|
|
|
|
Fogyasztói árváltozások (1. rész)
|
1989. december 4., hétfő - Hétfő reggeltől a fogyasztók három nagyobb élelmiszertermék-csoportban - így egyes húsipari termékeknél, hűtőipari áruknál, valamint a szeszesitaloknál - felemelték a fogyasztói árakat. Az áremelés nem országos, csupán néhány termelő- és kereskedelmi vállalat élt vele, és kizárólag a szabadáras termékek egy részének a fogyasztói árát növelték. Ez azt is jelenti, hogy a különböző üzletekben eltérő árakat érvényesítenek.
Kisiván Géza, a Budapesti Húsipari Vállalat igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ők ezúttal kizárólag az úgynevezett szárazáruk árát emelték fel átlagosan 20 százalékkal, miután a legutóbbi áremelésnél ezek ,,kimaradtak,,. Indokolásul elmondotta, hogy elsősorban termelési költségeik növekedése miatt kínálják ezentúl drágábban áruikat a kereskedelemnek. Ez év júliusa óta az élősertésekért kilogrammonként 25-28 százalékkal többet fizetnek, a sertésfelvásárlási átlagáruk kilogrammonként már eléri a 63 forintot. A budapesti Sugár Üzletközpont csemege áruházában elmondották, hogy a Herz téliszalámit ezentúl 360 forint helyett 420 forintért adják kilogrammonként, a Herz paprikásszalámit 360 forint helyett 440 forintért kínálják. A parasztkolbász ára ezentúl az eddigi 240 forint helyett 300 forint lesz, a pesti csípős kolbászért 260 forint helyett 320 forintot kénytelenek a fogyasztók fizetni. A húskészítmények árának növelésével kapcsolatban a Húsipari Központban elmondották: a téliszalámi, a csabai csípős kolbász és az egyéb szárazáruk árát csupán a Budapesti Húsipari Vállalat emelte, a Szegedi Szalámigyár és Húskombinát árai változatlanok. A hűtőipari termékek árváltozása 10 és 30 százalék közötti, a Budapesti Hűtőipari Vállalat legjobban a csöves csemegekukorica árát növelte, a 350 grammos csomagolású kukorica 14.60 forintról 19 forintra, a 400 grammosé 16.30 forintról 21.20 forintra nőtt. A Sugár Üzletközpont árjegyzéke szerint a 400 grammos zöldborsó új fogyasztói ára 11 százalékkal magasabb a réginél, 25.20 forint; a 300 grammos zöldbabért 15 százalékkal magasabb árat kell fizetni, az új ár: 16.80 forint. A magozott, mélyhűtött meggy csomagonkénti ára 3 forinttal, a szamócáé 4 forinttal, az 1 kilogrammos hámozott őszibaracké csaknem 5 forinttal emelkedett, a szalonnás pizza darabonként 3.70, a sajtos pizzáé 3.30 forinttal emelkedett. (folyt. köv.)
1989. december 4., hétfő 13:33
|
Vissza »
|
|
Fogyasztói árváltozások (2. rész)
|
A nagyrédei Szőlőskert Tsz termékei közül a mélyhűtött, cukrozott szamóca 5.20 forinttal, a meggy 4.10 forinttal drágult csomagonként, a vegyes főzelék ára 25.60 forintról 30.70 forintra emelkedett, a zöldborsót ezentúl 26.10 forint helyett 29.80 forintért vehetik meg a vásárlók. Ugyancsak emelte mirelit-termékeinek árát a ráckevei Aranykalász Tsz; a 1/2 kilogrammos zöldborsó bolti ára a korábbi 31.70 forint helyett 35.70 forint lett, a vegyesfőzelék ára pedig 20.70 forintról 24.40 forintra nőtt. A szeszipari cikkek árát ezúttal a Budapesti Likőripari Vállalat emelte. Mint Bartha Gábor kereskedelmi igazgató elmondotta: a kényszerűséget az szülte, hogy a tervezettnél nagyobb mértékben nőttek fuvarköltségeik és a banki kamatok; a forint idei többszöri leértékelése miatt viszont az importköltségeik növekedtek. Hozzátette: a mostani áremelés nyereségüket nem gyarapítja. A Sugár üzletközpontban a 0.2 literes Unicumot a korábbi 75-80 forint helyett ezentúl 95 forintért, a 0.5 litereset 150 helyett 199 forintért, a litereset pedig 300 helyett 395-ért forintért árusítják. Kisebb mértékben emelkedett a szatmári szilvapálinka, valamint a Marina gin ára is. Az MTI munkatársának a Duna Élelmiszer- és Vegyiárukereskedelmi Vállalatnál elmondották, hogy a húsipari szárazáruk fogyasztói árát csak december 11-étől emelik meg. December 4-étől ők csupán a libamáj-konzerv, a paradicsom alapú üdítőitalok, a burgonyacukor és a gyógyvizek fogyasztói árát emelték. A sikeres felvásárlás miatt viszont átmenetileg ötödével csökkentették a mák árát. (MTI)
1989. december 4., hétfő 13:38
|
Vissza »
|
|
|
|
|
|