|
|
|
|
Húsügy (3. rész)
|
A SZOT sztrájkbizottságának felhívása A SZOT sztrájkbizottsága csütörtökön ülésén megvitatta a húskészítmények áremelésének körülményeit; ennek ismeretében az felhívást adott ki, amelyben fölkért minden dolgozót, hogy csatlakozzon a vasasok augusztus 18-ára, péntekre meghirdetett figyelmeztető sztrájkjához. A felhívás rögzíti: a sztrájk célja, hogy a kormány augusztus 21-én és szeptember 4-én ne emelje egyes húskészítmények árát. A sztrájk követelésük alátámasztására szolgál, és egyúttal tiltakozás az olyan kormányzati politika ellen, amely a hasonló gondok érdemi megoldása helyett rögtönzött intézkedésekkel folyamatosan csökkenti az életszínvonalat. A sztrájk időtartama legfeljebb egy óra legyen, a lakosság nyugalmát minél kevésbé zavarja, alapvető szolgáltatásokat ne érintsen, a legkevesebb anyagi veszteséggel járjon, fegyelmezetten történjen. Javasolják, hogy az üzemekben hozzanak létre sztrájbizottságokat és szervezzék meg a rendezőgárdát. A bizottság kéri a szakszervezeti tisztségviselőket, hogy a sztrájk előtt és alatt folyamatosan tájékoztassák a dolgozókat a megmozdulás céljáról, biztosítsák véleményük kifejtésének lehetőségét. Felhívnak minden dolgozói és munkás érdekképviseletet, politikai mozgalmat és pártot, hogy a sztrájk céljait támogassa, annak végrehajtásában működjön közre. x x x Húsipari üzemi véleményt fogalmazott meg Jagasics Róbert, az országszerte ismert Zalahús Vállalat kereskedelmi igazgatóhelyettese. Elmondotta, hogy a húskészítmények áremelését a húsipari vállalatok közösen kezdeményezték, mivel számukra jórészt veszteségesek ezek a termékek. A Húsipari Központ árjegyzékeket készített el a kezdeményezés nyomán, ezt a főhatóság lényegében jóváhagyta. Így tudomásuk szerint két részben hajtanák végre a húskészítmények meghatározott körében az összesen 6,5 százalékos áremelést. A húsipari vállalatok ezt mindenképpen méltányosnak tartják, hiszen költségeik - tőlük függetlenül - az elmúlt időszakban olyan mértékben nőttek, amit a vállalati gazdálkodásban más módon ellensúlyozni már nem tudnak. A felvásárolt alapanyagokhoz lényegesen drágábban jutnak hozzá, mint korábban, s egyéb kiadásaik is tetemesen nőttek. Amennyiben az áremelés nem jönne létre, úgy a húsipar kész tények előtt állna: tovább kellene fékeznie a fejlesztéseket, leállni a termékkorszerűsítéssel, és hovatovább megeshet az is, hogy egyszerűen nem tudnák megvásárolni - legalábbis egyes vállalatok körében - az alapanyagokat. x x x (folyt.köv.)
1989. augusztus 17., csütörtök 16:58
|
Vissza »
Folytatásokkal »
A hírhez kapcsolódik »
|
|
|
|
|
|