Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1989 › február 23.
1989  1990
1989. január
HKSzeCsPSzoV
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
1989. február
HKSzeCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
6789101112
1989. március
HKSzeCsPSzoV
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
Amerikai Hangja, Esti panoráma

"A pártstratégák arra számítanak, a javasolt és 1995-ig terjedő átmeneti időszakban az ellenzéki pártok előzetesen hozzájárulnak ahhoz, hogy egy kommunista elnök léphessen hivatalba, és hogy a kommunisták egy bizonyos számú mandátumhoz juthassanak a parlamentben. A kommunistákat emellett arról is biztosítanák előre, hogy az övéké legyen a külügyminiszteri, a belügyminiszteri és a hadügyminiszteri tárca, függetlenül attól, hogy a választásoknak mi lesz az eredménye. Ebben az esetben miért van szükség egyáltalán a választásokra, ha egyszer minden előre megrendezett? Az egész választási folyamat üresjárat, ha mindenki előre elfogadja a szereposztást - gondolja elkerülhetetlenül az amerikai újságolvasó. Jackson Diehl azonban azt írja, hogy miközben az ellenzéki pártok lassan erőre kapnak és hozzászoknak a parlamenti tevékenységhez, a kommunisták arra használják majd fel a következő hat évet, hogy saját pártjuk irányvonalát gyökeresen megváltoztassák. "

Parasztgyűlés Orosházán - Az új miniszter a földeek sorsáról (1. rész)

1990. május 27., vasárnap - Vasárnap Orosházán, a Mezőgazdasági Szakközépiskola udvarán országos nagygyűlést tartott a Magyar Parasztszövetség. A jelenleg ötezer tagú szövetség hatszáz képviselője előtt többen is szóltak a paraszttársadalom előtt álló nagy feladatról, a föld magánkézbe juttatásáról. Mig Tóth Imre országgyűlési képviselő, a parasztszövetség Békés megyei elnöke a magyar paraszt jussának nevezte a földet, Vörös Vince, a parasztszövetség elnöke az 1941-ben alakult, s a közelmúltban Törökkoppányban újraindított, a parasztság érdekképviseletére vállalkozó szövetség minden településre kiterjedő újraélesztéséről beszélt. Gerbovits Jenő tárcanélküli miniszter, a szövetség főtitkára egyebek közt arról szólt, hogy az egész világon, hazánkban is inkább túltermelésre lehet számítani, mintsem a mezőgazdasági termékek hiányára, s ezért jól szervezett, intenziv gazdálkodást folytató parasztságra van szükség. A parasztgyűlésen szót kapott az alföldi lehetőségeket kutató amerikai üzletember, Samuel Daines, aki szerint Magyarország jövője nem az iparban, hanem a mezőgazdaságban van - például a különböző zöldség- és gyümölcsfélékből korlátlan fölvevőnk lehet az egyesült Németország.


Az orosházi nagygyűlésen felszólalt az új földművelésügyi
miniszter, Nagy Ferenc József is. A kisgazda miniszter beszédében
főleg azzal a kérdésel foglalkozott, hogyan lehet mértéktartással,
paraszti józansággal orvosolni az elmúlt jó negyven év alatt
kifosztott gazdák jogos sérelmeit. A társadalom türelmetlen, ám
majdnem fél évszázad törvénytelenségeit nem lehet pillanatok,
hónapok alatt helyrehozni. Anarchia következne be, ha most azonnal
kiosztanák a jogos tulajdonosoknak a földet, és elsöpörnék a
téesz-eket. Véleménye szerint két év kell ahhoz, hogy a földet a
paraszt újra birtokba vehesse - ennyi idő alatt lehet a
telekkönyvekből kideríteni, hogy ki a tulajdonos. (folyt. köv.)1990. május 27., vasárnap 17:14


Vissza » A hírhez kapcsolódik »


Parasztgyűlés Orosházán -Az új miniszter a földek sorsáról (2. rész)


- Nem ismerjük el önkéntesnek sem a Rákosi-érában történt
földfelajánlásokat, sem az 1960-as években kikényszerített téesz-be
lépéseket, hajdani tulajdonosának és örököseinek visszajár a föld -
mondotta a miniszter. Azokról is szólt, akik a kuláksors elől a
városba menekültek: őket s örököseiket is megilleti a föld, hisz nem
jószántukból hagyták ott mindenüket. A fokozatosság és az
önkéntesség alapján mindenkinek vissza kell adni a földjét, ám azt
nem kötelező visszavenni. A régi-új gazda gondoskodni köteles
földjéről, de ez azt is jelenti, hogy a földműveléstől elszakadt,
városi tulajdonos a földjét bérbe adhatja téesz-nek, kisgazdának; s
ha majd megéri neki, mert a földnek újra értéke lesz, eladhatja. A
miniszter véleménye szerint a falu elviseli ezt a ,,tőkeelvonást,,.
S ha a mezőgazdaság ,,sóhivatalainak,, fenntartására fordított 45
milliárd forint felét megtakarítják, a sokat vitatott földjáradékot
a városban élőknek ki lehet fizetni.

    A miniszter szólt arról is, hogy az ötvenezer agrárértelmiségire
a jövőben is szükség lesz, a téesz-eknek pedig át kell alakulniuk
vállalkozó jellegü társas szövetkezetekké. Nagy Ferenc József
megvédte a jó téesz-eket, s a ,,zöld bárózást,, jogtalan
általánosításnak minősítette.

    A parasztgyűlés után ülést tartott a Magyar Parasztszövetség
nagyválasztmánya. Az orosházi ülésen határoztak az országos
szervezés beindításáról, megvitatták az érdekvédelmi és
föld-törvényekkel kapcsolatos elképzeléseket. A parasztszövetség
arra készül, hogy már az önkormányzati választásokon részt vesz.
(MTI)1990. május 27., vasárnap 17:22


Vissza »

Partnereink
Dokumentumok
MTV2 nézői telefonok

"- Miért pont a Kalákának kell szerepelni a játékban, az nem olyan ismert együttes, nem mindenki ismeri őket, vannak magyarok között is hiresebb együttesek, vagy pláne külföldiek. Ez a játék nem is olyan igazi játék. És a Rózsa Gyuri egy kicsit idétlen, sőt nem is kicsit. - 276-471: miért nem mutatják többször a játékok telefonszámát, hiszen van aki később kapcsolja be a televiziót, és az nem tud játszani. Erre szeretnék választ kapni. - Czombosné 26-72-ol8: a Dunavarsányi Művelődési Ház vezetője - tegnap láttam a TV2-en Gór Nagy Mária szinitanodájárói és jött egy jó ötlet. A művelődési ház nyáron teljesen kihasználatlan , alig vannak programok. 4-5oo személyes nagy teremmel rendelkezik, nagy szinpaddal. Ha a szinitanodá szereplőinek lenne kedve, ide kijönni két-három hetet pihenni, nyaralni, üdülni, szivesen látnánk őket, és a részleteket majd megbeszéljük. Köszönöm, a viszonthallásra."
Dr Boross Imre (FKgP) visszaemlékezéseiből:

"Február 23.-án "bomba" robbant. Bába Iván napirend előtti felszólalásra jelentkezett. Mint később kiderült, ismertetni akart egy előterjesztést, amelyet Jezsó Istvánnal együtt készítettek annak érdekében, hogy a Politikai Bizottság járuljon hozzá a párt reformszárnyának megalakításához. Az elnöklő Pártay Tivadar Bába Iván felvetésére közölte, hogy ő mint elnök kíván először napirend előtt felszólalni. A jelenlévők ezt tudomásul vették. Pártay felszólalt. Röviden fogalmazva arról tájékoztatott, hogy bomlasztók vannak a pártban, ezért indítványozta Bába Ivánnak, Jezsó Istvánnak, Légrádi Tibornak és Ravasz Károlynak pártból való kizárását. Hogy miben áll a bomlasztás, azt Pártay nem részletezte. A kizárások oka azonban nyilvánvaló volt. A reformszárny, létrehozása iránti szándék volt az, amely az egyébként megbecsült öreg vezetőknél dinamikusabb és határozottabb politikát folytatott volna."
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB11BUD