Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1989 › március 23.
1989  1990
1989. január
HKSzeCsPSzoV
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
1989. február
HKSzeCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
6789101112
1989. március
HKSzeCsPSzoV
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
OS:

Miért akarunk pártkongresszust?

"Az MSZMP Budapesti Reformkör március 22-én "A pártdemokrácia hiánya, szükségessége, lehetősége" címmel rendezett vitát. A vita alapanyagát megküldik az országban működő többi reformkörnek."
SZER, Szerkesztők fóruma:

Für Lajos müncheni előadása

"Súlyos gazdasági válság gyötri az országot. Rendkívül messze lemaradt az ország gazdasági termelését tekintve a korszerű Európa mögött. Súlyos válság hatja át a társadalmat - nemcsak úgy, hogy lassan újra sikerül utólérnünk azt a többször, már odahaza többször elátkozott Horthy-rendszert, hogy még nekünk is lesz újra 3 millió koldusunk ebben az országban - nemcsak így van társadalmi válság, hanem úgy is, hogy szétesett a társadalom, a társadalom alapsejtjei morzsolódtak és hullottak szét - mondhatnám azt is: szétbomlott."
Kordokumentumok
1989.03.23
Dr Boross Imre (FKgP) visszaemlékezéseiből:
1989. március 23.

Hatékony szervező-munka után ezen a napon sor került a Jurtában a Független Kisgazdapárt Nagyválasztmányának ülésére. Sajnos tartani kellett az esemény ellenzőinek rendzavarásától. Jellemző, hogy Bejczy Sándor olyan nyilatkozatot adott a sajtónak, amely szerint a március 23-ira hirdetett nagyválasztmány elmarad. Ezt cáfolni kellett, amit a szervezők megtettek.
A betegségével küszködő Futó Dezső főtitkár vállalta az ülés levezetését. Köszöntötte a megjelenteket, akik Pártay Tivadar és Futó Dezső által aláírt megbízólevéllel vehettek részt az ülésen. Pártay ugyanis akarta is a nagyválasztmányt, meg nem is. A választmányi tagokat a helyi szervezetek választották, de a belépőkártyákat Pártay és Futó írták alá. Volt, amelyikét Pártay aláírta, másét meg nem…
Futó Dezső köszöntőjében felolvasta "Adassék tisztesség…, mit kért a Kisgazdapárt a kormánytól?" című nyilatkozatot. Ez úgy kezdődött: hogy " Adassék tisztesség néma felállás és főhajtás mellett - pártkülönbségre való tekintet nélkül - mindazoknak, akik életüket adták mérhetetlen lelki, testi szenvedés mellett szegény, magyar hazánkért".
A tiszteletet adó felállás után javasolta, egy távirat elküldését a kormánynak, amelyben erkölcsi elégtételt követelt a párt főtitkára és főügyésze a kormánytól az '50-60-as évek elején üldözést szenvedett magyar parasztság, az elítéltek, internáltak és kitelepítettek százezreitől. Mindennek törvényben való megörökítését javasolták. Jellemző módon ez mind a mai napig nem történt meg. A javaslatot dörgő taps fogadta; és a nagyválasztmány azzal egyhangúlag egyetértett.

Ezután az elnöklő Futó Dezső, mint a párt egyik nagy öregje és egyben főtitkára, a nagyválasztmányhoz intézett meleg szavakat, felhívta a figyelmet a tanácskozás fontosságára. A rendzavarók hurrogni kezdtek, majd bekiabáltak a főtitkár beszédébe. Az idős régi kisgazdapárti harcos, aki alaposan kivette részét a kommunisták üldöztetéséből, abbahagyta beszédét és lemondott főtitkári pozíciójáról. Rövid szünetet és tanácskozást tartottak a vezetők. Megállapodtunk abban, hogy átveszem az elnöklést és a kialakult többségi véleményre figyelemmel Vörös Vincét javasolom a párt ideiglenes elnökévé. Mindez megtörtént. A nagyválasztmány tehát Vörös Vincét elnökké, majd Pártay Tivadart örökös tiszteletbeli elnökké, Futó Dezsőt pedig örökös tiszteletbeli főtitkárrá választotta meg.
Ezután indítványoztam a február 23.-án pártból történő kizárások megsemmisítését, mert a Politikai Bizottságnak nem volt joga mindenféle fegyelmi eljárás mellőzésével, sőt konkrét vétségek meghatározása és az érintettek meghallgatása nélkül ezt megtenni. Nagy többséggel ezt a javaslatot is elfogadták a jelenlévők. A kisszámú zavarkeltőknek ez nem tetszett, zajongásba fogtak. Elhangzott a követelés, hogy minden eddigi tisztségviselő mondjon le. Én ezt megtettem, lemondtam pártfőügyészi tisztségemről. Követelték, hogy Bejczy Sándor is mondjon le a pártigazgatói funkcióról, de nem tette meg.
Zűrzavar keletkezett, majd az emelvényen az elnöklést átvette Vörös Vince. A zavar, a kiabálás tovább tartott. A Baranya megyei Kisharsányból való Nagy Ferenc József magához ragadta a szót és elmondotta, hogy méltatlan a Kisgazda Párt történelmi múltjához az a magatartás, amit a botránykeltők tanúsítanak, kemény szavakkal ostorozta a rendzavarókat és felelősségteljes magatartásra hívott fel, mert mint mondotta ellenkező esetben nincs jövője a pártnak.

Nagy Ferenc József felszólalása feltétlenül és nagymértékben pozitív volt, mert ha ő akkor nem mondja el szenvedélyes beszédét, talán már az első választásokon sem szerepelhetett volna ez a politikai erő, mert a párt teljes szétesése bekövetkezett volna.

A jól időzített beszéd után némileg lehiggadtak a kedélyek és olyan megállapodásra került sor, hogy a jelenlévők egy ideiglenes Intézőbizottságot választanak, amelynek az lesz a legfontosabb feladata, hogy egy újabb, vezetőség-választó nagyválasztmányi gyűlést készítsen elő. Az Intéző Bizottságba a jelenlévők az ordibálástól már kifulladva, lényegében egyhangúlag választották meg a 25 tagot. Az IB. részére Komlós Andor adott tájékoztató közleményt. Ugyanő állította össze a március 23.-i nagyválasztmányon megválasztott Intéző Bizottság névsorát és hitelesítette azt.

A vezetők egy része nem akarta elfogadni a március 23-i választást. A tagság döntő többsége nem tartott velük. Általában „mini frakció”-nak nevezték őket. Szóvivőjük Bejczy Sándor volt, aki egy nyilatkozatban vitatta a március 23.-án megválasztott Intéző Bizottság legitimitását. Az IB Operatív Bizottsága április 11.-én részletesen megadta a választ, amelyet a sajtó nagy része közölt, és ezzel a mini frakció véglegesen elszigetelődött. (D/7)

Az újságok másnap a kizárások megsemmisítését hangsúlyozták, ilyen címekkel: Az egységre teszik a hangsúlyt a kisgazdák: (Magyar Nemzet)
A korábbi kizárások semmisek: (Magyar Hírlap)

Vissza »

Partnereink
Dokumentumok
Dr Boross Imre (FKgP) visszaemlékezéseiből:

"A vezetők egy része nem akarta elfogadni a március 23-i választást. A tagság döntő többsége nem tartott velük. Általában „mini frakció”-nak nevezték őket. Szóvivőjük Bejczy Sándor volt, aki egy nyilatkozatban vitatta a március 23.-án megválasztott Intéző Bizottság legitimitását."
III/III jelentés FKgP/Magyar Nemzet cikkről egy oldal


SZER hallgatói telefonok:

"FÉRFIHANG/ Hallgatva a tegnapi kommentárt, Berecz János nem más, mint a kaméleon meg a tengeri uborka közösüléséből megszületett kommunista hüllő Magyarországon ez a szó, hogy kommunista, kezd undorítóbbat jelenteni, mint az, hogy szar. /LETESZI./ NŐI HANG/ Miért kellett Elbert Jánosnak meghalni? és miért volt ilyen titokzatos körülmény, igaz-e, hogy a fia politikai okok miatt lett öngyilkos és igaz-e, hogy Elbert Jánost meggyilkolták Siófokon? Köszönöm."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD