. június táján már aktivizálta magát és részt vett, ha csak szakértőként is a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon. Jómagam annak idején kikértem a rólam készült „besugói jelentéseket”. Amelyikben, mint besúgott érintett voltam, megkaptam. Természetesen ilyen jelentésekben, mint megfigyelt - rajtam kívül - számos más kisgazdapárti politikus is szerepelt. Gondolok itt Pártay Tivadarra, Vörös Vincére, Bába Ivánra, Ravasz Károlyra, Dragon Pálra, Böröcz Istvánra, Bejczy Sándorra, Szamosvári Györgyre, Faludi Sándorra, Jezsó Istvánra, Légrádi Tiborra és még sok más személyre. Nem találtam azonban egyszer sem Torgyán József nevét. Hiába, ő egy szerencsés ember, nem figyeltek fel tevékenységére a besúgók…

Tivadar bácsi kapva kapott a jövevényen, hiszen ezzel saját körét gondolta erősíteni. Később, nyilvánosan és a sajtó hasábjain kemény önbírálatot gyakorolva bánta meg. Persze mindebből a jámbor olvasó megtudhatja, hogy legenda, miszerint Torgyán József részt vett volna a Kisgazdapárt pilvaxbeli újjáalapításában. Csupán április legelején jelentkezett, akkor sem ismerte a közvélemény nevét, a sajtó személyéről, de az általa később tartott néhány alföldi gyűlésről sem adott hírt. A mi köreinkben Lányi Zsolt - mint ugyancsak újpesti – elmondta, hogy jól ismeri, baráti viszonyban van Torgyánnal és megpróbál engem összehozni vele. Egy hét múlva azután arról tájékoztatott, hogy Torgyán nem híve a velem való barátkozásnak, mert engem demagógnak tart (!?).
Személyesen az érdi nagyválasztmány előtti napokban találkoztam vele a Várban lévő Interpress egyik helyiségében, ahol éppen sajtóértekezletet tartottunk. Kováts Lászlóval a hallgatóság között foglalt helyet. Valaki bemutatta nekem. Kezet fogtunk. Ő jelentőségteljesen annyit mondott:
- Én kemény ellenfél vagyok ám!

Nem feladata ennek az írásnak, hogy Torgyán József későbbi politikai tevékenységét bemutassa, vagy értékelje. Ő az újrakezdésben nem vett részt. A Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon is csupán szakértőként tevékenykedett, személye igazán előtérbe 1990. elején került, 1991-ben már társelnök majd ’92-ben elnök lett.

Vissza »

Partnereink
Dokumentumok
Lovas Zoltán:

Jöttem láttam győztek (12.24-90.01.31) - Jób

"Január kilencedikén reggel a ligeti hamburgeresbódénál ismét JÓB-ra vártam...Ide figyelj, ezek most már a korábbi bezúzások jegyzőkönyveit is elkezdték bezúzni. Minden dossziét kiürítenek, minden nyomot eltüntetnek. Időnként pedig a fejesek bőröndszámra cipelnek ki az épületből különféle dokumentumokat. Ez észbontó, semmit sem hagytak abba, hiába ígérnek most fűt-fát - hadarta."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD