Rendszerváltás és az MTI
mti.hu1989 › február 05.
1989  1990
1989. január
HKSzeCsPSzoV
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
1989. február
HKSzeCsPSzoV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
6789101112
1989. március
HKSzeCsPSzoV
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
Az oldalon látható MTI hírek és fotók az Magyar Távirati Iroda korabeli hírkiadásából származnak. További információt itt talál.
Keresés az MTI
hírekbenképekben
Összes MTI-hír
Ezt mondták a rádiók
Vita az MSZMP vezetői között (SZER, Világhíradó)

- A Magyar Szocialista Munkáspártnak - ahhoz, hogy hatalmi helyzetét megőrizze, és ahhoz hogy valamit vissza próbáljon szerezni elveszített tekintélyéből - csak két következetes útja kínálkozik. Az egyik az erős kéz, az erőszakos rendcsinálás, a másik a következetes, a lakosság részéről elfogadott és támogatott reformpolitika. A két irányzat képviselői közül egyik csoportnak sem könnyű azonban a helyzete. A rendcsinálók megzavart sorokkal, és vezér nélkül állnak. Következetlen és kapkodó politikájával Grósz Károly már előttük is lejáratta magát, de ezen felül tudják azt is, hogy a rendteremtés ma már olyan súlyos társadalmi megrázkódtatással járna, hogy a vihar őket magukat is elsodorná. Nehéz a helyzete azonban a reformok híveinek is. Nekik egy többségében konzervatív, még Kádár idejéből fennmaradt, és grószistákkal kiegészített Központi Bizottságot kellene maguk mellé állítani...
Kordokumentumok
1989.04.08
Dr Boross Imre (FKgP) visszaemlékezéseiből:
1989. április 8.

Az MSZMP által szervezett értekezlet április 8-án megvalósult. Az MSZMP-n kívül azon részt vettek: a Hazafias Népfront, a Magyar Ellenállók - és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Nők Országos Tanácsa, a Münnich Ferenc Társaság, valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa. Valamennyi újság megírta, hogy ott volt a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt is. Ez nem igaz. Az MSZMP két meghívót küldött. Egyiket nekem, aki a legitim és Vörös Vince elnöksége alatt működő párt Operatív Bizottságának elnöke voltam, a másikat Pártay Tivadarnak, aki pártelnöknek tartotta magát, de a jurtabeli nagyválasztmányon csupán tiszteletbeli elnöknek választották, mégis az Ellenzéki Kerekasztal álláspontjának ismeretében négy delegáltat küldött az értekezletre. Kik voltak ezek?
Bejczy Sándor, Kováts László, Bereczky Vilmos és Torgyán József. A Kisgazdapárt legitim vezetése a nyilatkozatban határolta el magát e személyeknek az értekezleten való részvételétől.
Ez a négy „kisgazdapárti” magánember a legitim pártvezetés tudta és felhatalmazása nélküli jelenlétével akkor vett részt az MSZMP által összehívott értekezleten, amikor arról az Új Márciusi Front (!) és az akkor még létező ifjúsági egységszervezet, a MISZOT is távol maradt. Ezzel a párt ’47 utáni társutas szereplésére emlékeztetve az ellenzék megbontására törekedett - sikertelenül. Némely egykori kisgazda körökben Torgyán politikai útját, sokan nem minden alap nélkül innen eredeztetik.

Az április 8.-i esemény után az Ellenzéki Kerekasztal a délelőtt folyamán sajtótájékoztatót tartott a Gerbeaud cukrászdában. A Kisgazdapártot én képviseltem. Kónya Imre és valamennyi felszólaló hangsúlyozta, hogy azért maradt távol az EKA, mert az Akadémián tartott értekezlet nem volt előkészítve. Az idő bennünket igazolt, mert ott valóban érdemi előrelépés nem történt.
Itt kell szólni, arról hogyan került Torgyán József az Akadémiabeli értekezletre.
Ahogyan ezt Pártay később nekem elmesélte, sőt le is írta: egy szerény újpesti prókátor kereste meg április elején Széher úti lakásán. Az illető, Torgyán József újpesti ügyvéd volt. Elmondta, hogy neki már mindene meg van: lakása, pénze, gépkocsija, csak egy dolog hiányzik az életéből, a politika.
Torgyán József szerencsés ember volt. 1989. június táján már aktivizálta magát és részt vett, ha csak szakértőként is a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon. Jómagam annak idején kikértem a rólam készült „besugói jelentéseket”. Amelyikben, mint besúgott érintett voltam, megkaptam. Természetesen ilyen jelentésekben, mint megfigyelt - rajtam kívül - számos más kisgazdapárti politikus is szerepelt. Gondolok itt Pártay Tivadarra, Vörös Vincére, Bába Ivánra, Ravasz Károlyra, Dragon Pálra, Böröcz Istvánra, Bejczy Sándorra, Szamosvári Györgyre, Faludi Sándorra, Jezsó Istvánra, Légrádi Tiborra és még sok más személyre. Nem találtam azonban egyszer sem Torgyán József nevét. Hiába, ő egy szerencsés ember, nem figyeltek fel tevékenységére a besúgók…

Tivadar bácsi kapva kapott a jövevényen, hiszen ezzel saját körét gondolta erősíteni. Később, nyilvánosan és a sajtó hasábjain kemény önbírálatot gyakorolva bánta meg. Persze mindebből a jámbor olvasó megtudhatja, hogy legenda, miszerint Torgyán József részt vett volna a Kisgazdapárt pilvaxbeli újjáalapításában. Csupán április legelején jelentkezett, akkor sem ismerte a közvélemény nevét, a sajtó személyéről, de az általa később tartott néhány alföldi gyűlésről sem adott hírt. A mi köreinkben Lányi Zsolt - mint ugyancsak újpesti – elmondta, hogy jól ismeri, baráti viszonyban van Torgyánnal és megpróbál engem összehozni vele. Egy hét múlva azután arról tájékoztatott, hogy Torgyán nem híve a velem való barátkozásnak, mert engem demagógnak tart (!?).
Személyesen az érdi nagyválasztmány előtti napokban találkoztam vele a Várban lévő Interpress egyik helyiségében, ahol éppen sajtóértekezletet tartottunk. Kováts Lászlóval a hallgatóság között foglalt helyet. Valaki bemutatta nekem. Kezet fogtunk. Ő jelentőségteljesen annyit mondott:
- Én kemény ellenfél vagyok ám!

Nem feladata ennek az írásnak, hogy Torgyán József későbbi politikai tevékenységét bemutassa, vagy értékelje. Ő az újrakezdésben nem vett részt. A Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon is csupán szakértőként tevékenykedett, személye igazán előtérbe 1990. elején került, 1991-ben már társelnök majd ’92-ben elnök lett.

Vissza »

Partnereink
Dokumentumok
Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárából:

Olasz hírszerző körökből származó a milanói titkosszolgálati alközpont az általa foglalkoztatott magyar állampolgárságú ügynökökkel az eddigi taláűlkozók nagy részét Jugoszláviában bonyolította le. A magyarországi útlevél- és utazási könnyítések eredményeként a találkozók egy részét áthelyezték Ausztiába, Kalgenfurt körzetébe. Az információ forrása ellenőrzött, tartalma nem ellenőrzött. Intézkedés: részletes jelentést terjesztenek fel. (III/II.)
890616 – EGY NAP ANATÓMIÁJA

Az 1956-os Intézet új internetes tartalomszolgáltatása Nagy Imre és társai újratemetésének napjáról. Szerkesztette: Rainer M. János és Topits Judit.
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)

Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
mti.hu Impresszum
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fentartva.
WEB10BUD