|
|
|
|
|
|
|
|
SZER, Nyitott szemmel:
Mélypontok
"Tessék mondani,
van önnek ünneplő ruhája, önálló lakása, tévéje, 10 évesnél
fiatalabb télikabátja, olvas Ön napilapot, eszik gyümölcsöt, húst,
és egyáltalán eszik naponta meleg ételt, vásárol könyvet, jár
színházba, moziba? Ezek a kritériumai a szegénységnek, és persze az
örökös gond, mely a nyomort kíséri és az anyagi nincstelenséget
lelki kifosztottsággá teszi. Ma már ott tartunk, hogy az utcaképet
is jellemzik a csoszogó, elhanyagolt külsejű öregemberek, a rongyos
ruhák, széteső cipők, a gondozatlanság. Még jó, hogy nyáron mindez
nem olyan feltünő. S ami a legszomorúbb, hogy a jövőben sem a
szegénység enyhülésére, hanem fokozódására lehet számítani."
|
|
|
|
|
|
|
Húsellátás (1. rész)
|
1989. augusztus 9., szerda - Szerdán hajnalban menetrendszerint indultak a hússzállítmányok a fővárosi boltokba, az éttermekbe és a nagyüzemi konyhákra, a nagyfogyasztókhoz - erről tájékoztatta Ináncsy Miklós, a budapesti Húskereskedelmi Közös Vállalat igazgatója az MTI munkatársát.
Erre a hétre a fővárosi megrendelők 378 tonna sertéshúsra jelentettek be igényt a vállalatnál, ebből a közértek 170 tonnát kértek, a többit pedig más megrendelők. Szerdán estig a megrendelt mennyiség 55 százalékát küldték el a megrendelőkhöz; a szállítások üteme kifejezetten jó, mivel a hét első napja a húskereskedelemben általában gyengébb forgalmat hoz. A hét második felében továbbra is folyamatos zavartalan szállításokkal az igényeket ki tudják elégíteni. Marhahúsból 103 tonna az e heti igény - ezt összesítette a nagykereskedelem - a kiszállítások ennél a húsnál is zavartalanok. Szerda estig az egész hétre megrendelt készlet több mint kétharmada hagyta el a nagykereskedelmet, ami szintén jó teljesítésnek számít. A nagykereskedelem szerdán is több olyan megrendelőnek adott át húst és húskészítményt, aki részben vagy teljes egészében más vállalatoktól szerzett be eddig árút, ám most náluk jelentett be soronkívüli igényt. A vállalat állandó kapcsolatban áll a húsipari üzemekkel és folyamatosan veszi át a vidékről érkező termékeket. Az igazgató elmondotta: húsáremelésről nincs tudomása, ilyen tervekről, elképzelésekről eddigi tárgyalásai során nem hallott, nem értesűlt. Így az esetleges fokozott lakossági fölvásárlást indokolatlannak tartja. x x x Számolhatunk-e Magyarországon tartós húshiánnyal? Ezekben a napokban ez is foglalkoztatja a hazai közvéleményt. A szakértők igyekeznek megnyugtatni az embereket, hogy erre nem kerül sor, de vajon mi idézte elő a húsforgalmazás jelenlegi zavarait? Erről kérdezte az MTI munkatársa Soós Gábor nyugalmazott államtitkárt, a Magyar Agrártudományi Egyesület elnökét. Soós Gábor szerint a mostani helyzet elsősorban a termelői érdekeltség jelentős visszaeséséből adódik. Az utóbbi években uggyanis számottevően emelkedtek a hús előállítási költségei. Ezek közül a két legfontosabb: drágult a takarmány, s többe kerül az energia. Így jelentős mértékben csökkent e tevékenység nyeresége. (folyt.köv.)
1989. augusztus 9., szerda 16:11
|
Vissza »
Folytatásokkal »
A hírhez kapcsolódik »
|
|
|
|
|
|