Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1989 › március 22.
1989  1990
1989. január
HKSzeCsPSzoV
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
1989. február
HKSzeCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
6789101112
1989. március
HKSzeCsPSzoV
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
SZER:

Ceausescu-gyásznap - felhívás

"Felolvassuk a Románia Libera nyilatkozatát: "1965. március 23-a a román nemzet történelmének legfeketébb napjává lett. Ezen a napon választották Nicolae Ceausescut főtitkárrá, ekkor vette át a hatalmat.... Fivéreink és nővéreink, románok, magyarok, németek! Mindannyian, akik reszkettek, ha megláttok egy kék egyenruhát, egységesnek kell lennünk! Eljött a pillanat, hogy ne féljünk többé szomszédainktól. Senki nem tilthatja meg nekünk, hogy március 23-ikán gyászruhába öltözzünk. Szolidárisak vagyunk a Nicolae Ceausescuhoz, a Román Kommunista Párt hat egykori vezetője által intézett levél aláíróival. Kegyelettel fogunk adózni a brassó-pojániai politikai öngyilkosság áldozatának. Száműzetésbeli románok! Fölhívunk benneteket, hogy március 23-án küldjetek részvét-táviratot Románia Szocialista Köztársaság nagykövetségeinek és mindannyian viseljétek a gyász jeleit."
OS:

Tiltakozó kirándulás Nagymarosra

"A Bajcsi Zsilinszky Baráti Társaság Környezetvédő Csoportja, a Duna mozgalmak és független szervezetek részvételével tiltakozó kirándulást szervez a nagymarosi vízlépcső építéséhez 1989. április 3-án."
Kordokumentumok
1989.03.22
Dr Boross Imre (FKgP) visszaemlékezéseiből
Megalakult és megkezdte működését az Eötvös Lóránt Tudományegyetem büntetőjogi tanszékén az Ellenzéki Kerekasztal az EKA.
A tagszervezetek az alábbiak voltak: Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság, Magyar Demokrata Fórum, FIDESZ, Független Jogász Fórum, Független Kisgazdapárt, Magyar Néppárt, Szabad Demokraták Szövetsége, Szociáldemokrata Párt, Szabad Szakszervezetek Demokratikus Ligája, megfigyelői státuszban. A március 22.-i alakuló ülésen az egyes pártokat, illetve szervezeteket az alábbi személyek képviselték:
Bajcsy Zsilinszky Endre Baráti Társaság - Vígh Károly, FIDESZ: Kövér László, Orbán Viktor, Független Jogász Fórum: Bártfay Pál György, Kónya Imre, Sándorfi György, Független Kisgazdapárt: Boross Imre, Magyar Demokrata Fórum: Gergely Andor, Szabad György, Magyar Néppárt: Varga Csaba, Szabad Demokraták Szövetsége: Magyar Bálint, Szabad Szakszervezetek Demokratikus Ligája: Bruszt László, Vitézi László, Szociáldemokrata Párt: Révész T. Mihály.

A későbbiek során az egyes pártok által delegált személyek bővültek, vagy változtak. Így az MDF részéről majdnem állandóan részt vett az üléseken Sólyom László, Csurka István, néhányszor Timkó Iván, az SZDSZ-től Tölgyessy Péter, Pető Iván, Mécs Imre, Haraszti Miklós, a Magyar Néppárttól Kónya László, de időnként a pártelnök Márton János is, a Szociáldemokratáktól Révész T. Mihály elmaradozott, majd állandóan részt vett Baranyai Tibor, Bácskai Tamás és sokszor Gaskó István, a FIDESZ-től többször is jelen volt Fodor Gábor és Hegedűs István, a Bajcsy Zsilinszky Társaságtól, Domonkos István, Zétényi Zsolt végül a Független Szakszervezeteket gyakran képviselte Őry Csaba és Kerényi Imre is.

A kiszemelt ellenzéki szervezeteknek Kónya Imre küldött meghívót, amelyhez mellékelte a Független Jogász Fórum választmányának felhívását a Magyarországi Politikai Független szervezetekhez
Miután az alakuló ülésre én kaptam meghívót, oda elmentem és bejelentettem, hogy a mi pártunk csatlakozik az Ellenzéki Kerekasztalhoz. Ezt a március 23.-án megválasztott vezető testület egyetértőleg jóváhagyta. A következő ülésre már meghívtam Prepeliczay Istvánt, majd Böröcz Istvánt és Hardi Pétert, valamint Faludi Sándort is.
Ezt követően az EKA-ban, majd a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon a Kisgazdapárt delegációvezetője voltam. Ebben a funkciómban Vörös Vince elnök többször – így például augusztus 20-án – még írásban is megerősített.
Az első üléseken megjelenteket Kónya Imre üdvözölte és utalt arra, hogy nem politikai pártként, hanem házigazdaként szeretne közreműködni abban, hogy az alternatív szervezetek időről időre egyeztessék álláspontjukat, és közösen lépjenek fel a megvalósító reformfolyamatokban. Ehhez tőle telhetően a szükséges szakmai segítséget is megadja. Valamennyi jelenlévő üdvözölte az EKA megalakulását. A Kisgazdapárt nevében én az emlékeztető tanúsága szerint az alábbiakat mondottam:
"Üdvözli az FJF kezdeményezését, pártja a felhívásban foglaltakat magáénak elfogadja. Az együttműködés módjáról szólva fontosnak látja kiemelni, hogy minden szervezet egységesen és határozottan képviselje politikájában azt, amiben itt közösen állást fognak foglalni, ez alapvető feltétel, mert csak így van értelme az együttműködésnek és csak így van hatása.
Az MSZMP által tervezett áprilisi kerekasztal megbeszélést korainak tartja. Javasolja, hogy ha a szervezetekhez e tárgyban megkeresés érkezik nem kell azonnal időpontot és helyszínt az MSZMP által kínált feltételek szerint elfogadni."

Az első ülésen, amelynek emelkedett hangulata tükrözte azt a történelmi pillanatot, amikor megalakult a szervezet, amely a rendszerváltás alapvető kérdéseiben tárgyaló partnere lesz a hatalmat egyedül gyakorló MSZMP-nek, mégis akadt egy olyan kérdés, amiből némi szóváltás kerekedett, de ami azért jelezte az egyes szervezeteken belüli nézetkülönbségeket is. Orbán Viktor kérdést intézett a szociáldemokraták képviselőjéhez, hogy miként kell felfogni a párt közös ünneplését március 15-én az MSZMP-vel. Van-e ez eseten túlmenő jelentősége is együttműködésüknek? - tette fel a kérdést. Révész T. Mihály azt válaszolta, hogy máshonnan nem érkezett meghívás. Orbán nem hagyta magát. Nem küldtek meghívót az ellenzékiek Szabadság téri ünneplésére sem, mondta: az ment oda, aki úgy érezte, oda kell mennie. Kónya Imre határozott volt. Ne ködösítsünk! - mondotta. A kérdéseket határozottan tisztázni kell. Miért vett részt ezen az ünnepségen az MSZMP oldalán az SZDP ? Révész T. Mihály most már letette a fegyvert, röviden válaszolt: "Malőr volt".

Sajnos mi kisgazdák is megkaptuk a magunkét. A Bajcsy Zsilinszky Társaság részéről Vígh Károly szóvá tette, hogy Vörös Vince is ott volt a Nemzeti Múzeum lépcsőjén az MSZMP által rendezett gyűlésen. És a párt még csak nem is határolta el magát ettől, mint tette az SZDP. Nekem el kellett mondanom, hogy Pártay Tivadar először engem kívánt elküldeni és beszédet tartani a Múzeumkerti eseményen, de én nem vállaltam és akkor Vörös Vincét kérte erre fel.

Biztosítottam a jelenlévőket, hogy a Kisgazdapárt az MSZMP-vel nem vállal közösséget, szilárdan az ellenzéki oldalon áll. Ezzel az elhatárolódás megtörtént.

Tisztázó vitát váltott ki Szabad György kérdése, a Magyar Néppárt képviselőjéhez, amely arról szólt, hogy mi a párt viszonya az MSZP-vel, illetve a Hazafias Népfronttal. A felvetést ezzel a szervezettel szembeni némi és sokáig fennmaradó bizalmatlanság okozta, mert a Magyar Néppárt a Veres Péter Társaságból alakult, a hajdani és a Baloldali Blokkban részt vett Nemzeti Parasztpárt utóda volt, szoros kapcsolatot tartott a Hazafias Népfronttal. Varga Csaba válaszában azt mondta, hogy pártja és az említett szervezetek között semmilyen kapcsolat nincs. Szabad György utalt arra, hogy a Néppárt és a HNF helyi szervezetei között vannak kapcsolatok, mire Varga Csaba úgy reagált, hogy véleménye szerint a községi népfront szervezetek olykor kemény ellenzéki véleményeknek adnak hangot. A vita végén Orbán Viktor annak a nézetének adott hangot, hogy azt kell eldönteni, vajon a jelenlévők milyen álláspontot kívánnak elfoglalni a HNF egészével szemben? Véleménye szerint minden olyan dologtól meg kell fosztani a Népfrontot, amellyel a többi szervezet nem rendelkezik. A társadalmi újraelosztásba nekik is be kell adni minden előnyüket. Semmiféle előnyt nem élvezhet a most jelenlévőkkel szemben. Ez a minimum a FIDESZ részéről, amit e kérdésben elfogadhat.

Orbán felszólalásában a társadalmi újraelosztáson volt a hangsúly. Így többek között és főképp a székházakról, helyiségekről. Orbán Viktor által megfogalmazott elvet a jelenlévők egyhangúlag elfogadták, de én a Kisgazdapárt nevében nyomatékkal fejeztem ki azt a véleményemet, hogy az újraelosztással kapcsolatos meghatározás nem jelentheti azt, hogy a mi pártunk nem igényelheti vissza korábbi vagyonát, illetve székházát. stb. Ezzel a jelenlévők egyetértettek!

Már ezen az első megbeszélésen felmerült az ellenzéki szervezetek állami támogatásának és az elvett vagyon visszaadásának kérdése. Én a Kisgazdapárt egykori vagyonának visszaadásával kapcsolatban újólag kifejtettem, hogy mi nem teszünk különbséget, hogy az független parlament adja-e vissza vagy sem, visszakérjük a jogtalanul elvett vagyonainkat. Szabad György válasza az volt, ha a kérdés politikai kompromisszumhoz kapcsolódik, azt esetenként fontosnak tartja megbeszélni, mert lehet a vagyonvisszaadás például jóvátétel is. Így más megítélés alá esik. Az egész magyar nép jóvátétel-igénylés pozíciójában van. Jóvátétel pedig a nép egészével szemben szükséges, mert az egész nép áldozata a diktatúrának. Szerzett jogainkat szeretnénk visszakérni, ezért fenntartjuk a visszakövetelés igényét - hangsúlyozta.

Itt már felcsillant a reprivatizáció kérdése (A helyes szó a restitúció; a továbbiakban ezt használom.) A Kisgazdapárt véleménye egyébként ebben az ügyben az volt, hogy a pártvagyon visszaadása, amelynek elvétele jogtalan volt és a demokratikus párt működéséhez szükséges, nem kapcsolódhat semmiféle kompromisszumhoz

Vissza »

Partnereink
Dokumentumok
SZER hallgatói telefonok:

"FÉRFIHANG/ Jónapot kivánok, itt Mádi István beszél. Szép Zoltán urnak feladtam 162-es feladási számon a schwechati postán a neki szóló csomagot, 9 óra 30 perckor. Viszonthallásra. NŐI HANG/ Jónapot kivánok, érdeklődni szeretnék, hogy mi az esélyem Ausztriába - édesanyám Ausztriában született tehát osztrák származású az egész család. Már nem birjuk elviselni Magyarországon az életet, szeretnénk Ausztriába menni férjemmel, édesanyámmal együtt. Hol kell jelentkezni és van-e ott úgynevezett németesités, szóval befogadnak-e bennünket, mert édesanyám nagyon beteg. Köszönöm szépen, a viszonthallásra. LEMEZKIVÁNSÁG."
Dr Boross Imre (FKgP) visszaemlékezéseiből:

"Megalakult és megkezdte működését az Eötvös Lóránt Tudományegyetem büntetőjogi tanszékén az Ellenzéki Kerekasztal az EKA. A tagszervezetek az alábbiak voltak: Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság, Magyar Demokrata Fórum, FIDESZ, Független Jogász Fórum, Független Kisgazdapárt, Magyar Néppárt, Szabad Demokraták Szövetsége, Szociáldemokrata Párt, Szabad Szakszervezetek Demokratikus Ligája, megfigyelői státuszban. A március 22.-i alakuló ülésen az egyes pártokat, illetve szervezeteket az alábbi személyek képviselték: Bajcsy Zsilinszky Endre Baráti Társaság - Vígh Károly, FIDESZ: Kövér László, Orbán Viktor, Független Jogász Fórum: Bártfay Pál György, Kónya Imre, Sándorfi György, Független Kisgazdapárt: Boross Imre, Magyar Demokrata Fórum: Gergely Andor, Szabad György, Magyar Néppárt: Varga Csaba, Szabad Demokraták Szövetsége: Magyar Bálint, Szabad Szakszervezetek Demokratikus Ligája: Bruszt László, Vitézi László, Szociáldemokrata Párt: Révész T. Mihály."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD