|
|
|
|
Családi főzőhelyek a baranyai falvakban
|
1989. január 8., vasárnap - Immár harmincöt családi főzőhely működik a baranyai falvakban. Naponta meleg étellel látják el azokat az embereket, akik idős koruk vagy rossz egészségi állapotuk miatt nem képesek főzni maguknak. A főzőhelyeket túlnyomórészt olyan kistelepüléseken hozták létre, ahol nincs semmiféle közétkeztetés, mindeddig megoldatlan volt a rászoruló öregek intézményes ellátása.
A családi főzőhelyek hálózatának kiépítését éppen öt éve kezdeményezte a megyei tanács egészségügyi osztálya, s ezzel országos modellt teremtett a falvakban élő idős emberek étkeztetésére. Talán a szolgáltatásnál is nagyobb jelentősége van a folyamatos törődésnek, a főzőhelyek révén állandóan figyelemmel kísérhetik a magányos emberek életét: naponta szót válthatnak velük, ha pedig elmaradna közülük valaki, nyomban tudakozódnak irántuk. Baranya időskorú lakosságának zöme a kistelepüléseken él, érthető tehát, hogy nagy az érdeklődés az ilyen jellegű szociális étkeztetés iránt. Évről évre mind több helyi tanács, illetve előljáróság vállalkozik a családi főzőhely megszervezésére. Olyan házaknál hozzák létre, amelyeknek környezete megfelel az élelmezésegészségügyi előírásoknak, a gazdaasszony jól főz és szociális érzéke van. Ebből a szolgáltatásból ugyanis nem lehet meggazdagodni. Öt év alatt szemmiféle gond nem támadt a főzőhelyekkel. Egy-egy konyhán általában öt-hat személynek főznek, ennyi ember még nagycsaládnak számít és nincs szükség külön Köjál-engedélyre. A gazdaasszonyok minden személy után étkezési normaköltséget kapnak. Természetesen felhasználhatják a ház körül termett zöldséget és húst is, ami által csökkennek az élelmezési költségek és javul az étel minősége. Az ebédet ételhordóban viszik haza a kosztosok, illetve a hozzátartozóik; helyenként a vöröskereszt vagy a KISZ tagjai vállalkoztak erre. Az új foglalkoztatáspolitikai rendelkezések a családi főzőhelyek hálózatának további szélesítéséhez is kedvező lehetőséget nyújtanak. Mód van ugyanis arra, hogy a tanácsok a szociális főzést vállaló nők napi tevékenységét közhasznú munkának ismerjék el, és ennek megfelelő anyagi juttatásban részesítsék őket. Már csak azért is, mert többnyire olyan kistelepülésekről van szó, ahol nemigen akad munkalehetőség nők számára. Két helyen - Zengővárkonyban és Pécsváradon - máris közhasznú munkaként dolgoznak a családi főzőhelyeken. (MTI)
1989. január 7., szombat 15:21
|
Vissza »
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Az oldalon olvasható MTI hírek a Magyar Távirati Iroda korabeli, napi 250-300 hírből álló teljes napi kiadásaiból származnak. A fotóválogatás alapja az MTI napi 1000 darabból álló negatív állománya. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. (Az adatbázis-azonosítót az MTI belső szerkesztőségi rendszere tartalmazza.)
Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.
|
|
|
|
|